2014-05-03 20:57:20
Φωτογραφία για ΒΑΘΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ για την Ουκρανία

Τις δυσάρεστες εξελίξεις στην Ουκρανία σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας την βαθιά του ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας και για το τραγικό  θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Οδησσό «Η ασφάλεια όλων των πολιτών της Ουκρανίας είναι η πρώτη προϋπόθεση για την αναζήτηση λύσεων που διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των περιοχών και όλων των  πολιτικών, κοινωνικών  και εθνοτικών δυνάμεων, μέσα σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Η  Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κίεβο και  τα Γενικά Προξενεία  στη Μαριούπολη και την Οδησσό  παρακολουθούν επί του πεδίου  την κατάσταση και βρίσκονται  σε διαρκή επαφή με την Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων της περιοχής και τα μέλη τους.


Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του ΟΑΣΕ για αποκλιμάκωση της κρίσης και οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο κ. Κέρι καλωσόρισε την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ τονίζοντας, όμως, ότι χρειάζονται περισσότερες ενέργειες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ότι οι δυο τους θα συζητήσουν με τον πρόεδρο της Ελβετίας σχετικά με το ενδεχόμενο «ανάληψης μεγαλύτερου ρόλου από τον ΟΑΣΕ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία».

«Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς πάντως να υπάρχουν υποσχέσεις για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα μίας τέτοιας εξέλιξης. Εν κατακλείδι επιβεβαίωσαμε την στήριξή μας προς τον ΟΑΣΕ», υπογράμμισε ο κ. Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Λαβρόφ: Ένδειξη «ηρωισμού και ανθρωπισμού» η απελευθέρωση των παρατηρητών

Τον «ηρωισμό αλλά και τον ανθρωπισμό των υπερασπιστών της Σλαβιάνσκ» υποδεικνύει η απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζεται ότι η κίνηση αυτή συνέβη παρά το γεγονός ότι «αυτή η ειρηνική πόλη βρίσκεται υπό άνευ κινήτρων επίθεση. Αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένδειξη ηρωισμού και ανθρωπισμού των υπερασπιστών της πόλης η απελευθέρωση. Έδειξε ότι βασικό τους μέλημα είναι οι προστασία των ξένων πολιτών».

Ανακούφιση από Γαλλία και Γερμανία

H γαλλική κυβέρνηση χαιρέτισε την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούσαν από τις 25 Απριλίου φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ και επανέλαβε την έκκλησή της για «αποκλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία. «Χαιρετίζω την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς. «Προτεραιότητα τώρα πρέπει να αποτελεί η αποκλιμάκωση της βίας επί εδάφους, ενώ προετοιμάζονται οι εκλογές της 25ης Μαΐου και η συνταγματική μεταρρύθμιση».

Στη Γερμανία, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας εξέφρασαν «την ευτυχία και ανακούφισή» τους μετά την απελευθέρωση των παρατηρητών. «Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος καθώς μπορώ να ανακοινώσω ότι η ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ απελευθερώθηκε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την υπουργό Άμυνας.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που καταφέραμε να απελευθερώσουμε όλη την ομάδα των παρατηρητών, περιλαμβανομένων των τεσσάρων Ουκρανών» που συνόδευαν τους τέσσερις Γερμανούς, έναν Δανό, έναν Τσέχο και έναν Πολωνό, όταν οι αυτονομιστές τους συνέλαβαν πριν από οκτώ ημέρες.

Νεκρούς μετρά η Ουκρανία, μαίνονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και το Σάββατο, ένα 24ωρο μετά το μακελειό στην Οδησσό με περισσότερους από 40 νεκρούς, οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της περιφέρειας του Ντονέτσκ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά. Ένας ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο οποίος επικαλείται ιατρικές πηγές, μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε και έχουν τραυματιστεί άλλοι δεκαεπτά άνθρωποι.

Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά την διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να αρχίσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση και να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν το αρχηγείο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας.

«Τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εθνοφρουράς» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Ο Βασίλ Κρουτόφ, επικεφαλής του κέντρου αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, είχε δηλώσει νωρίς το απόγευμα ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες στην Κραματόρσκ. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Κρουτόφ είπε στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι ακούγονται «πυρά όπλων» και μαίνονται «συγκρούσεις γύρω από την Κραματόρσκ». «Αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και στις ανατολικές περιφέρειες δεν είναι απλώς ένα είδος πρόσκαιρης εξέγερσης, στην πραγματικότητα είναι ένας πόλεμος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους την Παρασκευή στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σε ανακοίνωσή της και κάλεσε να «μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και περισσότερης ασύδοτης βίας»

ΑΜΠΕ/Reuters/Ass.Press

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ