2014-06-11 19:03:46
Φωτογραφία για ΕΚΤΑΚΤΟ: Τούρκοι διπλωμάτες και στρατιώτες ειδικών δυνάμεων αιχμάλωτοι στα χέρια τζιχαντιστών στη Μοσούλη
Το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών

Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα, μετά την είδηση ότι οι τζιχαντιστές της IŞİD (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε) κατέλαβαν το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη και συνέλαβαν αιχμαλώτους τους διπλωμάτες και 15 εργαζόμενους, μαζί με την φρουρά που αποτελούνταν από 40 άτομα των ειδικών δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ και της Τουρκικής Αστυνομίας.

Συνολικά οι τζιχαντιστές κρατούν αιχμαλώτους 48 άτομα, για την απελευθέρωση των οποίων ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να τους καταβάλει λύτρα πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι πριν από δυο ημέρες ο Αχμέτ Νταβούτλογλου, ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο κατάληψης της Μοσούλης και την απειλή για το τουρκικό γενικό προξενείο, είχε δηλώσει σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.


Επίσης, οι Τούρκοι διπλωμάτες και οι εργαζόμενοι χθες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το Γενικό Προξενείο, όταν ο Περιφερειάρχης Μοσούλης τους ειδοποίησε για την επαπειλούμενη είσοδο των τζιχαντιστών στην πόλη. Ο ίδιος ο Περειφερειάρχης κατέφυγε στην Ερμπίλ του Κουρδιστάν.

Οι Τούρκοι είπαν ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και θα υπεραμυνθούν του τουρκικού εδάφους, αφού ως γνωστόν το έδαφος του προξενείου θεωρείται τουρκικό έδαφος.

Όμως όταν περικύκλωσαν το προξενείο 900 τζιχανιστές, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να καταθέσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν ως αιχμάλωτοι.

Την ώρα αυτή (19:00) είναι σε εξέλιξη σύσκεψη στο γραφείο του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Ερντογάν, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Εν τω μεταξύ, μόλις πριν λίγο ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, στην οποία συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάυ, ο διοικητής της ΜΙΤ και ο διευθυντής Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Αναμένονται δηλώσεις από το τουκρικό ΥΠΕΞ, ενώ θεωρείται πιθανόν η Τουρκία να διεξάγει ειδική επιχείρηση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ