2014-01-10 13:10:47
Φωτογραφία για Στην 6η ΥΠΕ όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ
Στην Υγειονομική Περιφέρεια θα περάσουν όλες οι κατηγορίες εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ (γιατροί, νοσηλευτές, οδοντοτεχνίτες κ.ά.), σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Κατσίβελας, συζητά σήμερα στο υπουργείο τον τρόπο εφαρμογής και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν άμεσα για τη μετάβαση στο νέο σύστημα.

«Από τη στιγμή που θα δοθεί εντολή από το υπουργείο, εμείς θα καλέσουμε το σύνολο των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, όλης της 6ης ΥΠΕ, να καταθέσει αιτήσεις για το νέο σύστημα. Αυτή η διαδικασία και μόνον απαιτεί οργάνωση» μας είπε ο κ. Κατσίβελας.

Αλλωστε στην αρμοδιότητα του ιδίου θα περιέλθει το σύνολο του υγειονομικού συστήματος, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Αστικού Τύπου κ.ά. Αυτό προβλέπει το ενιαίο σύστημα περίθαλψης, καθολικής πρόσβασης, που σχεδιάζει το υπουργείο και το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τον ΕΟΠΥΥ.


Σύμφωνα με αυτό, ο ΕΟΠΥΥ από πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας θα μετατραπεί μόνον σε αγοραστή υπηρεσιών, είτε από το ΕΣΥ είτε από ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι θα συμβληθούν με τον νέο φορέα.

Τα Κέντρα Υγείας, που σήμερα λειτουργούν υπό τον έλεγχο συγκεκριμένων νοσοκομείων, θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Περιφερειών. Στις ίδιες θα μεταφερθούν και τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Οπως έχει επισημάνει ο κ. Κατσίβελας, στόχος είναι η οργάνωση ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας, στο κέντρο του οποίου θα είναι το αστικό κέντρο υγείας, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα πλαισιώνεται υποστηρικτικά από τα πολυϊατρεία και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι το πρωτοβάθμιο περιστατικό να αντιμετωπίζεται από τις δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι να αναγκάζεται να πηγαίνει στο νοσοκομείο» εξηγεί ο κ. Κατσίβελας.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι πανελλαδικά ανέρχονται σε 8.000, θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και σε διάστημα 20 ημερών θα ενταχθούν στους νέους φορείς.

Το μεγαλύτερο δίλημμα τίθεται για τους γιατρούς που καλούνται πλέον να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν πλήρως και αποκλειστικά στο ΕΣΥ ή θα ακολουθήσουν την ιδιωτική οδό. Από τη στιγμή που θα αποφασίσουν το πρώτο, θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, θα αξιολογηθούν από συμβούλια κρίσης και σταδιακά θα προάγονται.

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟΣ Ο «ΑΓ. ΑΝΔΡΈΑΣ»

«Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει απ' ό,τι φαίνεται και το 2014 για το νοσοκομείο μας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγ. Ανδρέα», απαριθμώντας στη συνέχεια τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

- Για 7ο μήνα είναι χωρίς ΔΣ, με αποτέλεσμα διαγωνισμοί και άλλα ζητήματα του νοσοκομείου να μην προωθούνται.

- Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Μόνον το 2013 συνταξιοδοτήθηκαν 59 εργαζόμενοι και δεν αντικαταστάθηκε κανείς.

- Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι μειωμένος κατά 20%.

Μαρίνα Ριζογιάννη - pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ