2014-07-08 22:17:09
Φωτογραφία για Βαρθολομαίος: Το να ζουν μαζί άτομα του ίδιου φύλου ως ζευγάρια δεν αποτελεί αποδεκτή πρακτική στην Ορθόδοξη Εκκλησία
Με ένα βίντεο μέσω Skype χαιρέτισε την έναρξη της 42ης Κληρικολαϊκής συνέλευσης στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ολόκληρο το μήνυμά του ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος. Κεντρικό θέμα της συνέλευσης είναι η «Η Ορθόδοξη Χριστιανική Οικογένεια: Κατοικητήριον του Χριστού και Μαρτυρία του Ευαγγελίου του» και σε αυτό αναφέρθηκε και ο Πατριάρχης λέγοντας μεταξύ άλλων πως "το να ζουν μαζί άτομα του ίδιου φύλου ως ζευγάρια δεν αποτελεί αποδεκτή πρακτική μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας"

"Ο Κύριός μας, μέσα από το πρώτο θαύμα του στη Χαναάν, ευλόγησε το ιερό μυστήριο του γάμου, κατα το οποίο δύο άτομα διαφορετικού φύλου έρχονται μαζί για να ενωθούν σε ένα σώμα: και τα δύο πρέπει να γίνουν μία σάρκα. Αυτό το μυστήριο είναι βαθύ και αναφέρεται στον Χριστό και την Εκκλησία (Εφεσ. 5: 31-33)." τόνισε

Σημείωσε δε πως στην κοινωνία που ζούμε, ο αγιασμένος θεσμός της οικογένειας έχει υποστή σοβαρά πλήγματα από το κλίμα της σύγχρονης ευδαιμονίας που επικρατεί και το οποίο δεν ευνοεί τη συνολική προσφορά του ενός συζύγου στον άλλο, αλλά καλλιεργεί φευγαλέα, προσωπικές σχέσεις με σκοπό την απελευθέρωση από τους δασμούς της κοινωνίας του γάμου, ενώ επίσης έκανε λόγο για "εγωιστική αυταρέσκεια του ανθρώπου".


"Ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας για τον Ορθόδοξο Χριστιανό είναι πάνω από όλα ένα μάθημα αγάπης, δεύτερον, μια πορεία ομαδικού πνεύματος και κοινής άσκησης, τρίτον μια πορεία της δημιουργικότητας, της κοινής δημιουργικότητας και της συνέχισης της ζωής, και, τέταρτον, μια κοινή πορεία προς τον ουρανό, προς την ουράνια βασιλεία. Είναι ένα κάλεσμα από τον Θεό, είναι μια ένωση των διαφορετικών που οδηγεί στην τελειότητα, και, ως εκ τούτου, οι σύζυγοι γίνονται συγκληρονόμοι της χάριτος της ζωής (1 Πέτρου 3, 7)." ανέφερε σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο κ. Βαρθολομαίος.

Ιδιαίτερη σημασία πάντως είχε η ευθεία αναφορά του με την οποία πέρριψε κάθε άλλη μορφή συμβίωσης λέγοντας: "το να ζουν μαζί άτομα του ίδιου φύλου ως ζευγάρια δεν αποτελεί αποδεκτή πρακτική μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, η οποία διατηρεί αμόλυντη την καταλληλότητα της ευαγγελικής αλήθειας. Είναι ασυμβίβαστη με τις εντολές του Θεού και σε αντίθεση με το πνεύμα του Ευαγγελίου"

Τόνισε ακόμη πως η Εκκλησία καταδικάζει και κατακρίνει την αμαρτία και δεν αλλάζει τη στάση της, καθώς φέρεται ενάντια σε κάτι το φυσικό, αλλά δίνει επίσης σε όλους την ευκαιρία σε μια στιγμή του χρόνου για να μετανοήσουν και να σωθούν.

"Μυστήριο της Εκκλησίας και κανόνας της παρουσίας του Θεού είναι ο γάμος στον οποίο ο άνδρας και η γυναίκα ενώνονται και γίνονται ένα. Εάν τα δύο δεν γίνουν ένα δεν μπορουν να παράγουν πολλά ... Το παιδί είναι μια γέφυρα (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Υπόμνημα προς την Επιστολή προς Κολοσσαείς, Ομιλία 12, PG 62, 386-387)." επισήμανε.

Συμπλήρωσε πως ο αγώνας για τη διατήρηση του παραδοσιακού Ορθοδόξου θεσμού της οικογένειας με την καλλιέργεια της συζυγικής πίστης, τη θεραπεία του ενός συζύγου από τον άλλο ως πρόσωπο που δημιουργήθηκε κατ 'εικόνα και ομοίωση του Θεού, της συντροφικότητας και της ενότητας, πρέπει να συνεχιστεί με κάθε κόστος!

Κλείνοντας ανέφερε πως ζούμε σε μια υλιστική κοινωνία που συνεχώς αποστασιοποίείται από το Ορθόδοξο ήθος και τις παραδόσεις και όπου η πίστη και η αφοσίωση στις αρχές της ορθόδοξης παράδοσής μας φαίνεται συχνά ή θεωρείται από κάποιους ως κάτι το αναχρονιστικό και ξένο προς τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνικής ζωής.

"Είναι εδώ όπου βρίσκεται η ευθύνη τόσο του ποιμένα όσο και του ποιμνίου" σχολίασε και κάλεσε πάντες να διατηρήσουν το θησαυρό της παράδοσης και της οικογένειας.

agioritikovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ