2014-02-05 18:56:09
Φωτογραφία για Ολοκληρώνουν το «έργο του αιώνα» στα κατεχόμενα
Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Τουρκίας για μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών νερού στο φράγμα Πανάγρων - Μύρτου.

Το περασμένο Σάββατο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος επί θεμάτων Κύπρου της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και τον υπουργό Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεσέλ Έρογλου, θεμελίωσε τρεις ξεχωριστούς αγωγούς στο φράγμα Πανάγρων στα κατεχόμενα, όπου θα φτάσει το νερό. Το όλο έργο προκαλεί τεράστια ανησυχία, λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον της περιοχής.

Συν τοις άλλοις, όπως ανέφερε στον «Φ» ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Μύρτου, γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια σε ένα άλλο επίπεδο, να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή του φράγματος, στην λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων. Προκειμένου να «κλείσει» το κεφάλαιο αυτό, από τυχόν διεκδικήσεις των ιδιοκτητών των κατεχόμενων περιουσιών
. Για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε, έχουν επιστρατεύσει συγκεκριμένα άτομα, τα οποία ανέλαβαν τον ρόλο να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες και να τους «καθοδηγήσουν» για να αποταθούν στην «επιτροπή». Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα και την κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα και τρόποι αντίδρασης στο έργο των Τούρκων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, το νερό θα διοχετεύεται με δύναμη 26 megavat και με ροπή 2.38 κυβ.μ./ δευτερόλεπτο, με αγωγό μήκους 23 χλμ και διαμέτρου 1.500 mm από το φράγμα Αλάκιοπρου, στη δεξαμενή εξισορρόπησης στο Αναμούριο χωρητικότητας 10.000 κυβικών μέτρων. Από εκεί με αγωγό υψηλής πυκνότητας πολυαιθάνης διαμέτρου 1.600 mm, ο οποίος θα είναι συγκρατημένος με μπετονένια βαρίδια σε κάθε 500 μέτρα απόσταση, σε βάθος 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και στερεωμένος σε μπετόν στο βυθό της θάλασσας.

Το νερό, που θα διοχετεύεται στο αντλιοστάσιο που θα ανεγερθεί στον Βαβυλά (ακτή Βασίλειας) στις βόρειες ακτές της κατεχόμενης Κύπρου, θα διοχετεύεται στο φράγμα των Πανάγρων με αγωγό πολυαιθάνης μήκους 3 χλμ και διαμέτρου 1.400 mm.

Το μισό από το νερό που θα συσσωρεύεται στο φράγμα των Πανάγρων θα διοχετεύεται με σκοπό την ύδρευση σε κάθε απόμακρο σημείο των κατεχομένων καλύπτοντας έτσι όλα τα «δημαρχεία». Η δε υπόλοιπη μισή ποσότητα του νερού, θα διοχετεύεται με ροή 4,04 κυβικά/ δευτερόλεπτο από το φράγμα Πανάγρων στην πεδιάδα της Μόρφου με αγωγό μήκους 28,3 χλμ και διάμετρο 1.600mm. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα αρδεύεται μια γεωργική έκταση 6.400 εκταρίων.

Περιβαλλοντικοί και άλλοι κίνδυνοι

Υπενθυμίζεται ότι, πολύ σημαντικά στοιχεία για το έργο αυτό, παρουσίασε ο κ. Νίκος Νεοκλέους, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, σε ομιλία του, στα πλαίσια ημερίδας που οργάνωσε η Αδούλωτη Κερύνεια. Ο κ. Νεοκλέους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον μεγάλο βαθμό δυσκολίας υλοποίησης του έργου σημειώνοντας ότι:

• Περιέχει πολλούς κινδύνους τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας και συντήρησης.

• Πιθανή σύνθλιψη αγωγού από εξωτερικές πιέσεις στο βάθος των 250 μέτρων νερού.

• Πιθανή αστοχία αγωγού και των αγκυρίων σε περίπτωση σύγκρουσης με υποβρύχια, μεγάλα ψάρια, κ.λπ.

• Φθορά του υλικού HDPE, δολιοφθορά, κ.λπ.

Το Φράγμα Πανάγρων - Μύρτου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 σε ε/κ γη και επεκτείνεται για σκοπούς του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία (οι εργασίες άρχισαν το Μάρτιο του 2012). Παρά το γεγονός ότι αρχικά οι σχεδιασμοί ήταν για να ολοκληρωθεί το έργο γύρω στον Μάρτη του 2014, όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Μύρτου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μετατεθεί η ημερομηνία υλοποίησης του τον Νοέμβριο του 2014.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ