2014-02-20 18:10:54
Φωτογραφία για «ΧΙΑΣΤΙ» ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΙΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
«Ιστορικές» χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, τις επισκέψεις που θα κάνει ο ίδιος στην Αθήνα και ο Ελληνοκύπριος ομόλογός του Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην Άγκυρα, στις 27 Φεβρουαρίου. Η σημασία των επισκέψεων αυτών έγκειται στο ότι για πρώτη φορά θα γίνουν απευθείας συνομιλίες των Τουρκοκυπρίων με την Ελλάδα, εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και των Ελληνοκυπρίων με την αντίστοιχη εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής επανέλαβε ότι το κοινό ανακοινωθέν το οποίο συμφωνήθηκε μπορεί να οδηγήσει σε δημοψήφισμα. «Στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε ένα αποτέλεσμα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό στο δημοψήφισμα, που θα είναι η τελευταία φάση της διαδικασίας» είπε.

Οι «χιαστί διαπραγματεύσεις» θα ξεκινήσουν στις 27 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Άγκυρα. Ο κ. Μαυρογιάννης θα γίνει δεκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και ταυτόχρονα ο κ. Οζερσάι, θα γίνει δεκτός από το γενικό γραμματέα του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιο Μητσιάλη. «Έτσι η Τουρκία θα επισφραγίσει μία πολύ μεγάλη αλλαγή στη στάση της. Θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οπoία, μετά το 1964 περιγράφει ως "ελληνοκυπριακό τομέα" της Κύπρου» σχολιάζει η εφημερίδα Τζουμχουριέτ.


«Για μας είναι πολύ μεγάλο γεγονός ότι θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε τις θέσεις μας στην Άγκυρα» τόνισε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής. «Δεν θέλουμε να δείξουμε ασέβεια στους τουρκοκυπρίους συνομιλητές μας, αλλά κατά τη γνώμη μας το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα» είπε. Περιέγραψε δε ορισμένα μελλοντικά βήματα που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

«Αν το θέμα των κλειστών Βαρωσίων και το πακέτο που πρότεινε ο κ. Αναστασιάδης γίνουν αποδεκτά και εφαρμοστούν, αυτό δεν θα είναι μόνο εποικοδομητικό, αλλά θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και θα γίνει καταλύτης για τη συμφωνία» είπε και προσέθεσε ότι «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τη συνεργασία μας, προς την κατεύθυνση του Win-Win» τόνισε στην εφημερίδα Μιλιέτ.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Έρογλου μπορεί έτσι να εκπληρώσουν τις ιστορικές ευθύνες τους, είπε ακόμα ο κ. Μαυρογιάννης και τόνισε: «Το οφείλουμε σ' όλο τον κυπριακό λαό, σ' όλους όσοι υπέφεραν. Και το σημαντικότερο όλων (το οφείλουμε) στις νέες γενιές για να αποκτήσουν το δικαίωμα ζωής, σ' έναν καλύτερο κόσμο, στον οποίο θα διαμορφώσουν ένα μέλλον, στο πλαίσιο της ειρήνης, της ευημερίας και της συνεργασίας».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ