2014-06-05 00:03:06
Φωτογραφία για Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι παραλίες της Πάτρας χωρίς Γαλάζια Σημαία
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Πατρέων και κατά συνέπεια οι παραλίες τις Πάτρας, σύμφωνα με πληροφορίες του PatrasNews.com, έχουν μείνει χωρίς γαλάζιες σημαίες. Τελευταία φορά που η Πάτρα βραβεύτηκε με «Γαλάζια Σημαία», ήταν το 2010 και συγκεκριμένα στην παραλία πλαζ της Αγυιάς.

Αν και η Πάτρα είναι μια παραλιακή πόλη, βρίσκεται και το φετινό καλοκαίρι χωρίς «Γαλάζιες Σημαίες», αυτό οφείλεται στην μη τήρηση των κριτηρίων του Διεθνούς Προγράμματος «Καθαριότητα θάλασσας και ακτής».

Καμία από τις παραλίες της Πάτρας δεν κατάφερε να περάσει τα στάδια αξιολόγησης για τον λόγο ότι οι ακτές βρέθηκαν επιβαρυμένες.

Ο Δήμος Πάτρας πρέπει να προβεί στην αναγκαία λήψη μέτρων για την βελτίωση των παραλιών μας, αναφέρουν πολλοί λουόμενοι και κάτοικοι της Πάτρας, κάτι που επανειλημμένως ζητείται, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα. Αδράνεια χρόνων της Αυτοδιοίκησης, ναυάγιο με τις γαλάζιες σημαίες.


Μεγάλες συνέπειες για τον τουρισμό της Πάτρας, αφού οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται μέσω του αεροδρομίου Αράξου και όχι μόνο, δεν μπαίνουν καν στο πειρασμό να απολαύσουν τις παραλίες της Πάτρας λόγο του ότι δεν είναι αξιοποιημένες, δηλαδή ελκυστικές, έτσι οι περισσότεροι τουρίστες οδηγούνται σε άλλα μέρη της Αχαΐας και γενικότερα της Ελλάδας για να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες.

Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ.

Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.

Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.

Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.

Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.

Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.

Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Οι κάτοικοι της Πάτρας επιρρίπτουν τις ευθύνες στον Δήμο, γιατί τόσα χρόνια δεν γίνεται τίποτα για την αξιοποίηση των παραλιών, αφού πολλοί λουόμενοι κατά την διάρκεια των επισκέψεων τους στις παραλίες της Πάτρας παρατηρούν: πάρα πολλά σκουπίδια, κλαδιά δέντρων στα χαλίκια αλλά και σπασμένα γυαλιά, που ρίχνουν επιτήδειοι, που θεωρούνται κίνδυνος και αιτία μόλυνσης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ