2014-01-25 04:38:07
Φωτογραφία για Γενεύη ΙΙ:Τα λένε συριακή κυβέρνηση - αντιπολίτευση το Σάββατο
ΟΗΕ: Κανείς δεν θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι (Α) μαζί με τον Μπαν Κι Μουν στο πλαίσιο της διάσκεψης Γενεύη ΙΙ. 

«Στο ίδιο δωμάτιο» θα συναντηθούν το Σάββατο οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι.

Ο Μπραχίμι τόνισε ότι καμία από τις δύο αντιπροσωπείες δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, δήλωσε που έρχεται ως απάντηση στην απειλή της συριακής κυβέρνησης ότι θα αποχωρήσει από τη Γενεύη ΙΙ.

«Αύριο συμφωνήσαμε ότι θα συναντηθούμε στο ίδιο δωμάτιο» είπε ο Μπραχίμι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις συνομιλίες που είχε με τις δύο πλευρές και παραδέχθηκε ότι δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα βασικά θέματα.

Οι διαπραγματεύσεις θα βασιστούν στην ανακοίνωση της Γενεύης Ι, που καλούσε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης.


«Νομίζω ότι οι δύο πλευρές το καταλαβαίνουν αυτό  πολύ καλά και το αποδέχονται» είπε ο Μπραχίμι.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία ξεκίνησαν σε πολύ ψυχρό κλίμα, μετά την αποτυχία του ΟΗΕ να συγκεντρώσει στην ίδια αίθουσα και τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πηγές στις δύο αντιπροσωπείες, η αντιπολίτευση αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με το καθεστώς προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την αρχή μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Άσαντ πριν υπάρξει οποιαδήποτε άμεση διαπραγμάτευση.

Διπλωμάτες και παρατηρητές δεν έχουν αυταπάτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών, ωστόσο υπενθυμίζουν πως το γεγονός και μόνο ότι οι δύο παρατάξεις δέχθηκαν να έρθουν στη Γενεύη είναι από μόνο του σημαντικό.

Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων πρόκειται να διαρκέσει ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή ως τις 31 Ιανουαρίου.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ