2014-05-15 16:55:13
Φωτογραφία για Ανταρσία στην Πάτρα: Η πολιτική εκδήλωση του αντικαπιταλιστικού σχήματος εστέφθη με επιτυχία
Την αισιόδοξη αλλαγή που συντελείται στις συνειδήσεις του κόσμου αποτύπωσε η εκδήλωση της δημοτικής κίνησης «Ανταρσία στην Πάτρα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/5 το απόγευμα στην Αίθουσα του ΕΒΕ στην πλ. Όλγας.

Πάνω από 60 άτομα κάθε ηλικίας και με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές όχι μόνο άκουσαν την διακήρυξη των θέσεων του σχήματος και την επίσημη παρουσίαση των υποψήφιων αλλά συμμετείχαν και σε μια πολύ ζωντανή συζήτηση με πραγματικούς προβληματισμούς αλλά και πολιτικά προχωρήματα.

Προηγήθηκε η ανάγνωση της διακήρυξης των θέσεων του αντικαπιταλιστικού δημοτικού σχήματος της Πάτρας από την υποψήφια Δήμαρχο Λέττα Ζάγκλα και ακολούθησαν εισηγήσεις από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, εκπαιδευτικό Γιάννη Κωστόπουλου και τον διευθυντή σύνταξης της Εργατικής Αλληλεγγύης και υποψήφιο ευρωβουλευτή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάνο Γκαργκάνα.

«Πριν ένα χρόνο, δυο πράγματα δεν περίμενε σχεδόν κανένας να δει. Τις πρώτες μετά από 100 χρόνια απολύσεις εκπαιδευτικών και τις μεγαλύτερες, τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις που είδαμε στην Πάτρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Συνελεύσεις με 800 και 900 εκπαιδευτικούς είχαμε να δούμε τα τελευταία 15 χρόνια σε αυτή την πόλη. Και μάλιστα συνελεύσεις που αποφάσιζαν, παρά τους εκβιασμούς για επιστράτευση, να πάνε για απεργία», ανέφερε ο Γιάννης Κωστόπουλος περιγράφοντας την πραγματικά μεγάλη μάχη των εκπαιδευτικών και την απογοήτευση που σκόρπησε στον κόσμο η ηττοπάθεια και οι επιλογές της ηγεσίας της ΟΛΜΕ.

«Αυτό που έγινε πιο καθαρό από ποτέ σε χιλιάδες κόσμο είναι πως οι ηγεσίες ακόμα και αυτές της αριστεράς, οι ηγεσίες του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο εναντιώθηκαν σε αυτή την απεργία διαρκείας αλλά έκαναν το παν, και τελικά βρήκαν τρόπους να την σταματήσουν. Χιλιάδες απολύθηκαν χωρίς στην ουσία οι ηγεσίες μας να κάνουν τίποτα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα της διαφοράς ανάμεσα στις δυνάμεις της ανατροπή και σε εκείνες της διαχείρισης. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πλέον πως αν υπάρχει ένας τρόπος για να γυρίσουν πίσω οι χιλιάδες απολυμένοι συνάδελφοί μας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να βρουν δουλειά τα παιδιά μας, για να έχουμε αξιοπρεπή παιδεία, υγεία, ζωή, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τους αγώνες μας.

Γι’ αυτό στηρίζω την Ανταρσία στην Πάτρα, γιατί πιστεύω ακράδαντα πως ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τις δυνάμεις μας είναι να απλωθούμε παντού. Και όταν με ρωτούν, μας πώς βρίσκεις τη δύναμη για να συμφωνείς με τόσο δύσκολους και άνισους αγώνες όπως η απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών ή το δύσκολο κατέβασμά μας εδώ στην Πάτρα στις δημοτικές εκλογές, εγώ απαντάω πως σκέφτομαι πόσο άνιση ήταν η απεργιακή μάχη που έδιναν μέσα στα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, οι εργάτες τριατατικοί για να μπορέσουν να μην πεθάνουν της πείνας αυτοί και οι οικογένειες τους. Εμείς βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Άρα δεν έχουμε καμιά δικαιολογία».

«Οι εκλογές αυτές, παρά του ότι είναι αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι οι πλέον πολιτικές. Μπορεί πραγματικά να οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης», τόνισε στην αρχή της εισήγησής του ο Πάνος Γκαργκάνας από το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Προσπαθούν με χίλια ψέματα να μας πείσουν πως τα χειρότερα είναι πίσω μας. Όμως ακόμα και οι ίδιοι όταν έρχεται η ώρα αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Αφού σώσανε τις τράπεζες ετοιμάζονται για νέο γύρω από επιθέσεις και λουκέτα διότι οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες και δεν υπάρχει περίπτωση να τους χρηματοδοτήσουν. Πάμε για νέα σειρά απολύσεων και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία. Ποτέ άλλοτε από το 1963 που η κυβέρνηση της ΕΡΕ δολοφονούσε τον Λαμπράκη χρησιμοποιώντας τους παρακρατικούς της Καρφίτσας, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια κυβέρνηση τόσο εξόφθαλμα συνδεδεμένη με το παρακράτος. Το σκάνδαλο με τον Μπαλτάκο, γραμματέα του υπουργικού συμβούλιου, και οι συνομιλίες του με τον Κασιδιάρη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της σκανδαλώδους συνεργασίας κυβέρνησης Σαμαρά και Χρυσής Αυγής αλλά είναι και το πλέον τρανταχτό παράδειγμα για το πού έχουν φτάσει οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της νεοναζιστικής συμμορίας.

Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνο οικονομικά χρεωμένη αλλά και πολιτικά και ηθικά χρεωκοπημένη. Και όμως είναι ακόμα στα πόδια της την στιγμή μάλιστα που ακόμα και οι πέτρες έχουν αγανακτήσει.

Οι ηγεσίες της αριστεράς μας λένε πως η ευθύνη γι’αυτό ανήκει στον κόσμο και προσπαθούν να βγάλουν τον εαυτό τους λάδι.

Αυτό που λέμε εμείς είναι πως ο κόσμος έχει αποδείξει πως είναι πιο μπροστά από την ηγεσία της αριστεράς. Ο κόσμος θέλει την ανατροπή και το απέδειξε κάθε φορά που του δόθηκε η ευκαιρία. Το ζήτημα είναι όλη αυτή η οργή να οργανωθεί ώστε να είναι εκείνη η δύναμη που θα επιβάλλει τα εργατικά συμφέροντα. Να επιβάλλει πως θα γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι, πως θα ξανάανοίξει η ΕΡΤ, τα ΕΟΠΠΥ, τα κλειστά νοσοκομεία, τα σχολεία. Θα επιβάλλει να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι και στον ιδιωτικό τομέα.

Το πρόγραμμά μας, τα αιτήματά μας, είναι τα αιτήματα του κόσμου που ένιωσε την κρίση στην καθημερινότητά του. Για να γυρίσουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα προηγούμενα επίπεδα, για να γυρίσουν οι συλλογικές συμβάσεις. Για να βγούμε από το βραχνά του ευρώ και της ΕΕ. Να προετοιμαστούμε γι’ αυτό και όχι, όπως κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να κρύβουμε πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση με αυτούς που επιβάλλουν τα μνημόνια. Να διαγράψουμε το χρέος, να σταματήσουμε να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια. Να κρατικοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα ώστε να μην μπορούν οι τραπεζίτες να παίζουν παιχνίδια κερδοφορίας στις πλάτες του απλού κόσμου.

Αυτά είναι τα πράγματα που παλεύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά είναι δύναμη για να μην μείνουν οι προσδοκίες του κόσμου στα μισά του δρόμου. Γι’ αυτό συμμετέχουμε σε κάθε δήμο και σε κάθε περιφέρεια ακόμα και στις ευρωεκλογές. Στόχος μας δεν είναι να στείλουμε συντρόφους στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο να χάνουν την ώρα τους. Στόχος μας είναι να δώσουμε δύναμη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακριβώς για να υπάρχει η πίεση από τα αριστερά και από τα κάτω προς την επόμενη κυβέρνηση της αριστεράς. Ο Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από δεξιά του, πρέπει να έχει να αντιμετωπίσει πίεση και από τα αριστερά του. Θέλουμε μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ εργαλείο για τον κόσμο που αγωνίζεται. Όσο μεγαλύτερη είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να επιβάλλουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είστε όλοι εσείς η και όχι κάποιοι άλλοι εκεί έξω που δηλώνουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά στην ουσία προσπαθούν να κρύψουν και να εξαφανίσουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πάμε μπροστά με την Ανταρσία στην Πάτρα για να οργανώσουμε τη συνέχεια και να επιβάλλουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων», υπογράμμισε ο Πάνος Γκαργκάνας.

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν. Ο Άρης Καζάνης, πολιτικός μηχανικός, πρώην εργαζόμενος στην Γέφυρα νυν εκπαιδευτικός, εξήγησε πως η βάση που έχουμε να στηριχτούμε για να δώσουμε τις αναγκαίες μάχες που έρχονται είναι οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη: «Δυστυχώς η αριστερά είναι κατώτερη των περιστάσεων. Μπροστά σε μια κοινωνία δυο εκατομμυρίων ανέργων η αριστερά θα έπρεπε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επαναφοράς των εργαζόμενων στις δουλείες τους, στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα όπως όλα αυτά τα εργοστάσια που κλείσανε εδώ στην Πάτρα».

Η καπιταλιστική κρίση ωστόσο δεν είναι ένα τοπικό γεγονός. Έχει να κάνει με την πραγματική αντίφαση του καπιταλισμού που από την μια μεριά δημιουργεί υπερπλούτο παραγωγής αλλά από την άλλη έχει δισεκατομμύρια φτωχούς. «Χρειάζεται να μιλήσουμε για τον χρόνο εργασίας και την μείωσή του, και από την άλλη να διεκδικήσουμε το μοίρασμα του πλούτου που παράγουμε σε όλους μας».

«Είναι σοβαρό βήμα το κατέβασμα της Ανταρσία στην Πάτρα. Είναι πολύ σημαντικό που κατεβάζουμε την Λέττα σαν υποψήφια που σηματοδοτεί -ως νέα, μητέρα και άνεργη- την δύσκολη πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν για χιλιάδες εργαζόμενες/οι στην πόλη της ανεργίας, όπως είναι η Πάτρα», υπογράμμισε ο Άρης Καζάνης

Ο Νεκτάριος Χάινταρ τόνισε πως η «Ανταρσία στην Πάτρα» έρχεται να εκφράσει το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. «Ήταν αυτός ο κόσμος της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο που οργάνωσε το τόσο σημαντικό πανελλαδικό κατέβασμα στις 19 Γενάρη, ενώ αργότερα πήρε πάνω του την οργάνωση του μεγάλου αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στην Μανωλάδα. Ήμασταν εμείς που όταν οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν να επιβάλουν τον τρόμο με πογκρόμ στο κέντρο της Πάτρας μετά τη δολοφονία Λαζανά, καλέσαμε σε κινητοποίηση ξεκαθαρίζοντας πως τα φασισταριά δεν έχουν θέση στη πόλη μας».

Η Ράνια Κούτσικου μιλώντας για τις φοιτητικές εκλογές εξήγησε πως τόσο στην σχολή της που τα ΕΑΑΚ βγήκαν πρώτα, αλλά και συνολικά η εικόνα είναι ξεκάθαρη. «Ο Βενιζέλος απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση αν το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι μικρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας ετοιμάζεται, οι φοιτητές δείχνουν το δρόμο. Τα ποσοστά ΔΑΠ-ΠΑΣΠ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες είναι χαμηλότερα από το άθροισμα της αριστεράς».

Για τα προβλήματα της υγείας αλλά και τις δυσκολίες της πρόσβασης στα νοσοκομεία έκανε λόγο στην τοποθέτησή της η Μαρία Κοσμά , άνεργη πλέον αποκλειστική, και υποψήφια δημοτική σύμβουλος, η οποία περιέγραψε τις μάχες που είχαν δώσει την προηγούμενη δεκαετία για να μπορέσουν να επιβάλουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Πολλοί ακόμα αγωνιστές και αγωνίστριες, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και νέος κόσμος που πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πήραν το λόγο.

«Αυτό που καταφέρνουμε αυτές τις μέρες στην Πάτρα, το ιστορικό αυτό πρώτο κατέβασμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην πόλη είναι από μόνο του μια τεράστια νίκη», τόνισε στο κλείσιμό της η υποψήφια δήμαρχος με την «Ανταρσία στην Πάτρα», Λέττα Ζάγκλα . Όλοι εμείς απλοί καθημερινοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νεολαίοι δίνουμε μια πολύ αισιόδοξη μάχη. Σε αυτή τη μάχη δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει αυτό το μεγάλο άπλωμα, αυτή η δυναμική που βλέπουμε στα μάτια όλων που αναγνωρίζουν ότι φτιάχνουμε κάτι καινούριο. Μια νέα μαγιά ανθρώπων που συνθέτουν την εμπειρία του παρελθόντος με τον αυθορμητισμό της νεολαίας. Αυτή τη σύνδεση χρειάζεται να την μονιμοποιήσουμε. Όλοι εμείς που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια δεν θα την αφήσουμε στη μέση. Αυτό το εκλογικό κατέβασμα είναι μόνο η αρχή. Ο συντονισμός και η οργάνωση των δυνάμεών μας από εδώ και πέρα, και κυρίως μετά τις εκλογές είναι το μεγάλο ζητούμενο. Κάναμε μια μεγάλη, σημαντική αρχή. Έχουμε την υποχρέωση να την συνεχίσουμε είτε βγούμε, είτε δεν βγούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα νικήσουμε».
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ