2014-02-09 23:04:39
Φωτογραφία για Ρένα Δούρου: Ο Τσίπρας δεν αναζητά λιβανιστήρια
Στην προσπάθεια διαπλεκόμενων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να συγκαλύψουν αντικοινωνικά μέτρα αποδίδει η... βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου την «καρυπιδειάδα» των τελευταίων ημερών και υπογραμμίζει ότι οι υποψήφιοι του κόμματος προκύπτουν από δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες, κριτικές και εν τέλει σύνθεση και απόφαση, όπως έγινε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναζητά «λιβανιστήρια», χαρακτηρίζει το νέο Μνημόνιο «αλυσόδεμα» της χώρας σε επιπλέον δουλεία και θεωρεί μοναδική λύση τη διαγραφή μεγάλου τμήματος του χρέους.

Διαβάστε τι δήλωσε η Ρένα Δούρου - Πώς σχολιάζετε τις επιλογές των κ. Βουδούρη και Καρυπίδη;

«Στο ΣΥΡΙΖΑ οι υποψήφιοι δεν χρίζονται από έναν ισχυρό αρχηγό, από κάποιο κλειστό κύκλο εξουσίας, που συνεδριάζει εν κρυπτώ, όπως γίνεται με τα άλλα κόμματα
. Αλλά είναι αποτέλεσμα ανοικτών, δημοκρατικών εσωκομματικών διαδικασιών. Διαδικασιών που από τη φύση τους συνεπάγονται διαφορετικές απόψεις, κριτικές και, εντέλει, σύνθεση κι απόφαση, όπως και έγινε. Αυτό είναι το "τίμημα" της Δημοκρατίας. Το ίδιο κάναμε από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση με 4% και την οποία δεν απεμπολούμε, σήμερα, που είμαστε στο 30%, ενόψει της εξουσίας, γιατί είναι θέμα αρχής. Ας το κατανοήσουν λοιπόν όλοι καλά: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα συνέπειας λόγων και έργων. Και τα ζητήματα της δημοκρατίας, της συμμετοχής και διαφάνειας αποτελούν απαράβατες αρχές στις σχέσεις του με τους πολίτες.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια τη... σπουδή των διαπλεκόμενων, φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να δημιουργήσουν "καρυπιδειάδα", στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν αντικοινωνικά μέτρα σε περίοδο οξείας κρίσης, όπως π.χ. η πρόσφατη αύξηση των διοδίων ή τα κάθε είδους χαράτσια. Τα προβλήματα των περιφερειών είναι πάρα πολύ σοβαρά για να καλυφθούν πίσω από τέτοια προπετάσματα καπνού».

- Πώς θα ξεπεραστούν οι εσωκομματικές διαφωνίες;

«Όπως ήδη περιέγραψα, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί δημοκρατικά και συμμετοχικά, με τις ανάλογες εκφράσεις διαφορετικών γνωμών, επικρίσεων, σε αντίθεση με τα κόμματα του ενός ανδρός αρχή, που ενίοτε ζαλίζουν στελέχη και ψηφοφόρους με τις απότομες στροφές του αρχηγού. Ποιος ξέχασε τη στροφή 180 μοιρών, εν μια νυκτί, του κ. Σαμαρά, που από αντιμνημονιακός ξύπνησε οπαδός του Μνημονίου; Τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από στελέχη - χειροκροτητές του εκάστοτε αρχηγού, έχουν οδηγήσει στη σημερινή απαξίωση της πολιτικής.

Σε αντίθεση με αυτή την αρχηγοκεντρική λειτουργία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναζητά τα... λιβανιστήρια αλλά την ουσιαστική αντιπαράθεση γιατί ο στόχος είναι η σύνθεση για την επίτευξη του κρίσιμου στόχου. Να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και ισοπεδώνουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Να παρατηρήσω πάντως ότι σε σχέση με την κρισιμότητα της περιόδου, με ακόμη ένα Μνημόνιο να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από μία ήδη βαριά λαβωμένη κοινωνία, δίνεται μάλλον δυσανάλογος χώρος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως είναι απολύτως διαφανή και καθόλου παρασκηνιακά».

- Ο πρόεδρος κ. Τσίπρας είναι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις ευρωεκλογές. Έχει μέλλον η Ευρωζώνη;

«Αυτή η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, εκ μέρους του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στέλνει διπλό μήνυμα. Πρώτον, επαναφέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο με θετικό πρόσημο, ως εργαστήρι ελπίδας για ένα νέο μοντέλο, και όχι ως πειραματόζωο λιτότητας.

Δεύτερον, η υποψηφιότητα δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ελληνική Αριστερά δεν είναι ουραγός των εξελίξεων. Ότι μάχεται για να μπει τέλος σε αυτές τις υφεσιακές πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Γιατί τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ευρωζώνη οδηγούνται σε βάλτωμα κι αποσύνθεση, αν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική. Ή θα αλλάξουν και θα υπάρξουν με αλληλεγγύη, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη ή θα μαραζώσουν».

- Πώς σχολιάζετε το νέο Μνημόνιο;

«Η μεγάλη αγωνία των δανειστών είναι να δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση στα σχέδιά τους. Σχέδια που αφορούν το αλυσόδεμα της χώρας σε επιπλέον δουλεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων. Και όλα τούτα με ορίζοντα δεκαετιών. Η μόνη δραστική λύση είναι, όπως επανειλημμένως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαγραφή μεγάλου τμήματος του χρέους, που δεν είναι βιώσιμο στο 175% του ΑΕΠ, και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου, με ρήτρα ανάπτυξης. Όποια άλλη "λύση" είναι απλώς πρόσχημα για τη διαιώνιση ενός καθεστώτος αποικίας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ