2014-03-11 10:48:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη νέα Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας
Όλα όσα αφορούν την παραίτηση που υπέβαλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης υπέβαλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο του κ. Δημητριάδη απαιτείται ένας μήνας προειδοποίηση, για αυτό και η παραίτηση θα έχει ισχύ από τις 10 Απριλίου. Στο διάστημα αυτό ο κ. Δημητριάδης θα χειριστεί τις εκκρεμότητες που έχει ενώπιον του και θα ενημερώσει τον αντικαταστάτη του.

22.51 - Π. Δημητριάδης: Παραιτούμαι με ανάμεικτα συναισθήματα

Προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους προβάλλει σε γραπτή δήλωσή του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, αναφέροντας ότι υπέβαλε την παραίτησή του με ανάμεικτα συναισθήματα.

«Είναι με ανάμεικτα συναισθήματα που έχω υποβάλει την παραίτησή μου από τη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ για κυρίως προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους», αναφέρει στη δήλωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα αργά το βράδυ της Δευτέρας.


«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου είχα μαζί μου μια παραδειγματική διευθυντική ομάδα και προσωπικό τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την στήριξη και τη δουλειά τους. Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω την ΚΤΚ από τη θέση του Διοικητή», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.

Προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του οι ενέργειες του είχαν πάντοτε στόχο τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και πάντα ενεργούσα για το καλό του τόπου.

«Εύχομαι στην ΚΤΚ κάθε επιτυχία στο μέλλον και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Κύπρος σύντομα θα αποκαταστήσει την οικονομική της ισχύ», καταλήγει στη δήλωσή του ο Διοικητής.

20.27 - Αποδέχεται τη θέση η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του 24Η. Είναι οριστικό - Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στη θέση του Πανίκου Δημητριάδη.

20.21 - Τι αναφέρει ο Προεδρος της Δημοκρατίας προς τον Διοικητή της ΚΤ

Στην επιστολή ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι κατανοεί τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες που βιώνει ο διοικητής και τις οποίες επικαλείται ως βασικούς λόγους για την υποβολή παραίτησης του από το αξίωμα του διοικητή της ΚΤ.

«Θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας στην επιτυχή αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών που αντιμετώπισε η οικονομία του τόπου μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και στη στενή συνεργασία με τον υπουργό οικονομικών στην υλοποίηση με επιτυχία των προνοιών της δανειακής σύμβασης», σημειώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Καταληκτικά διαβεβαιώνει τον απερχόμενο διοικητή της ΚΤ πως «παρά τις κατά καιρούς διαφορετικές θεωρήσεις η εκτίμηση μου στο πρόσωπο σας παραμένει απεριόριστη. Την ίδια ώρα θα ήθελα να σας ευχηθώ συνέχιση τη επιτυχούς σας επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας παραμένοντας πάντοτε στη διάθεση σας σαν ειλικρινής φίλος».

19.56 - Αποκαλυπτικό 24h: Οι 2 λόγοι που παραιτήθηκε ο Δημητριάδης – Οι 23 μήνες στο τιμόνι της ΚΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Βελγική πρωτεύουσα, πρόσωπο που είχε την επιστολή παραίτησης τόνισε ότι οι λόγοι που αναφέρει ο κ. Δημητριάδης είναι δύο. Ο πρώτος είναι οι δυσκολίες που είχε στην συνεργασία του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Τ. Ο δεύτερος λόγος είναι προσωπικός & οικογενειακός.

Ο Πανίκος Δημητριάδης ανέλαβε τον Μάιο του 2012 όταν πήρε τα ηνία της Κ.Τ. αντικαθιστώντας τον Αθανάσιο Ορφανίδη. Αμέσως βρήκε μπροστά του το πρόβλημα της Λαϊκής Τράπεζας και το κάλεσμα της κυβέρνησης Χριστόφια προς την Τρόικα ώστε η χώρα να μπει σε μνημόνιο.

Τα μεγάλα προβλήματα για τον κ. Δημητριάδη ξεκίνησαν με την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη. Η σχέση των δύο αντρών ήταν θυελλώδης. Κατηγορήθηκε ευθέως ότι υποστήριζε την λύση του κουρέματος. Αυτή ήταν η αρχή. Ωστόσο κάθε μέρα που περνούσε στο φως της δημοσιότητας ερχόταν στοιχεία για τον ρόλο του στην πορεία της χώρας προς το τελικό μνημόνιο και  κατηγορήθηκε ότι υπονόμευσε τις κυπριακές τράπεζες.

Έγιναν πολλές προσπάθειες τόσο από το Προεδρικό όσο και από την Βουλή να βρεθεί ο δρόμος που θα οδηγούσε σε αποπομπή του κ. Δημητριάδη από την θέση του. Η ΕΚΤ τουλάχιστον τρεις φορές είχε βγει ανοιχτά και είχε στηρίξει τον κ. Δημητριάδη.

Προβλήματα όμως είχε ο κ. Δημητριάδης και μέσα στην Κ.Τ. Το Διοικητικό Συμβούλιο τον κατηγόρησε ότι δεν ενημερωνόταν για ζωτικά θέματα και πως εσκεμμένα το άφηνε στο σκοτάδι. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την υπόθεση πλαστογραφίας με τους A&M όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ζητήσει από την γενική Εισαγγελία να εξετάσει το όλα τα δεδομένα αν θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του κ. Δημητριάδη.

18.43 - ΕΚΤ: Ο Δημητριάδης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου

Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για την παραίτηση Δημητριάδη.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ αναφερόμενος στην παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη τόνισε ότι "Η ΕΚΤ έλαβε μια σημείωση για παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη, ο οποιος ήταν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου μέσα στις πολύ δύσκολες στιγμές και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής»,

«Υπολογίζουμε μια γόνιμη συνεργασία με τον διάδοχό του», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

18.19 - ΔΗΚΟ: Θετική εξέλιξη η παραίτηση Δημητριάδη

Ικανοποιημένο το ΔΗΚΟ από την αποχώρηση του Διοικητή της Κ.Τ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:

Tο Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί θετική την εξέλιξη της παραίτησης του Πανίκου Δημητριάδη από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Πάγια θέση του κόμματος ήταν ότι ο κ. Δημητριάδης, απέτυχε να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του και θα έπρεπε να είχε υποβάλει προ πολλού την παραίτηση του.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στο διορισμό ενός έμπειρου τεχνοκράτη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Προσωπικότητα, που θα έχει το απαραίτητο κύρος και εκτόπισμα στην Κύπρο και διεθνώς, που να μπορεί να πείσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων στον ευρωπαϊκό χώρο και που δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και θα συντείνει στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

18.05 - Γενικός Εισαγγελέας στο 24H: Δεν θα κατηγορηθεί ο Διοικητής για πλαστογραφία

Στο 24h μίλησε ο Κώστας Κληρίδης και απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα για τον κ. Δημητριάδη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην ερώτηση μας τι γίνεται με την υπόθεση πλαστογραφίας των συμβολαίων της A&M και αν θα κατηγορηθεί ο Πανίκος Δημητριάδης, μας ενέφερε ότι "Αυτή την υπόθεση την διερεύνησα προσωπικά και εις βάθος και προ ημερών αποφάσισα ότι δεν θα προχωρήσουμε σε διωξη κατά του Διοικητή. Η αστυνομία στην έκθση την οποία ετοίμασε και μου παρέδωσε εντόπισε κινδύνους που ίσως να δημιουργούσε πρόβλημα στοιχειοθέτησης της υπόθεσης στο Δικαστήριο κάτι με το οποίο συμφωνώ και εγώ".

Ο κ. Κληρίδης στην ερώτησή μας αν υπήρξε συναλλαγή με τον κ. Δημητριάδη μας τόνισε ότι "κατηγορηματικά διαψεύδω μια τέτοια θέση. Έγώ έκανα την δουλειά μου όπως πάντα και μένω ως εδώ".

17.50 - Φαβορί η Χρυστάλλα Γιωργάτζη για Διοικητής Κ.Τ.

Τι είπε στο 24h στενός συνεργάτης της Γενικής Ελέγκτριας.

Φαίνεται πως το Προεδρικό έχει καταλήξει στον αντικαταστάτη του Πανίκκου Δημητριάδη. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι αντικαταστάτης του κ. Δημητριάδη θα είναι η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Το 24h επικοινώνησε με στενό συνεργάτη της κ. Γιωρκάτζη ο οποίος χαρακτηριστικά μας ανέφερε ότι "Θα ήταν μία θέση που θα της ταίριαζε". Πάντως δεν ήθελε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην κ. Γιωρκάτζη είχε γίνει πρόταση να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών αλλά η ίδια δεν δέχθηκε. Επίσης ένα ακόμη όνομα που "παίζει" για την θέση είναι του Σταύρου Ζένιου.

Ποια είναι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 13 Ιουλίου, 1956. Αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1974.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Southampton, στην Αγγλία. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου στις Η.Π.Α., απ’ όπου πήρε τον τίτλο Master.

Το 1981 διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στη θέση Οικονομικού Λειτουργού. Το 1991 προήχθη στη θέση Ανώτερου Οικονομικού Λειτουργού στο ίδιο Υπουργείο. Το 1995 διορίστηκε Βοηθός ΄Εφορος Ασφαλειών και μέχρι το 1998 προΐστατο της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Από το 1993 μέχρι το 1998 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου. Την 1η Δεκεμβρίου του 1998 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Το 2000 ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου (Association of Chartered Certified Accountants) την ανέδειξε σε επίτιμο μέλος του. Ήταν η πρώτη φορά παγκόσμια που ο Σύνδεσμος απένειμε σε μη μέλος του τη διάκριση αυτή.

17.27 - Εδώ και μέρες ετοιμαζόταν η παραίτηση Δημητριάδη - Ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνει το Eurogroup

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με την παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24Η οι ζημώσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες.

Το Προεδρικό πίεζε έντονα προς αυτή την κατεύθυνση όμως όλα κλείδωσαν μέσα στο σαββατοκύριακο. Έντονες ήταν ζημώσεις γύρω από το θέμα και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή την ώρα ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει άτυπα το Eurogroup για την παραίτηση του Διοικητή της Κ.Τ. ενώ παράλληλα θα απαντήσει αν διατυπωθούν απορίες από τους 27 ομολόγους του για την εξέλιξη αυτή.

16.20 - Παράδοση της επιστολής παραίτησης στον ΥΠΟΙΚ

Η επιστολή παραίτησης του κ. Δημητριάδη επιδόθηκε στις Βρυξέλλες στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, στην παρουσία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη για τη συνεισφορά του στη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί το χρόνο που πέρασε για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία και για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24Η, ο κ. Δημητριάδης επικαλέστηκε ως λόγο παραίτησης του το ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ιδίου και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επίσης και προσωπικούς λόγους.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ