2014-03-09 09:51:10
Φωτογραφία για «Η Σαουδική Αραβία είναι ο βασικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας»
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι είναι ένας από τους κύριους «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον αραβικό κόσμο και διεθνώς, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Ο Μάλικι καταφέρθηκε εναντίον «της επικίνδυνης επιλογής» του Ριάντ να «υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο — την υποστηρίζει στη Συρία, και στο Ιράκ, και στο Λίβανο, και στην Αίγυπτο, και στη Λιβύη, και σε χώρες πέραν» του αραβικού κόσμου, υποστήριξε.

Τον Ιανουάριο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχε καταγγείλει τις «διαβολικές» και «προδοτικές» αραβικές κυβερνήσεις οι οποίες δρουν εναντίον της χώρας του, αλλά ως τώρα απέφευγε να στραφεί ενάντια σε κάποιο κράτος συγκεκριμένα.

Όμως, καθώς το χειρότερο κύμα βίας της τελευταίας εξαετίας συνεχίζει να σαρώνει το Ιράκ, όπου τον Φεβρουάριο φέτος οι νεκροί ήταν διπλάσιοι από ό,τι το Φεβρουάριο του 2013, ο Μάλικι εμφανίζεται να υιοθετεί μια ιδιαίτερα σκληρή στάση ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 30ή Απριλίου, ενώ έχει δώσει διαταγή στις υπηρεσίες ασφαλείας και στο στρατό να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον σουνιτών ανταρτών.


Ο σιίτης Μάλικι υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον του περί του ότι περιθωριοποιεί τη σουνιτική μειονότητα προέρχονται από ανθρώπους «που συνδέονται με ξένα συμφέροντα», και «υποκινούν η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ». Οι δύο χώρες αυτές, πρόσθεσε, «επιτίθενται στο Ιράκ, μέσω της Συρίας και άμεσα, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως τον κήρυξαν και στη Συρία, και δυστυχώς τον κήρυξαν με θρησκευτικά και πολιτικά κίνητρα».

Αυτές οι δύο χώρες —πρόσθεσε ο Μάλικι— είναι «οι κύριες υπεύθυνες για την κρίση» στο Ιράκ, η οποία σχετίζεται με τις «διαθρησκευτικές εντάσεις» και την «τρομοκρατία». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ