2014-03-01 11:08:19
Φωτογραφία για ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Απειλεί με συνέπειες ο Ομπάμα - Ρωσία / «Δεν θα αγνοήσουμε την έκκληση της Κριμαίας για βοήθεια»...!!!
ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Με βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στην Κριμαία θέτοντας σε δοκιμασία τις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας. 

Κι ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί με κυρώσεις σε ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση απειλώντας παράλληλα με αποχή από την προσεχή σύνοδο των G8 στο Σότσι, το Κρεμλίνο διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα αγνοήσει το αίτημα της ηγεσίας της Κριμαίας για βοήθεια.

Η προεδρική διοίκηση της Ρωσίας «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας», μεταδίδουν σήμερα με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου έρχεται ως απάντηση του αιτήματος, που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου. Ο κ. Αξιόνοφ ζήτησε μάλιστα από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους».


Η τοπική κυβέρνηση της χερσονήσου της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Μπέρκουτ», που είχε με απόφασή του διαλύσει το Κίεβο, μάλιστα από χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με επείγουσα εντολή του διέταξε το ρωσικό Προξενείο στη Συμφερούπολη να χορηγεί ρωσικά διαβατήρια σε όσους άνδρες του «Μπέρκουτ» το επιθυμούν.

Λίγο νωρίτερα, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία.

Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ακυρώσει τη συμμετοχή του σε μια διμερή σύνοδο κορυφής με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι, αφότου η Ρωσία είχε χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν που ήταν ο επικεφαλής των αποκαλύψεων σχετικά με την έκταση της παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA. Αντιθέτως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε παρακολουθήσει τη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Εν τω μεταξύ, σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική επέμβαση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

«Οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη σύντομη τοποθέτησή του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Gazprom: Η Ουκρανία έχει «τεράστιο» χρέος για το φυσικό αέριο

Παράλληλα ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ένα «τεράστιο» χρέος ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

«Έχουμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου λειτουργεί, πρέπει απλώς να πληρώσει το φυσικό αέριο... Επί του παρόντος οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε 1,549 δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

 

ethnos.gr

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: Θα υπάρξουν συνέπειες αν γίνει ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ