2014-04-19 08:00:24
Φωτογραφία για Τέλος Ιουνίου η πρώτη δοκιμή των ρωσικών διαστημικών πυραύλων νέας γενιάς «Angara»
Η ώρα για την πρώτη δοκιμή του ρωσικού διαστημικού πυραυλικού συστήματος νέας γενιάς «Angara»έφτασε. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ορίστηκε από τις 25 έως τις 30 Ιουνίου.

Η έναρξη χρησιμοποίησης του πυραυλικού συστήματος «Angara» θα επιτρέψει στη Ρωσία να εκτοξεύει διαστημικά σκάφη όλων των τύπων από το δικό της έδαφος και θα της εξασφαλίσει ανεξάρτητη εγγυημένη πρόσβαση στο Διάστημα.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων υποδομής για την προετοιμασία εκτόξευσης βρίσκεται στην τελική ευθεία στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ. Η υλοποίηση του έργου έχει ξεκινήσει από το 1995.

Η δημιουργία του διαστημικού πυραύλου «Angara» αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη του κοσμοδρομίου Πλεσέτσκ και θεωρείται ως σημαντικό συστατικό μέρος του εθνικού συστήματος τοποθέτησης διαστημικών συσκευών στην τροχιά, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στη χρήση του ρωσικού επιστημονικού και βιομηχανικού δυναμικού.


Οι εργασίες κατασκευής επίγειων εγκαταστάσεων και υποδομών για την προετοιμασία και την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου διεκπεραιώνονται στο πλαίσιο του Ειδικού Ομοσπονδιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ρωσικών Κοσμοδρομίων για τα έτη 2006-2015», ενώ η σχεδίαση και η κατασκευή πυραύλου διαστημικής αποστολής χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Κρατικού Προγράμματος Εξοπλισμών και του Ομοσπονδιακού Διαστημικού Προγράμματος της Ρωσίας για τα έτη 2006-2015.

Το κύριο πλεονέκτημα του συστήματος Angara είναι η πρωτοποριακή σχεδίασή του. Κατασκευάζεται με την χρήση καθολικών πυραυλικών δομοστοιχείων, που επιτρέπουν την κατασκευή πυραύλων-φορέων διαφόρων τύπων. Εκτός απ’ αυτό επιτρέπουν τις πειραματικές δοκιμές σε ένα μόνο δομοστοιχείο, κάτι που μειώνει σημαντικά τις δαπάνες κατασκευής του πυραύλου. Ετσι υπάρχει δυνατότητα κατασκευής μιας ολόκληρης σειράς πυραύλων-φορέων κλίμακας 3-50 τόνων φορτίου, που τοποθετείται σε τροχιά.

Το σύστημα «Angara» αφορά  μια ολόκληρη οικογένεια προηγμένων - φιλικών προς το περιβάλλον πυραύλων-φορέων διαφόρων κατηγοριών: ελαφρών, μεσαίων και βαριών. Οι πύραυλοι-φορείς τύπου «Angara» δε θα χρησιμοποιήσουν πλέον τα δραστικά και δηλητηριώδη είδη πυραυλικού καυσίμου και αυτό θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιβαλλοντικής ασφάλειας του συστήματος για την περιοχή που βρίσκεται το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ αλλά και στα σημεία πτώσης  των χρησιμοποιημένων βαθμίδων του πυραύλου.

Η βασική τεχνογνωσία συνίσταται στο ότι και οι πύραυλοι-φορείς κατασκευάζονται από δύο συστατικά στοιχεία- το πυραυλικό δομοστοιχείο του πρώτου ορόφου και το δομοστοιχείο του δεύτερου ορόφου. Οι προδιαγραφές βάρους του νέου πυραύλου-φορέα είναι καλύτερες από εκείνες που μπορούσαν να εξασφαλιστούν νωρίτερα και αυτό οφείλεται στα υλικά και στις τεχνικές, μηχανολογικές και επιστημονικές λύσεις. Χρησιμοποιήθηκε εντελώς διαφορετικό σύστημα διαχείρισης, που βασίζεται στον ψηφιακό υπολογιστή του πυραύλου και έχει τελειοποιηθεί ουσιαστικά το σύστημα μέτρησης.

Itar Tass, Η Φωνή της Ρωσίας
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ