2014-06-27 04:58:10
Φωτογραφία για Ζητά η κ. Χρυσοβελώνη από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας Απόδοση Δικαιοσύνης στην υπόθεση της ανεπάρκειας αντιγριπικών εμβολίων
Στο θέμα της ανεπάρκειας των αντιγριπικών εμβολίων –με τις δυσάρεστες συνέπειες που ακολούθησαν - αναφέρθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναπτύσσοντας την ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Απευθυνόμενη χθες στη νέα Υφυπουργό κ. Παπακώστα, η κ. Χρυσοβελώνη ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της : «Να σας ευχηθώ πρώτα από όλα καλή θητεία στο υπουργείο Υγείας και να επισημάνω πως, πέρα από κομματικές γραμμές, τα όποια θετικά αποτελέσματα φέρετε θα είναι προς όφελος ολόκληρου του Ελληνικού λαού».

Υπογράμμισε στη συνέχεια: «Για το θέμα της ανεπάρκειας αντιγριπικών εμβολίων δεν θα πω πολλά. Πρόκειται για μια σοβαρότατη υπόθεση που δεν αντιμετωπίσθηκε με σοβαρό τρόπο από τους προκατόχους σας στο υπουργείο Υγείας. Έτσι σχεδόν 150 άτομα έχασαν την ζωή τους από το φθινόπωρο του 2013 ως την άνοιξη του 2014. Την σημερινή ερώτηση την απευθύνω σ’ εσάς για δύο λόγους. Να ξεκαθαρίσω πρώτα από όλα το προφανές: δεν θεωρώ ότι έχετε ευθύνη για αυτήν την τραγωδία και δεν θα μπορούσατε να έχετε ευθύνη καθώς αναλάβατε τα καθήκοντα σας πριν από μόλις δύο εβδομάδες.


Όμως γνωρίζετε πως η Δικαιοσύνη αναζητά ποινικές ευθύνες για αυτή την τραγωδία. Επειδή υπάρχει συνέχεια στο Κράτος, εκ των πραγμάτων η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει από ’δω και στο εξής την ευθύνη να μην ξανασυμβούν τα τραγικά γεγονότα που είδαμε κατά την εμβολιαστική περίοδο 2013 – 2014.

Ο 2ος λόγος για τον οποίο σας απηύθυνα την ερώτηση αυτή είναι ότι προσπάθησα έξι φορές με διαφορετικά μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου να πάρω απαντήσεις από τους προκατόχους σας. Ουδέποτε απάντησαν. Ούτε ο αρμόδιος για το ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γεωργιάδης, ούτε η αρμόδια για την Δημόσια Υγεία κ. Μακρή».

«Θέλω να ελπίζω πως η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να πείσει την κοινωνία πως ο θάνατος των 150 συνανθρώπων μας από την συνηθισμένη γρίπη ήταν άδικος, αλλά όχι μάταιος. Θέλω να πιστεύω πως θα βγάλετε όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα για να αποφύγουμε την ερχόμενη εμβολιαστική περίοδο και νέα εκατόμβη θυμάτων από την έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων» συνέχισε.

Σε δευτερολογία της η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε πως «σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση δεν χωρά κομματικός πατριωτισμός ή οποιουδήποτε είδους σκοπιμότητα». «Όταν μιλώ για συγκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου φυσικά δεν αναφέρομαι στον θάνατο των 150 συνανθρώπων μας» είπε. Και πρόσθεσε : «Μια τέτοια μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών προφανώς και δεν μπορεί να αποκρυβεί. Την επεσήμανε πρώτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ανέδειξαν τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών όσο και οι Έλληνες φαρμακοποιοί. Σημειώνω εδώ ότι αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας, ο αριθμός αυτός αποτελεί αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ καθώς ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν παρατηρήθηκε την φετινή εμβολιαστική περίοδο (Οκτ. 2013 – Απρ. 2014) τέτοια κατάρρευση των μέτρων Δημόσιας Υγείας κατά της εποχικής γρίπης. Θυμίζω πως η εποχική γρίπη αποτελεί κοινό, επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο και άρα απολύτως προβλέψιμο φαινόμενο σε πλήθος κρατών ανά την υφήλιο! Βέβαια εμείς ζούμε στην Μνημονιακή Ελλάδα όπου η δημόσια υγεία αποτελούσε αντικείμενο οικονομικής αφαίμαξης για τους προκατόχους σας. Θα περιοριστώ σε μια μόνο αναφορά που δείχνει το προσχεδιασμένο της συγκεκριμένης, απόλυτα ηθελημένης κι όχι τυχαίας πολιτικής που ακολουθήθηκε και σε ό,τι αφορούσε τα εμβόλια. Εν μέσω λοιπόν της εμβολιαστικής περιόδου στις 23-2-2014 η τότε υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή δήλωνε στον RealFm σε σχέση με τα αντιγριπικά εμβόλια τα εξής: «Είπα ότι υπάρχει εθνικό απόθεμα στο υπουργείο 550 εμβόλια!!! Τώρα δεν είναι η εποχή για να κάνει κανείς εμβόλιο»!!!!

Και κατέληξε: «Τόσο η παραδοχή της πως το εθνικό απόθεμα ανερχόταν σε μόλις 500 εμβόλια όσο και η προτροπή στους πολίτες να μην εμβολιαστούν νομίζω πως τα λένε όλα. Το ερώτημα επομένως δεν είναι αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες κ. Παπακώστα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχουν. Το ζητούμενο πλέον είναι η απόδοση δικαιοσύνης και η προστασία της δημόσιας υγείας από ‘δω και πέρα. Για αυτά τα θέματα είμαι βέβαιη πως την αίσθηση ευθύνης που σας διακρίνει, θα προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ