2014-01-15 11:43:12
Φωτογραφία για Ρωσία: Αμερικανός δημοσιογράφος απελάθηκε ως «ανεπιθύμητος»
Είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό από τον Ψυχρό Πόλεμο 

H αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα

Μόσχα

Τον Ντέιβιντ Σάτερ, αμερικανό δημοσιογράφο με βάση τη Μόσχα, απέλασαν οι ρωσικές αρχές, χαρακτηρίζοντάς τον ανεπιθύμητο -το πρώτο τέτοιο περιστατικό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα προχώρησε σε διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας εξηγήσεις για την απέλαση, χωρίς να έχουν αντιδράσει οι ρωσικές αρχές.

O Nτέιβιντ Σάτερ έχει εργαστεί ως ανταποκριτής των Financial Times και έχει γράψει τρία βιβλία για τη Ρωσία και την ΕΣΣΔ. Εργαζόταν με βάση τη Μόσχα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αυτήν την περίοδο εργάζεται για το Radio Europe/Radio Free Liberty, το οποίο χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Τον περασμένο μήνα, βρέθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας και όταν πήγε στην εκεί ρωσική πρεσβεία για να ανανεώσει τη βίζα του, η πρεσβεία του παρουσίασε έτοιμη απόφαση σύμφωνα με την οποία «έχει κριθεί ότι η παρουσία σας στην Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι επιθυμητή και έχει απαγορευτεί η είσοδός σας».


Η ενημέρωση έγινε ανήμερα Χριστουγέννων. Την προηγούμενη ημέρα, ο αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία Μάικλ ΜακΦολ, είχε εγείρει το θέμα στο ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ρουμπάκοφ και μετά την απόφαση προχώρησε σε διάβημα, ζητώντας εξηγήσεις για την απόφαση. Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, οι ρωσικές αρχές δεν αντέδρασαν.

Με φόντο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας, η απέλαση μπορεί να επιβαρύνει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών -προστιθέμενη στο φόντο των Ολυμπιακών του Σότσι. Ο ίδιος ο Σάτερ αντιδρά έντονα.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ