2014-02-13 13:45:34
Φωτογραφία για Το Κυπριακό, οι συνομιλίες και ο... Διάβολος
Οι ελπίδες της Λευκωσίας, οι εμμονές της Αγκυρας και η «δυσανεξία» της Αθήνας

Οι κ.κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 

Το Κυπριακό επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο, όπως αποδεικνύεται από τον καταιγισμό δηλώσεων υποστήριξης προς τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά μετά την οριστικοποίηση του Κοινού Ανακοινωθέντος από τους κ.κ. Ν. Αναστασιάδη και Ντερβίς Ερογλου. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕΜπαν Κι Μουν, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερονεμφανίστηκαν όλοι υποστηρικτικοί της διαδικασίας.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί εδώ και 40 χρόνια στο Κυπριακό, «ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»
. Ο κύπριος πρόεδρος κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει συνεχώς ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και έχει δίκιο αν κρίνει κανείς από τις πρώτες δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερογλου. Η δημόσια τοποθέτησή του ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από εκεί που έμειναν» και ότι το εδαφικό θα συζητηθεί τελευταίο έρχεται σε αντίθεση με τη θέση Αναστασιάδη ότι η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί πρέπει να είναι η παράλληλη διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων. Ολα αυτά φυσικά θα συζητηθούν στην πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα (πιθανόν την Παρασκευή).

Από τις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, όπως είναι φυσικό, σε αυτές της Ουάσιγκτον. Η ενεργοποίηση των Αμερικανών έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ολοκλήρωσης του Κοινού Ανακοινωθέντος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό ευρύτερο γεωπολιτικό - γεωστρατηγικό πρίσμα και η λύση του Κυπριακού εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέριξ αυτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το φυσικό αέριο και οι ΗΠΑ

Το φυσικό αέριο αποτελεί κινητήριο μοχλό για τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετικοί στην ανάγκη να υπάρξουν κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), κινούμενοι ως ένα σημείο στη λογική του αμερικανο-βρετανο-καναδικού Σχεδίου (ABC Plan) του 1978. Το εν λόγω σχέδιο απετέλεσε τη μοναδική ως σήμερα αυθεντική πρόταση των Αμερικανών για επίλυση του Κυπριακού και σε αυτό συμπεριλαμβανόταν και το άνοιγμα των Βαρωσίων/Αμμοχώστου. Κυπριακές πηγές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί θα υποστηρίξουν το άνοιγμα της Αμμοχώστου και ενδεχομένως να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Εντυπωσιακή είναι, τέλος, η αποχώρηση από το προσκήνιο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό οφείλεται στην πολύ κακή στάση που τήρησε ο πρώην πλέον ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αυστραλός Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο κ. Ντάουνερ προκάλεσε εντονότατο εκνευρισμό στη Λευκωσία, ιδιαίτερα μετά τη διαρροή του εγγράφου των 78 σελίδων με τις συγκλίσεις που φέρεται ότι είχαν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του πρώην προέδρου κ. Δ. Χριστόφια με τον πρώην τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Μένει να φανεί ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του...     

Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα

Την ίδια στιγμή η Αθήνα τηρεί χαμηλούς τόνους. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη στην ελληνική πρωτεύουσα, όταν ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει συναίνεση προτού οποιαδήποτε λύση τεθεί σε δημοψήφισμα. Είναι επίσης σαφές ότι της έχει ζητηθεί μετ' επιτάσεως από την αμερικανική πλευρά να φανεί η Ελλάδα εποικοδομητική και να στηρίξει τον κ. Αναστασιάδη, κάτι που φάνηκε από την ονομαστική αναφορά τόσο του ονόματος του κ. Σαμαρά όσο και του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνστην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο δεν λείπει μια δυσανεξία σε ό,τι αφορά την αποδοχή των «χιαστί συναντήσεων» με τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, που τελικά θα είναι ο Κουντρέτ Οζερσάι, στενός σύμβουλος του κ. Ερογλου. Ο κ. Οζερσάι θα συναντά στην Αθήνα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Αν. Μητσιάλη.

Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την Αθήνα είναι να αποφευχθεί η εντύπωση ότι οι συναντήσεις Μητσιάλη - Οζερσάι θα μπορούσαν καθ' οιονδήποτε τρόπο να ερμηνευθούν ως αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Θεωρείται βέβαιον ότι η τουρκική πλευρά θα προσπαθήσει για το αντίθετο, οι εκτιμήσεις όμως είναι ότι η φιλοδοξία της Αγκυρας δεν θα καταστεί εφικτή. Ενδεικτική των προθέσεών της είναι η διάθεσή της να επισπευσθεί η έλευση Οζερσάι στην ελληνική πρωτεύουσα.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ