2014-01-15 13:30:06
Φωτογραφία για Εντός ημερών οι υπογραφές για τα κοιτάσματα σε Ιωάννινα και Πατραϊκό
Θέμα ημερών είναι η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού Κόλπου, μετά τη διασφάλιση φορολογικής σταθερότητας που ζητούσαν... οι επενδυτές, όπως γράφει σήμερα η "Καθημερινή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι ανάδοχες κοινοπραξίες ΕΛΠΕ - Edison - Petroseltic για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και Energean Oil - Petra Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων έχουν παραλάβει από το ελληνικό Δημόσιο τα τελικά κείμενα των συμβάσεων, που εμπεριέχουν ειδικό όρο διασφάλισης φορολογικής σταθερότητας για την 25ετία της παραχώρησης. Τα κείμενα των συμβάσεων μελετούν λεπτομερώς οι νομικοί σύμβουλοι των επενδυτών.

Κοινή είναι η εκτίμηση ωστόσο και από τις δύο κοινοπραξίες ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά και ότι σύντομα θα πέσουν οι υπογραφές.

Το θέμα της φορολογικής σταθερότητας τέθηκε ως κομβικό για την υπογραφή των συμβάσεων από τους επενδυτές
. Αυτό που θέλησαν να εξασφαλίσουν είναι η απόδοση μιας μακροχρόνιας επένδυσης όπως είναι αυτή της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας. Η πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ήταν αρχικά αρνητική προβάλλοντας το επιχείρημα της σταθερότητας που παρέχει η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ, στάση που έφερε κυρίως τις ξένες εταιρείες προ της αποχώρησης.

Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης θα καταθέσει τα σχετικά κείμενα προς ψήφιση στη Βουλή.

Υπολογίζεται ότι τα απολήψιμα αποθέματα των Ιωαννίνων ανέρχονται σε 50 - 80 εκατ. βαρέλια και του Πατραϊκού Κόλπου στα 200 εκατ. βαρέλια.

Σε ότι αφορά τη σύμβαση για το μικρό κοίτασμα του Κατάκολου των 5 - 7 εκατ. βαρελιών δεν προβλέπεται να υπογραφεί άμεσα, ενώ το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι να ακυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Προσφορές είχαν υποβάλει η Energean Oil και η Grekoil.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ