2014-06-21 13:06:05
Φωτογραφία για Επικρίνει η Μόσχα την μονομερή εκεχειρία του Ποροσένκο
Η Ρωσία επέκρινε έντονα την ανακοίνωση του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο την Παρασκευή για κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας, ανακοινώνοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα «τελεσίγραφο» προς τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ώστε να καταθέσουν τα όπλα.

«Μια πρώτη ανάλυση δείχνει δυστυχώς ότι δεν πρόκειται για μια πρόσκληση σε ειρήνευση και διαπραγματεύσεις, αλλά για ένα τελεσίγραφο που απευθύνεται στους αντάρτες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας ώστε να καταθέσουν τα όπλα τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Εξάλλου στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι ένα ρωσικό σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκε πυρά από την ουκρανική πλευρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ρώσος εργαζόμενος στο τελωνείο.

«Η ρωσική πλευρά αναμένει μια εξήγηση και μια συγγνώμη» μετά το περιστατικό αυτό, επεσήμανε το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε την Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο με στόχο την αποκατάσταση της ηρεμίας στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίτς.


Ο Μπαν «χαιρέτισε την πολιτική βούληση που εξέφρασε ο πρόεδρος (Ποροσένκο) για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ντιζαρίτς. «Λαμβάνει υπόψη του τα 14 μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, μεταξύ αυτών η κήρυξη εκεχειρίας, ο διάλογος και τα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τέτοια μέτρα είναι ενθαρρυντικό», αλλά το σημαντικό είναι αυτά να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, υπογράμμισε ο Ντιζαρίτς.

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και πυροβολικό σε περιοχές της μεθορίου με την Ουκρανία τα οποία ενδέχεται να δοθούν στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν δικές τους πληροφορίες για την ανάπτυξη εκ νέου ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι επιπλέον άρματα μάχης ετοιμάζονται για αναχώρηση», σημείωσε η Ψάκι. «Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πυροβολικό σε μια περιοχή στη νοτιοδυτική Ρωσία, περιλαμβανομένου ενός είδους πυροβολικού που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά όχι πια οι ενεργές δυνάμεις της Ρωσίας».

Πάντως νωρίτερα η Μόσχα είχε εκφράσει την έκπληξή της για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται παρά για μέτρα που συνδέονται με την προστασία των συνόρων, τα οποία έχουν αποφασισθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ