2014-04-16 10:36:04
Φωτογραφία για Κύπρος Άμπου - Ντάμπι: Υπέγραψαν διμερή συμφωνία και Μνημόνια Συναντίληψης [Photos]
Μία διμερή συμφωνία και τρία Μνημόνια Συναντίληψης υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που... πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Άμπου Ντάμπι.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η διμερής συμφωνία για συνεργασία στον τομέα των αεροπορικών υπηρεσιών και τα Μνημόνια Συναντίληψης αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης και επιστήμης.

Η Συμφωνία και τα Μνημόνια υπεγράφησαν το πλαίσιο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με το διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Πρίγκιπα Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Τόσο η Συμφωνία όσο και τα Μνημόνια Συναντίληψης υπεγράφησαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για τον τομέα της ενέργειας προνοεί, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση γενικού πλαισίου συνεργασίας στα θέματα ενέργειας και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για συνεργασία, αναφορικά με την τεχνογνωσία σε σχέση με τις υπεράκτιες δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Προνοεί, επίσης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ενεργειακών υποδομών και θεμάτων που αφορούν τη διανομή ενέργειας.


Το Μνημόνιο για την εκπαίδευση και την επιστήμη προνοεί ανταλλαγές εκπαιδευτικών αποστολών, την παροχή υποτροφιών και τη συνεργασία για οριστικοποίηση συμφωνίας αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών.

Επίσης, το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού προνοεί το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του τουρισμού με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος των δύο χωρών εκατέρωθεν.

Τέλος, η Συμφωνία για τις Αεροπορικές Υπηρεσίες είναι αναθεωρημένη Συμφωνία του 1999, ευθυγραμμισμένη με σχετικές ρήτρες της ΕΕ και στο πλαίσιο της οποίας παραχωρούνται δικαιώματα «πέμπτης ελευθερίας» σε αερογραμμές των Εμιράτων εντός Ευρώπης. Η Συμφωνία επιτρέπει επίσης τον πολλαπλό καθορισμό αεροπορικών εταιρειών για εκτέλεση προγραμματισμένων πτήσεων από τα Εμιράτα προς την Κύπρο και αντιστρόφως.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτυχε νωρίτερα σήμερα επίσημης υποδοχής στο Παλάτι Mushrıf (Προεδρικό Μέγαρο) από το Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Πρίγκιπα Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνοδευόμενου από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, στο Παλάτι, τιμητικό άγημα απέδιδε τιμές.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρίγκιπας Al Nahyan επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα και ακολούθως έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών. Αμέσως μετά οι δύο αντιπροσωπείες με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Διάδοχο του Θρόνου παρακάθησαν σε συνομιλίες.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής αποστολής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

offsite.com.cy
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ