2014-03-05 10:51:06
Φωτογραφία για Αντιπαράθεση Α. Κυπριανού - Α. Νεοφύτου
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους καταγράφηκε κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας, ανάμεσα στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Σημείο το οποίο προκάλεσε ανάφλεξη στην αντιπαράθεση Αβέρωφ Νεοφύτου και Αντρου Κυπριανού ήταν η αναφορά του δεύτερου, κατά την ομιλία του, ότι το 1999 ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ως Υπουργός Συγκοινωνιών, ήθελε να πουληθεί η Cyta έναντι 125 εκατομμυρίων ευρώ.

«Φέρτε στοιχεία και παραιτούμαι από Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού» ήταν η απάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

"Το 1999 η κυβέρνηση ΔΗΣΥ τότε, κατέθεσε πρόταση για να πουληθεί η CYTA στην τιμή των 125 εκ. ευρώ. Μόνο τα τελευταία 8 χρόνια η CYTA συνέβαλλε στα κρατικά έσοδα με 750 εκ. ευρώ. Είσαστε εσείς κύριε Νεοφύτου ο υπουργός που προωθήσατε το νομοσχέδιο, μην κάνετε τον ανήξερο. Υπάρχουν τα στοιχεία, υπάρχει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου".

Αβερωφ Νεοφυτου:"Θα αναμένω όσες βδομάδες θέλει. Μια δύο πέντε, πενήντα πέντε, μέχρι να βρει στοιχεία και να αποδείξει αυτό που έχει πει.Εάν βρει στοιχεία που να αποδεικνύει, δεν μπορώ να παραμείνω ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Να ολοκληρώσω, δεν θέλω διακοπές, δεν θέλω λογοπαίγνια. Θα αναμένω όσες βδομάδες θέλει. Αν δεν τα βρει σίγουρα δεν θα του ζητήσω να πράξει ότι εγώ θα πράξω, απλώς μου αρκεί να πει μια απολογία".

Δεύτερη αντιπαράθεση καταγράφηκε από προσωπική επίθεση του κυρίου Κυπριανού στον κύριο Νεοφύτου για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται.

Αντρος Κυπριανου:"Πρέπει να πω ότι δεν έχει δυσκολίες και ηθικά διλλήματα για το πώς θα προωθήσει αυτές τις απόψεις, ούτε βάζει σε προτεραιότητα -κατά τη δική μου άποψη και αν τον αδικώ απολογούμαι- ούτε βάζει σε προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον".

Αβερωφ Νεοφυτου:"Μπορούσε η κουβέντα που έχει πει ότι δεν εξυπηρετώ το εθνικό συμφέρον να ήταν η αιτία ενός εθνικού διχασμού.Θα προσθέσω για να μην απαντήσω ότι ο κύριος Κυπριανού ενδεχομένως να εννοούσε ότι κατά την άποψη του ΑΚΕΛ ίσως κάποιες πολιτικές να μην εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ετσι το εκλαμβάνω για να κλείσει το θέμα.

Εντονη αντιπαράθεση υπήρξε και μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη και του ηγέτη του ΑΚΕΛ.

Δημητρης Συλλουρης:"Σήμερα νιώθετε την άνεση ότι κάποιοι άλλοι θα το ψηφίσουν και εσείς θα παίξετε τους αντιμνημονιακούς. Πρέπει να λέγονται κύριε Κυπριανού αυτά τα πράγματα".

Αντρος Κυπριανου:"Πρόεδρε επειδή αναφέρεται συνέχεια σε μένα ονομαστικά να ξεκαθαρίσω το εξής. Εγώ θα ήμουν ευτυχής να το απορρίψετε. Απορρίψτε το για να με φέρετε σε δύσκολη θέση".

Δημητρης Συλλουρης:"Εγώ θα ήμουν ευτυχέστερος αν δεν καλούσατε την Τρόικα, αν δεν μας φέρνατε τα 28 μνημονιακά νομοσχέδια".

Ο κύριος Συλλούρης αναφερόταν στα πρώτα μνημονιακά νομοσχέδια που είχε καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, και τα οποία το ΑΚΕΛ τότε είχε υπερψηφίσει.

Επιστολή Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τα επίμαχα πρακτικά

Δείτε την επιστολή την οποία απέστειλε στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε σήμερα στη Βουλή  καθώς και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τότε από την Κυβέρνηση Κληρίδη εδώ.

Ο ΔΗΣΥ απαντά στην επιστολή ΑΚΕΛ για τα περί ιδιωτικοποίησης της Cyta

Aπάντηση στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ αναφορικά με το ζήτημα που ηγέρθη στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ιδιωτικοποίηση της Cyta, δίνει απόψε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου μέσω γραπτής δήλωσης.

Ανακοινώνει εξάλλου ότι ο Πρόεδρος του κόμματος έστειλε ήδη απαντητική επιστολή στον Άντρο Κυπριανού.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι αποδεικνύεται "ότι τα πραγματικά γεγονότα ήταν όπως τα ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού σήμερα στη Βουλή και ότι ουδέποτε κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ έναντι κάποιου τιμήματος".

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, ουδέποτε η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη είχε προχωρήσει σε οποιανδήποτε απόφαση για πώληση της ΑΤΗΚ. Ο κ. Προδρόμου διευκρινίζει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 47.536, ημερομηνίας 24 Μαρτίου 1998, που επαναβεβαιώθηκε με την απόφαση αρ. 49.095, ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου 1999, "δεν έκανε λόγο για πώληση της ΑΤΗΚ, αλλά για μετατροπή της σε μετοχική εταιρεία".

Επίσης ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου ούτε στη μια ούτε στην άλλη ημερομηνία και προσθέτει ότι οι δυο αποφάσεις είναι στη διάθεση του καθενός, προκειμένου να διαπιστώσει ότι "γίνεται λόγος μόνο για μετατροπή της ΑΤΗΚ σε μετοχική εταιρεία (και όχι για πώληση) και, φυσικά, δεν αναφέρεται κανένα ποσό χρημάτων".

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ακόμη στη γραπτή του δήλωση ότι το σχετικό νομοσχέδιο, αρ. 3483, με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2001, που κατατέθηκε στη Βουλή επί υπουργίας Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ως αντικείμενο, επίσης, "τη μετατροπή της ΑΤΗΚ σε μετοχική εταιρεία και όχι την πώλησή της".

"Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συγχέει άσχετα γεγονότα και θεωρεί ότι μια εκτίμηση που είχε γίνει από την Τράπεζα Αναπτύξεως το 1996 για την αξία της ΑΤΗΚ ήταν και... η τιμή πώλησης. Ποιά σχέση όμως μπορούσε να έχει ο Α. Νεοφύτου (ο οποίος το 1996 ήταν... δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς) με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Αναπτύξεως; Και πώς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μπορεί να ισχυρίζεται ότι έφερε ο ίδιος νομοσχέδιο «με τιμή πώλησης 125 εκατομμύρια ευρώ» όταν κάτι τέτοιο δεν συνέβηκε ποτέ;", διερωτάται τέλος ο κ. Προδρόμου.
offsite.com.cy
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ