2014-06-23 15:42:18
Φωτογραφία για Μόνο με μπουνιές, κλοτσιές και «κράξιμο» παίζει μπάλα η Ελλάδα
Μήπως να πάνε να ρίξουν καμιά βουτιά μπας και συνέλθουν; Εναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές η ανασχηματισμένη κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει βρει την περπατησιά της, αλλά παραπατάει χειρότερα από πριν. Ακόμη πιο δυσβάσταχτο μάλιστα είναι και το όλο και πιο «ειδικό βάρος» Βενιζέλου. Μοναδικό της δεκανίκι απομένει η αποσταθεροποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου σφάζονται μεταξύ τους για το... με ποιον ΘΑ έκαναν κυβέρνηση αν νικούσαν, συνειδητοποιώντας ότι το πολύ παλιό ΠΑΣΟΚ βλάπτει σοβαρά την υγεία πριν πας στην εξουσία. Κι αν δηλαδή έχουμε σαν τελευταίο αποκούμπι τα συνέδρια της ΔΗΜ.ΑΡ. και του Σταύρου Θεοδωράκη και ορατά -ή μάλλον δυσθεώρητα- εμπόδια την αναδιάρθρωση του χρέους και το τσεκάπ του τραπεζικού συστήματος, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι σίγουρα δεν πάμε προς το καλύτερο! Τουλάχιστον Δεν ξέρω αν φταίει το Μουντιάλ, κι αν όλοι ξενυχτάνε μέχρι τις 3 το πρωί, με αποτέλεσμα να κοιμούνται όρθιοι την υπόλοιπη μέρα..
. Ομως υπάρχει κάποια ομοιότητα. Εκεί που πηγαίναμε να προκριθούμε στο ζήτημα του μνημονίου, το ξεχνάμε, πελαγοδρομούμε, φαγωνόμαστε μεταξύ μας και... κάπως αργά προς τη δόξα ορμούμε. Για παράδειγμα, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν άνθρωποι δύο ταχυτήτων. Ο Σαμαράς και δυο-τρεις δικοί του συνεχίζουν τη στρατηγική της ώθησης προς τα μπρος προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις, να σταθεροποιηθεί η χώρα και να χαραχτεί κάποια ορατή προοπτική που θα κάνει τον κόσμο να ψιλοπιστέψει ότι μαζί με τον τουρισμό κάτι πάει να γίνει. Οι λοιποί υπουργοί και τα αντίπαλα κόμματα, όμως, λειτουργούν σαν να προετοιμάζονται για την κάλπη και μόνο. Από το «φιλολαϊκό» μέτρο του εγκλωβισμένου Ανδρέα Λοβ. να καταργήσει... την κατάργηση των σχολικών αργιών που είχε κάνει ο προηγούμενος υπουργός της δυστυχούς Παιδείας μέχρι τις ανακοινώσεις-μούφα για αποκατάσταση αδικιών στο μέλλον και από κει στις νέες προσλήψεις, οι πιο πολλοί λειτουργούν σαν να υπηρετούν σε πολιτικά και όχι σε υπουργικά γραφεία.

Είμαστε καλά; Ειδικά οι Πασόκοι που μετέχουν στην κυβέρνηση νομίζουν ότι ξαναβιώνουν μέρες του ’85, τύπου «δώσ’ τα όλα», και σε κάθε προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση βάζουν κι ένα πρόσκομμα. Και το κάνουν πολύ πιο αποφασιστικά και ανοιχτά απ’ ό,τι πριν τις ευρωεκλογές, λες και το μόνο που τους νοιάζει είναι το πώς θα διασωθούν εκλογικά για το επόμενο ή το μεθεπόμενο κυβερνητικό σχήμα. Αλλοι κάνουν «ματάκια» στον Σαμαρά, άλλοι στον Τσίπρα, κάτι λίγοι στον Ευάγγελο, μια κατάσταση δηλαδή που, αν ΔΕΝ ελεγχθεί εγκαίρως, θα ναρκοθετήσει την κυβέρνηση οριστικά. Ειδικά τώρα που αναπτύσσεται μια αντίστοιχη νεοδημοκρατική σύγκρουση μεταξύ των νεοεισελθόντων υπουργών της λεγόμενης «Λαϊκής Δεξιάς» και των προηγούμενων που έπλεκαν δύο χρόνια το πουλόβερ του Μνημονίου. Είτε λόγω ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, είτε λόγω Λαϊκής Δεξιάς, η κυβέρνηση μοιάζει να τραβιέται από δω κι από κει λες και βρίσκεται στην κλίνη του Προκρούστη και σίγουρα δεν εμπνέει την όποια εμπιστοσύνη ενέπνεε πριν από την κάλπη. Αυτά, όπως προειδοποιούν και οι ξένοι, είτε δημοσίως είτε στ’ αυτί του Γκίκα Χαρδούβελη, μπορεί ξαφνικά να μας πάνε πίσω πολύ σοβαρά και άσχημα. Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ δεν έχει κριθεί ακόμα. Καλό είναι λοιπόν να πάνε να ρίξουν καμιά βουτιά να συνέλθουν Η συγκυβέρνηση γλίτωσε στο παρά ένα από τη φονική ευρωκάλπη, έχοντας κάποιες αμυδρές ελπίδες να επιβιώσει και μετά τις προεδρικές. Ε, δεν θα πρέπει να τις σπαταλήσει στην κόντρα Δένδια - Γιακουμάτου... για τα έπιπλα του υπουργείου (μηδενικής) Ανάπτυξης!

Η ίδια πρόταση για βουτιές και μια σύντομη καλοκαιρινή απόδραση ισχύει και για όσους πάνε... να ρίξουν τον Τσίπρα πριν καν «μυρίσει» Μαξίμου. Είδε τα αποτελέσματα ο άνθρωπος, έβαλε κάτω τους αριθμούς και κατέληξε σε δύο προφανή συμπεράσματα: α) Δεν θα πλησιάσει καν ΠΟΤΕ αυτοδυναμία αν δεν φτιάξει όπως-όπως ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ. Εξ ου και οι επισκέψεις στον Ντράγκι, οι αγκαλιές μ’ όποιον του μιλάει στη Γηραιά Ηπειρο, και μια αποφασιστική «συστημική στροφή». Θέλει να δείξει δηλαδή ότι δεν θα καταστραφεί η χώρα αν πάρει την εξουσία, γιατί κατάλαβε πως αλλιώς -Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ- μπορεί να χάσει ακόμη και από το κωμικοτραγικό δίλημμα «Σόιμπλε ή ΣΥΡΙΖΑ» που ο ίδιος έθεσε. β) Αυτό που έχουν καταλάβει στην Κουμουνδούρου είναι ότι, αν δεν βρουν σύμμαχο-συμβατό κόμμα ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ τους και μόνο, θα μείνουν με την ΠΡΩΤΙΑ στο χέρι. Αρα όποιος ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να γίνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, καλά κάνει και πολεμάει τα ανοίγματα του Τσίπρα, που αναγκαστικά περνάνε από πρώην Πασόκους κρατικοδίαιτους, κεντροαριστερούς και άλλους... επιρρεπείς στις αταξίες. Να με συγχωρείτε, όμως άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Οποιος νομίζει ότι μπορεί να γίνει αριστερή κυβέρνηση με ψήφο ανοχής ΚΚΕ ή και Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι για το πούλμαν του «Αγαπούλα». Φοβερή «σύνθεση» ομάδας!

Κανείς (;) δεν είπε ότι η προσπάθεια επιβίωσης και ανάκαμψης τελείωσε. Εχει πολύ ΔΡΟΜΟ και ΤΡΟΜΟ ακόμη. Αν είναι όμως να παίζουν με τα υπουργικά κουβαδάκια τους και να χτίζουν πύργους στην άμμο, να πάνε να ρίξουν καμιά βουτιά μπας και ξυπνήσουν. Ή στο τέλος-τέλος ας πάνε να πνιγούν! Οπως φαίνεται κι από την Εθνική Ελλάδος στη Βραζιλία, πρέπει να πέσει πολύ «κράξιμο» για να παίξουν λίγο μπάλα. Κι αν είναι αργά πια και μας ξεβράσουν στην αντίθετη Ακτή του Ευρωπαϊσμού;

του Θέμου Αναστασιάδη-protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ΛΟΒΕΡΝ ΣΤΗ ΧΙΜΚΙ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΛΟΒΕΡΝ ΣΤΗ ΧΙΜΚΙ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ