2014-05-06 10:29:06
Φωτογραφία για Ο Αβέρωφ, ο Σιαρλή, ο Λεπτός και… όλα τα καλά παιδιά
Οι μαγικές νύχτες στο Coral Beach.

Ακούμε εδώ και 2-3 χρόνια πολλούς ψίθυρους και πολλά κουτσομπολιά αναφορικά με τον... τρόπο που διοικούνταν οι τράπεζες μας, την ευκολία με την οποία δάνειζαν τους «γνωστούς» επιχειρηματίες και πως οι ίδιοι (Τραπεζίτες) αποφάσιζαν ποιους επιχειρηματίες θα έκαναν μεγάλους και τρανούς χορηγώντας τους εκατοντάδες εκατομμύρια δάνεια εντελώς ανεξέλεγκτα και ποιους θα εξαφάνιζαν αρνούμενοι να τους δανείσουν έστω και ένα ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε σήμερα μια χούφτα επιχειρηματίες να χρωστούν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες μας και να μην μπορούν να τα αποπληρώσουν.

Μέσα από τις τελευταίες κόντρες που είχαμε κυρίως δια τηλεοράσεως μας βγήκαν και οι αποκαλύψεις Βγενόπουλου αναφορικά με το συγκρότημα «Λεπτός» και τις ισχυριζόμενες πολιτικές παρεμβάσεις. Έτσι κι εμείς προχωρήσαμε σε έρευνα που μας οδήγησε στα πιο κάτω.


Το γνωστό συγκρότημα Coral beach της Πάφου, ήταν πάντα σημείο συνάντησης πολιτικών με άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής. Το καμάρι του ομίλου Λεπτός συγκέντρωνε την προτίμηση ανθρώπων όλων σχεδόν των παρατάξεων που το επέλεγαν για ολιγοήμερη απόδραση από τις ευθύνες. Ένα ευχάριστο διάλειμμα στη διάρκεια του οποίου μπορούσαν να έχουν και χρήσιμες συναντήσεις μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Άλλωστε δεν υπήρχε κόστος γιατί οι περισσότεροι από τους πολιτικούς, στελέχη τραπεζών, άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφους ήταν φιλοξενούμενοι. Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού, επέμεναν να πληρώσουν τον λογαριασμό Σε μια τέτοια συνάντηση, πολύ κοντά στις ονειρικές ακτές του resort είχε συζητηθεί και η αναχρηματοδότηση του ομίλου του κ. Μιχαλάκη Λεπτού που είχε ανάγκη νέων δανείων.

Και επειδή η Τράπεζα Κύπρου, απέφευγε να αναλάβει (πάλι) όλο το βάρος , η ιδέα που καλλιεργήθηκε ήταν κοινοπρακτικό δάνειο στο οποίο έπρεπε να συμμετέχει και η Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία μεσουρανούσε τότε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Τις συνεννοήσεις ανέλαβε να κάνει ο Βάσος Σιαρλή, ανώτερος διευθυντής τότε της Τράπεζας Κύπρου και μετέπειτα υπουργός στην κυβέρνηση Χριστόφια. Αυτός ενημέρωσε για την υπόθεση τον Παναγιώτη Κουνή, τότε υπεύθυνο για την κυπριακή αγορά της Λαϊκής τον οποίο επισκέφθηκε συνοδευόμενος από ανώτερο στέλεχος του ομίλου Λεπτού. Η πρόταση ήταν σαφής: Η Λαϊκή να δώσει χρηματοδότηση πάνω από 100 εκατ . ευρώ στον όμιλο ώστε να αναχρηματοδοτηθούν τα παλαιότερα δάνειά του τα οποία δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.

Ήδη, ο όμιλος είχε πολλά δάνεια τα οποία δυσκολεύονταν να εξυπηρετήσει και η μόνη περίπτωση να μην δημιουργηθούν δυσάρεστες εξελίξεις ήταν να εκδοθεί ένα νέο ομολογιακό δάνειο με εγγύηση ενδεχομένως τις μετοχές της εταιρείας καθώς η αξία των ακινήτων της εταιρείας είχε ήδη χρησιμοποιηθεί. Το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία ήταν ήδη υπερχρεωμένη και οι συνολικές υποχρέωσή της σε τράπεζες θα ξεπερνούσαν τα 430 εκατ. ενώ οι προοπτικές του real estate δεν ήταν τόσο ευοίωνες όσο στο παρελθόν…

Ο Π. Κουνής απευθύνθηκε στον Βγενόπουλο και τα άλλα στελέχη της διοίκησης της τράπεζας επειδή θεώρησε ότι ήταν ευαίσθητο θέμα, ενώ οι εισηγήσεις των υπηρεσιών ήταν αρνητικές.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να δοθεί το δάνειο επειδή τα ερχόμενα χρόνια η επιχείρηση θα βρίσκονταν σε δυσμενέστερη οικονομική θέση, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις.

Η τότε Διοίκηση της Λαϊκής παρά τις πιέσεις που είχε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου (διότι βλάκες δεν ήμαστε και είναι προφανές ότι αυτός τηλεφώνησε του Βγενόπουλου), η Λαϊκή δεν υποτάχτηκε και αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών και αρνήθηκε συμμετοχή στο δάνειο.

Ο κ. Π. Κουνής, επισημαίνει στους Ελλαδίτες το «πολιτικό βάρος» του συγκεκριμένου ομίλου αλλά η απόφαση δεν αλλάζει. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε η βαρύτητα του ομίλου «Λεπτός», καθώς πήρε όλο το ποσό που χρειάζονταν από την Τράπεζα Κύπρου. Κοιτάξτε τώρα που θα μας βγει και ήρωας ο Βγενόπουλος πολέμιος του κατεστημένου της Κύπρου.

Πόσα άραγε τέτοια περιστατικά και πόσες τέτοιες συμφωνίες έχουν γίνει τα τελευταία 10-15 χρόνια;

Που ήταν άραγε ο Ορφανίδης, ο σούπερ Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να τα δει όλα αυτά; Και καλά αυτός, οι Λειτουργοί της Κεντρικής, τα ανώτατα της Κεντρικής, τα ανώτατα τα στελέχη που μας στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο τι έκαναν για όλα αυτά, σε τι ελέγχους προέβησαν;

Είναι τόσο δύσκολο να ερευνηθούν 20-30 μεγαλύτεροι σε χρέος δανειζόμενοι και να ανακαλύψουν κάτω από ποιες περιστάσεις και ποιες προϋποθέσεις τους έδωσαν αυτά τα λεφτά; Να μάθουμε και εμείς ποιοι μεσολάβησαν, ποιοι επηρέασαν και ποιοι επωφελήθηκαν;

Είναι τόσο δύσκολο να βρούμε αν έχουν γίνει ας πούμε «εμπορικές πράξεις» μεταξύ του Συγκροτήματος «Λεπτός» και όλων αυτών για τους οποίους υπάρχουν ισχυρισμοί ότι εμπλέκονται στις παραπάνω ενέργειες.

Εμείς θα συνεχίσουμε το ψάξιμο και θα επανέλθουμε άφοβα με όποια άλλη υπόθεση βρούμε μπροστά μας. Ήδη εξετάζουμε την σχέση Προέδρου κόμματος, ποδοσφαιρικού παράγοντα και πολύ μεγάλου Συγκροτήματος. Τι πράξεις έγιναν μεταξύ τους, ποιοι κέρδισαν και πόσα; Αναμείνατε στο ακουστικό σας λοιπόν.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την νέα κυριακάτικη εφημερίδα "24" στις 4/5/2014.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ