2014-02-20 13:26:20
Φωτογραφία για Πάτρα: Ανακοίνωση - κόλαφος των μεριδιούχων της Αχαϊκής Τράπεζας - 45 εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού!
O Σύλλογος μας ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012 και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των 15.000 συνεταίρων-μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας (ΑΣΤ), οι οποίοι έχασαν πλήρως την αξία των μεριδίων τους μετά την ανάκληση της αδείας λειτουργίας της από την Τράπεζα της Ελλάδας την 18.03.2012, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής Τράπεζας, σήμερα το μεσημέρι.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: "Συνολικά, η ζημιά που υπέστησαν οι μεριδιούχοι ήταν τεράστια και ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο να κληθούν οι μεριδιούχοι, μέχρι το τέλος της εκκαθάρισης της Τράπεζας, να πληρώσουν και άλλα τόσα, λόγω της ευθύνης του τριπλασίου που περιλαμβάνεται στο άρθρο 15 του Καταστατικού της. Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με τεράστια πρόσθετη οικονομική καταστροφή για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά της περιοχής, που ούτως ή άλλως έχουν εξαθλιωθεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Πέρα όμως από αυτό, μια τέτοια κατάληξη θα ήταν και ηθικά και κοινωνικά άδικη, αν ληφθεί υπόψη ότι οι καταθέτες πήραν στο ακέραιο τα χρήματα τους (και καλώς τα πήραν), ακόμη και εκείνοι που είχαν μεγάλου ύψους καταθέσεις, δηλαδή πάνω από το εγγυημένο από την Πολιτεία όριο των 100.000 ευρώ.


Σε ένα μήνα, λοιπόν, συμπληρώνονται δυο χρόνια από αυτή την τραγική, για την περιοχή μας, εξέλιξη και δυστυχώς δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί ποιοί ήταν οι πραγματικοί υπεύθυνοι αυτής της συμφοράς.

Η δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή έδειξε ευαισθησία και ασχολήθηκε ενεργά με αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, ο τότε οικονομικός Εισαγγελέας Γρ.Πεπόνης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με στόχο να εξακριβώσει, αν στην υπόθεση των χορηγηθέντων από την Τράπεζα επισφαλών δανείων προκύπτουν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων. Στην έρευνα αυτή κλήθηκε να συμμετάσχει και η ίδια η Τράπεζα, η οποία, κατά πληροφορίες που γράφτηκαν στον Τύπο, παρέδωσε μέσω του εκκαθαριστή της επανειλημμένα, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, ογκώδεις φακέλους με πλούσιο υλικό για τη στήριξη του έργου του οικονομικού εισαγγελέα.

Από την άλλη πλευρά, ο Σύλλογός μας διενήργησε, από το καλοκαίρι του 2012, δική του ανεξάρτητη έρευνα, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας του αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόσβαση στα στοιχεία της Αχαϊκής.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ήταν συνταρακτικά, αφού, από τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, αποκαλύφθηκε ότι επί σειρά ετών οι διοικήσεις της Αχαϊκής προέβαιναν σε σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας και των πιστωτικών κανόνων, εφαρμόζοντας μια επικίνδυνη, αδιαφανή και μη ορθολογική διαχείριση των κεφαλαίων της Τράπεζας και εξαπατώντας συστηματικά τις Αρχές και τους μεριδιούχους με τη δημοσίευση ανύπαρκτων κερδών και την απόκρυψη οικονομικής ζημιάς πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Η ζημιά αυτή υπολογίστηκε επίσημα από τους ορκωτούς ελεγκτές ότι ξεπερνά το ποσό των 65 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σοβαρές παραβάσεις εντοπίστηκαν επίσης από την έρευνα μας, όσον αφορά την επιλεκτική εξαργύρωση μεριδίων στα μέλη του ΔΣ και την παράνομη και παραπλανητική εμφάνιση στον Ισολογισμό της Τράπεζας των 70.000 μεριδίων που είχαν εξαργυρωθεί και έπρεπε να είχαν ακυρωθεί. Τέλος, αποδείχτηκε ότι σε συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων υπήρχε προσωπικό όφελος των διοικούντων , καθώς και ανάμιξη συγγενικών τους προσώπων.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία της έρευνας μας τα έχουμε καταθέσει, ως μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας, από το Δεκέμβριο του 2012 και μετά, στη Δικαιοσύνη και περιμένουμε επί μήνες το αποτέλεσμα της πολύμηνης διερεύνησης αυτού του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου. Από τη μεριά μας, θεωρούμε ότι το υπάρχον αποδεικτικό υλικό είναι επαρκές για να υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη από πλευράς δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση.

Μετά από δυο χρόνια αναμονής και αγωνίας, οι χιλιάδες μεριδιούχοι και μέλη του Συλλόγου μας βρίσκονται σε αναστάτωση και ανησυχούν για την εξέλιξη του θέματος. Μετά την απώλεια της περιουσίας τους και του κενού που υπάρχει στο θέμα του τριπλασίου, αισθάνονται προδομένοι από την Πολιτεία και οι ελπίδες τους έχουν επικεντρωθεί πλέον στο τι θα πράξει από εδώ και πέρα η Δικαιοσύνη.

Κατά πληροφορίες μας η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα συνεχίζεται και αυτό μας δίνει την πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι, για την παραπάνω τραγική εξέλιξη της Αχαϊκής Τράπεζας, τελικά θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, την οποία περιβάλλουμε με σεβασμό και εμπιστοσύνη. Την πεποίθηση μας αυτή ενισχύουν, άλλωστε, οι πρόσφατες εξελίξεις σε υποθέσεις διαχείρισης τραπεζικού χρήματος.

Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι σύντομα η δικαιοσύνη θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η θλιβερή αυτή και καταστροφική υπόθεση για την περιοχή μας και να πληρώσουν όσοι συνέβαλαν στον αφανισμό της Τράπεζας μας που στήθηκε με τους κόπους και τις θυσίες χιλιάδων μεριδιούχων και άλλων κοινωνικών συντελεστών της περιοχής μας".
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ