2014-05-24 08:00:15
Φωτογραφία για Σκάνδαλο στην Υπερδνειστερία - Ουκρανία και Ρουμανία έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροπλάνου του Ρώσου Αν. Πρωθυπουργού
Γκεβόργκ Μιρζαγιάν 

Η Μόσχα δεν επιθυμεί να οξύνει την κατάσταση γύρω από την Υπερδνειστερία

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν με αφορμή την Ημέρα της νίκης. Πηγή: Ruslan Shalapudov / RIA Novosti

Με σκάνδαλο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν στην Υπερδνειστερία, που πραγματοποιήθηκε προ εβδομάδων, με αφορμή την Ημέρα της νίκης. Τον πολιτικό, τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διορίσει ειδικό απεσταλμένο του στην περιοχή, αρνήθηκαν να τον αφήσουν να αναχωρήσει από τη μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία οι γειτονικές χώρες.

Η Ουκρανία και η Ρουμανία έκλεισαν για το ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος τον εναέριο χώρο τους. Ωστόσο, ακόμη και όταν ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός εγκατέλειψε το συγκεκριμένο σκάφος και αναχώρησε για τη Μόσχα με πτήση της γραμμής, το αεροπλάνο με τη ρωσική αντιπροσωπεία δεν το άφησαν έτσι κι αλλιώς να εγκαταλείψει τη Μολδαβία
. Και σα να μην έφτανε αυτό, στις αντιρωσικές ενέργειες συντονίστηκαν και οι μολδαβικές αρχές, καθώς όταν το αεροπλάνο αναγκάστηκε σε προσγείωση στο Κισινάου, υποβλήθηκε σε έρευνα. Επρόκειτο εμφανώς για μια αντίδραση των αρχών της Μολδαβίας στις 30 χιλιάδες υπογραφές πολιτών της Υπερδνειστερίας υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Υπογραφές που συγκέντρωσαν και παρέδωσαν οι ακτιβιστές της εν λόγω περιοχής στον ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό.

Βλάπτει τη Μολδαβία



Γιατί η Ρωσία θα πρέπει να διατηρεί αυτό το στάτους κβο, τη στιγμή που η Μολδαβία, η οποία τρέφεται και ενισχύει τον προϋπολογισμό της μέσω της εργασιακής μετανάστευσης, θα σταματήσει να είναι ένα συγγενικό, φιλικό, είτε ακόμη και ουδέτερο απέναντι στη Ρωσία κράτος;

Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι το συμβάν με την προσβλητική στάση απέναντι στον ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό θα βλάψει την ίδια τη Μολδαβία. Ο Ρογκόζιν, για παράδειγμα, έκανε λόγο για την εισαγωγή καθεστώτος θεωρήσεων (visas), οι οποίες θα αποτελούσαν μια καταστροφή για τη μολδαβική οικονομία (σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο έδαφος της Ρωσίας εργάζονται έως και 800 χιλιάδες μετανάστες από τη Μολδαβία). «Γιατί η Ρωσία -αναρωτήθηκε ο Ρογκόζιν- θα πρέπει να διατηρεί αυτό το στάτους κβο, τη στιγμή που η Μολδαβία, η οποία τρέφεται και ενισχύει τον προϋπολογισμό της μέσω της εργασιακής μετανάστευσης, θα σταματήσει να είναι ένα συγγενικό, φιλικό, είτε ακόμη και ουδέτερο απέναντι στη Ρωσία κράτος;». Ορισμένοι πολιτικοί αναφέρονται και σε απειλή στρατιωτικής απάντησης, ιδιαίτερα μετά το αστείο του Ρογκόζιν ότι, εφόσον δεν αφήνουν το αεροπλάνο του να φύγει από την Υπερδνειστερία, τότε την επόμενη φορά θα φτάσει ως εδώ με ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό.

Είναι πιθανό πάντως ότι μια σκληρή αντίδραση είναι αυτό ακριβώς που επιδιώκει το επίσημο Κισινάου. Η επιβολή ρωσικών οικονομικών κυρώσεων θα «θάψει» την οικονομία αυτής της δημοκρατίας. Ωστόσο, ταυτόχρονα, θα βοηθήσει τους πολιτικούς που ηγούνται του κράτους να επικρατήσουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε στη RBTH ο ρώσος πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μαρκεντόνοφ, η μολδαβική κυβέρνηση θέλει με αυτό τον τρόπο να κερδίσει ψηφοφόρους. Ύστερα από τις τελευταίες εκλογές, ο βασικός αντίπαλος της σημερινής εξουσίας, δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα της Μολδαβίας, φάνηκε να έχει απολέσει τη δύναμή του, όμως η κατάσταση τώρα δεν αποκλείεται να αντιστραφεί και οι κομμουνιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την ένωση με την Ευρώπη, έχουν περισσότερες ελπίδες από ότι στο παρελθόν να νικήσουν το Νοέμβριο.

Εσωτερικά “μαγειρέματα”

Οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Μολδαβίας χαρακτηρίζουν μια πιθανή νίκη των κομμουνιστών σαν «το τέλος του κόσμου» για τη χώρα. «Η ήττα των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στις εκλογές μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημοκρατία της Μολδαβίας», λέγει ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας, Βλαντίμιρ Φιλάτ, καθώς «νίκη των κομμουνιστών θα σημάνει στροφή στο ευρασιατικό μοντέλο ανάπτυξης και σε στασιμότητα». Οι πολιτικοί παρατηρητές δεν συμμερίζονται αυτή τη μοιρολατρική άποψη. Είναι γεγονός ότι ο ηγέτης των μολδαβών κομμουνιστών, Βλαντίμιρ Βορόνιν, αναφέρει πως οι αγορές για τη χώρα και το κλειδί της ανάπτυξής της βρίσκεται στη Ρωσία. Παρόλα αυτά όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι είναι εντελώς φιλορώσος πολιτικός. «Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς -αναφέρει ο Μαρκεντόνοφ- ότι το σχέδιο του Κοζάκ (ο οδικός χάρτης για την επίλυση της διένεξης στην Υπερδνειστερία – RBTH), απέτυχε συγκεκριμένα εξαιτίας των κομμουνιστών και του Βορόνιν. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να καταφέρει η Μόσχα να συνάψει μαζί τους εποικοδομητικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά το Μαϊντάν».

Θα γίνει η Υπερδνειστερία τμήμα της Ρωσίας;

Υπάρχει περίπτωση να γίνει πόλεμος Μολδαβίας-Ρωσίας; Πώς συνδέεται η κατάσταση στην Υπερδνειστερία με την κρίση στην Ουκρανία; Ο γνωστός Ρώσος συγγραφέας, Βλαντίμιρ Λορτσένκοφ, που ζεί στη μολδαβική πρωτεύουσα, Κισινάου, καταθέτει ... ψυχή και άποψη.

Στη Μόσχα, το παιχνίδι του Κισινάου έχει γίνει αντιληπτό και πιθανότατα η Ρωσία δεν θα προχωρήσει βραχυπρόθεσμα στην επιβολή σοβαρών κυρώσεων ως απάντηση στην ταπεινωτική συμπεριφορά σε βάρος του Ρογκόζιν. Όσον αφορά δε την απειλή προσάρτησης της Υπερδνειστερίας και την εμφάνιση εκεί στρατιωτικών είτε παραστρατιωτικών «ομάδων αυτοάμυνας», αυτό μοιάζει ελάχιστα πιθανό στο προσεχές μέλλον. Το περιστατικό με το αεροσκάφος του Ρογκόζιν απέδειξε ότι η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία βρίσκεται ανάμεσα σε δυο εχθρικά απέναντι τη Μόσχα κράτη και δεν διαθέτει έξοδο προς τα ρωσικά σύνορα. Γι’ αυτό, η προσάρτηση της συγκεκριμένης περιοχής είναι προβληματική.

Μεσοπρόθεσμα όμως η Μόσχα πιθανόν να υιοθετήσει μια πιο ενεργή στάση στο θέμα της Υπερδνειστερίας (όπου, να υπενθυμίσουμε, κατοικούν και υπήκοοί της και βρίσκονται τεράστιες αποθήκες σοβιετικών όπλων που δεν πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια). Ως γνωστόν, η μολδαβική ηγεσία ακολουθεί πλέον γραμμή αναθεώρησης της συνθήκης ειρήνης μεταξύ ΕΣΣΔ και Ρουμανίας του 1940 και επανένωσης με τη Ρουμανία. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, η Μολδαβία προσφέρει η ίδια τις νομικές αιτίες για νόμιμη απόσχιση της αυτονομημένης περιοχής. Όσον αφορά την επιστροφή εδαφών στη Ρουμανία, εκεί μπορεί να επιστρέψει το τμήμα εκείνο της Ρουμανίας που απέκοψε η Σοβιετική Ένωση από το ρουμανικό κράτος. Το σημερινό έδαφος της Υπερδνειστερίας, όμως, δεν αποτελούσε τμήμα της Ρουμανίας.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο πόλεμος των ρομπότ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο πόλεμος των ρομπότ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ