2014-03-19 15:51:18
Φωτογραφία για ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το πολυνομοσχέδιο και οι αντιστάσεις στις Κ.Ο. στην συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και το «αγκάθι» του πώς θα περάσουν από τη Βουλή όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ερωτηθείς ο κ. Βενιζέλος για το θέμα του πολυνομοσχεδίου, εάν θα έρθει στη Βουλή σε ένα άρθρο, απάντησε «θα έρθει όπως πρέπει». Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ρύθμιση για τις τράπεζες θα έρθει ξεχωριστά.

Πριν από την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος έδωσε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανέφερε πως «σε όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση συμμετείχε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και τόνισε πως επιβεβαιώθηκαν όσα είχαν ειπωθεί, πως δηλαδή «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, θα υπάρξει αναπτυξιακή στροφή, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του χρέους, τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των ταμείων, όπως και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».


Τόνισε ότι, το 2011 στη διαπραγμάτευση που ο ίδιος έκανε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, υποστήριζε όσα έρχεται σήμερα και λέει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ και τόνισε πως ήταν «αυτό το β΄πρόγραμμα, που τότε συνάψαμε, αυτό που μας οδηγεί σήμερα στην έξοδο από την κρίση».

Επίσης, εκτίμησε ότι στις ευρωεκλογές «κρίνεται εμμέσως» το ποιος θα έχει την ευθύνη της διεύθυνσης της χώρας έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική των ομαλών συνθηκών, με ενδιαφέρει ποιος θα έχει την ευθύνη της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, ωσότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μη χαθούν όσα με τόσο κόπο πετύχαμε. Και αυτό είναι ένα θέμα που εμμέσως κρίνεται στις ευρωεκλογές» τόνισε.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος σχολίασε τις δημοσκοπήσεις, παρατηρώντας ότι «είναι κακές για το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ». Επανέλαβε πάντως ότι το κόμμα του ανέλαβε «το κόστος δύσκολων αποφάσεων που εν μέρει αδίκησαν την ελληνική κοινωνία, αναλάβαμε όμως την ιστορική πολιτική ευθύνη».

Ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι άλλοι που μιλούν δημαγωγικά υφίστανται κι αυτοί φθορά στις δημοσκοπήσεις, είναι συμπαθείς κτυπούν φιλικά στη πλάτη, είναι ένας εύκολος ρόλος που κι εγώ θα ήθελα να έχω. Πιστεύουν ότι διστάζουμε να ανταλλάξουμε ρόλους; Ας έρθουν». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να απευθυνθεί στις διεθνείς χρηματαγορές πριν τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι αυτό θα κριθεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ενώ για την αναπτυξιακή πολιτική που εξήγγειλε ο Ματέο Ρέντσι, ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε να πετύχει τονίζοντας ότι ο ίδιος «θέλει να δει να πετυχαίνουν όλες οι μη κλασικές προσεγγίσεις».

Πάντως από τις δηλώσεις προκύπτει πως ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ακόμη κι αν αυτό έρθει σε περισσότερα από έναν άρθρα.

Αν και οι πρώτες σκέψεις στο Μαξίμου ήταν να περάσουν όλες οι ρυθμίσεις σε ένα άρθρο σε ένα νομοσχέδιο, τώρα εξετάζεται, μετά από εισήγηση Βενιζέλου, να ακολουθηθεί μια πιο ελαστική διαδικασία. Συγκεκριμένα εξετάζεται να καταρτιστεί ξεχωριστό νομοσχέδιο για το ζήτημα των τραπεζών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με την τρόικα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη Βουλή και οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν χωρίς αναταράξεις.

Όλι Ρεν: Καλό νέο η συμφωνία με την τρόικα

Ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Όλι Ρεν, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για αλλαγή σελίδας στη χώρα και επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Πρόκειται για «πολύ καλό νέο, που είναι το αποτέλεσμα εντατικών εργασιών για πολλές βδομάδες σε πολύ συχνά δύσκολες συζητήσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας πως οι εμπειρογνώμονες θα προετοιμάσουν μια λεπτομερή έκθεση, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στο Eurogroup της Αθήνας στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η αποστολή της τρόικας επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και αναμένεται να επανέλθει σταδιακά, εντός του 2014, σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις βρίσκονται στη σωστή τροχιά, προκειμένου να εκπληρωθούν οι συμφωνημένοι στόχοι και είναι επίσης σημαντικό ότι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν πλέον συμφωνηθεί, είπε.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως θα υπάρξει επιτάχυνση των προσπαθειών για να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, ενώ θα υπάρξουν και περισσότερα προγράμματα για την πρόσληψη νέων και ανέργων με τη χρήση κοινοτικών πόρων. Και αυτό αποτελεί τμήμα της χθεσινής συμφωνίας, είπε ο κ. Ρεν.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι η τελική επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου από τη Eurostat, ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Ως τμήμα αυτής της απόφασης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση στο δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, και αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του κ. Σαμαρά, είπε ο επίτροπος.

Υπογράμμισε, πάντως, την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα για να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνημένες πολιτικές, κυρίως τώρα που επενδυτές επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο κύριος μοχλός για βιώσιμη ανάπτυξη και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Συνολικά αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα και εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης, το οποίο είναι αναμφίβολα θετικό νέο όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλους τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε ο επίτροπος.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ