2014-03-13 12:52:12
Φωτογραφία για Ο ΧΥΤΑ (Αμαρίου) υπερχείλισε και τα απόβλητα τα κατάπιε το Αρκαδιώτικο φαράγγι, ε, και;
Παρακολουθήσαμε στο κτήριο της Περιφερειακής Διοίκησης Ρεθύμνου την παρουσίαση της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του λεγόμενου ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Ο μελετητής κ. Ευάγγελος Γιδαράκος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και η ομάδα που συγκρότησε για την έρευνα μάς ενημέρωσαν παραστατικά με διαφάνειες. Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Έτσι επιβεβαιώνεται επισήμως η ανησυχία που διαχρονικά εκφράστηκε από πολλούς φορείς και πολίτες για τη μη καταλληλότητα του χώρου για ΧΥΤΑ. Η αντίρρηση των κατοίκων της περιοχής επισημάνθηκε και από την αρχή της ίδρυσης στο συγκεκριμένο χώρο, με παραστάσεις, ενστάσεις και ασφαλιστικά μέτρα.

Η παράλειψη της μη χαρτογράφησης των φυσικών πηγών νερού στον υδροφόρο ορίζοντα που είναι αρκετές (όπως επισήμανα στην παρέμβασή μου) κρίνω ότι δεν έγινε σκόπιμα. Ίσως όμως δεν συμπεριλήφθη και αυτή η εργασία στη μελέτη και εάν ναι, προξενεί απορία και τίθεται θέμα.


Η διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής επικεντρώνεται α) στην κοντινή απόσταση με την ιστορική Ι.Μ. Αρκαδίου και β) ο ενδεχόμενος κίνδυνος της μόλυνσης των πηγών νερού από τις οποίες υδρεύονται περισσότερα από δεκαπέντε χωριά, γι’ αυτό είναι απαραίτητο τα νερά να παρακολουθούνται συχνά.

Το ενδιαφέρον των μελετητών ήταν άμεσο, οι πηγές καταγράφηκαν και πάρθηκαν δείγματα για γενική ανάλυση.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ περί υπερχείλισης των αποβλήτων και τη ροή τους στο Αρκαδιώτικο φαράγγι, επιβεβαίωσαν οι μελετητές με την πρόσθετη επισήμανση ότι και η σταθερότητα των έργων που έχουν γίνει ως προστασία για την ενδεχόμενη αστοχία δεν προσφέρουν εγγύηση. Η επίδειξη της διαφάνειας που αφορούσε το σπάσιμο της μεμβράνης στον πυθμένα της λιμνοδεξαμενής και η καταπακτή που δημιουργήθηκε, είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα γιατί είναι σίγουρο ότι τα νερά της λίμνης διοχετεύθηκαν στις πηγές.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μάθουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης των νερών, έτσι ώστε να τα συγκρίνουμε με παλαιότερα που διαθέτουμε στο αρχείο μας.

Έχω την άποψη ότι αν τα στοιχεία που σήμερα παρουσιάστηκαν (τα οποία πάντα υπήρχαν) με υπευθυνότητα από τους μελεητές, αν επιδεικνύονταν τότε που υποβλήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα στη Δικαιοσύνη, η απόφαση θα ήταν διαφορετική.

Προκειμένου να προβληματιστούν όσοι έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται με την αποκομιδή των απορριμμάτων αν συμβεί η αστοχία (αν δεν έχει συμβεί;) που θα έχει σοβαρή συνέπεια στην υγεία των ανθρώπων, προτίμησαν να κινδυνολογήσουν, ότι αν δεν συντομεύσουν οι διαδικασίες θα χαθούν τα χρήματα για την επέκταση του ΧΥΤΑ που ανέρχονται σε 33 εκατομμύρια ευρώ. Ε, και; Το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι και με αυτήν την επέκταση η προοπτική εξυπηρέτησης του προβλήματος θα είναι από οκτώ έως δέκα χρόνια. Και μετά;

Η αντικατάστασή του μετά είναι το τώρα. Τώρα είναι η ώρα για άλλο χώρο και υπάρχουν αρκετοί άλλοι χώροι με επίπεδη επιφάνεια νοτιοανατολικά της περιοχής, δεν θέλει πολύ κόπο να τους ανακαλύψετε.

Ακόμη μια γενικευμένη αυτή τη φορά υπερχείλιση των αποβλήτων του ΧΥΤΑ Αμαρίου παρακολουθούμε αυτές τις μέρες λόγω των πυκνών βροχοπτώσεων. Το νερό του Αρκαδιώτικου ποταμού από το γνωστό διαυγές του χρώμα, έγινε μαύρο, πλουτισμένο με λιπαρές φουσκάλες, τέτοιες που έχουν τη μορφή της άσπρης πάπιας. Οι εκπρόσωποι της Τ.Α. αδιαφορούν γιατί νομίζουν ότι τα σκουπίδα έχουν μεγαλύτερη αξία από τους ανθρώπους.

Φαίνεται όμως ότι το Ρέθυμνο δεν έχει υπηρεσίες περιβάλλοντος, ή μήπως κάνω λάθος; Μπορεί οι Διοικητικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της τοπικής Αυτοδιοίκησης να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, υπάρχουν όμως υπηρεσίες πάνω από αυτές που θα μπορούσαν να παρέμβουν αυτεπάγγελτα όχι μόνο γιατί έχουμε την επιβεβαίωση της αστοχίας, αλλά και διότι ο ΧΥΤΑ παρεμβαίνει εντελώς άκομψα στην περιφερειακή όψη της Ι.Μ. Αρκαδίου.

Αν συνεχιστεί η απαξίωση της αξίας της ανθρώπινης υγείας (που απειλείται λόγω του ΧΥΤΑ Αμαρίου) των κατοίκων της περιοχής, εγώ θα μεταφράσω το παρόν κείμενο και θα το δημοσιεύσω στις Φλαμανδικές εφημερίδες του Βελγίου και της Ολλανδίας.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ