2014-07-11 23:43:04
Φωτογραφία για Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χ. Μαχαίρα
«Να κάνω εισαγωγικά μια διόρθωση κ. Χιώτη… Λεγάτε, πριν, ότι ο κ. Κουβέλης είναι άφαντος. Θέλω να σας πω ότι ο κ. Κουβέλης δεν είναι καθόλου άφαντος. Πριν από 2 ημέρες έδωσε συνέντευξη Τύπου για τη « μικρή ΔΕΗ», πριν λίγο ήταν στη βουλή σε σύσκεψη με βουλευτές του κόμματος μας. Πριν δύο ημέρες ανέλαβε πρωτοβουλία κι έστειλε επιστολές σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Χθες το απόγευμα έκανε δήλωση επίσης για το θέμα της ΔΕΗ και της Χρυσής Αυγής. Θεωρώ ότι μάλλον τον αδικήσατε...»

Αν αδίκησα τον κ. Κουβέλη το αναγνωρίζω και το ανακαλώ αν θέλετε.

Το λέω πολιτικά. Δεν έχει άλλωστε και κανένα λόγο να κρυφτεί.

Η ΔΗΜΑΡ στο παρελθόν πολλές φορές είχε αναφέρει ότι «εμείς διαγραφές δεν κάνουμε, αν θέλει κάποιος να αποχωρήσει ας αποχωρήσει». Τι άλλαξε ξαφνικά και δύο ώρες μετά την αποχώρηση της κ. Μάρκου από την Κ.Ο. αποφασίσατε να διαγράψετε τον κ. Ψαριανό;

Εξακολουθούμε να το λέμε ότι διαγραφές δεν κάνουμε. Και θα σας πω γιατί. Έχει γίνει και μια παρανόηση σήμερα στο Τύπο. Το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ δεν προβλέπει διαγραφές. Το στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας είναι συστατικό της ύπαρξης μας, είναι ιδρυτικό στοιχείο της ΔΗΜΑΡ. Σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη. Για να υπάρχει όμως εσωκομματική δημοκρατία πρέπει να υπάρχει κόμμα δηλαδή συλλογικότητα. Και αυτή τη συλλογικότητα είμαστε υποχρεωμένοι να την προστατεύουμε.

Είναι άλλο όμως η ΔΗΜΑΡ, στην οποία όντως δεν προβλέπονται διαγραφές και άλλο η κοινοβουλευτική ομάδα, όπου είναι απόλυτη προνομία του κάθε προέδρου θέσει εκτός των ταξεών της βουλευτή. Είναι λάθος αυτό που γράφεται σήμερα. Και ο κ. Μουτσινάς και ο κ. Βουδούρης δεν ετέθησαν παλιότερα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ;

Εκδικηθήκατε τον κ. Ψαριανό για την αποχώρηση κ. Μάρκου;

Επειδή είστε έμπειρος και καλός δημοσιογράφος δεν νομίζω ότι σας αντιστοιχεί η λέξη «εκδικηθήκατε». Ο κ. Ψαριανός έχει μια μακρά περίοδο που έχει εκδηλώσει πλήθος διαφοροποιήσεων εν σχέσει με τις πολιτικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες έδωσε μια συνέντευξη όπου έλεγε ότι «δεν νοιώθω ΔΗΜΑΡ, η ΔΗΜΑΡ τέλειωσε» και ορισμένα άλλα πράγματα στον ίδιο τόνο. Ήταν σαν επίλογος μιας προαναγγελθείσας ρήξης. Το γεγονός που συνέβη χθες ήταν και αυτό που κατέστησε επιβεβλημένη την κίνηση αυτή από την πλευρά του κ. Κουβέλη. Σε μία κορυφαία στιγμή για το κόμμα, σε μια απόφαση , η οποία είχε ληφθεί με τον πιο δημοκρατικό, οργανωμένο και συγκροτημένο τρόπο, την απόφαση δηλαδή να καταθέσει το κόμμα δική του πρόταση για το δημοψήφισμα της «μικρή ΔΕΗ», ο κ. Ψαριανός δεν θέλησε να βάλει την υπογραφή του διαφοροποιούμενος μόνο αυτός και η κ. Μάρκου, η οποία αποχώρησε, από τους υπολοίπους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Τις ίδιες απόψεις έχει και η κ. Μάρκου….

Όχι, να σας διορθώσω. Η κ. Μάρκου αποχώρησε από το κόμμα με άλλες θέσεις. Μας είπε χθες ότι φεύγει από τη ΔΗΜΑΡ γιατί τα βάζουμε με την εκκλησία, έχουμε εμμονές με τα ατομικά δικαιώματα, έχουμε παραδώσει στο έγκλημα και στους μετανάστες την πόλη. Και της απαντήσαμε: ναι έχουμε εμμονές με τη ανεξιθρησκία, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα αυτά που συγκροτούν τις αρχές της ανανεωτικής αριστεράς. Στο σταθμό σας ο σύντροφος μου ο Ν. Τσούκαλης, έκανε ένα πολύ εύστοχο σχόλιο λέγοντας ότι αν πιστεύει αυτά η κ. Μάρκου τότε δεν έχει καταλάβει σε ποιο κόμμα ήταν.

Η κ. Μάρκου στην δήλωση της είπε ότι εδώ κι ένα διάστημα κάνετε ένα διάλογο κωφών , το ίδιο είπε και το απόγευμα ο κ. Γεωργατος που επίσης αποχώρησε, το ίδιο λέει και ο Α. Παπαδόπουλος.

Ο κ.Παπαδόπουλος δεν μίλησε για διάλογο κωφών. Έδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη του στον Γρηγόρη Ψαριανό και δήλωσε ότι παραιτείται από την Κ.Ε. Είναι μια πολιτική στάση και δήλωση. Δεν είπε ούτε για βαρηκοΐες, ούτε για τίποτε άλλο.

Ο κ. Πανούσης είπε σήμερα το πρωί ότι εγώ δεν σκοπεύω να φύγω από την ΔΗΜΑΡ, ελπίζω η ΔΗΜΑΡ μην φύγει από εμένα. Μια ομάδα σημαντικών στελεχών με αξιοπρεπή πολιτικό λόγο λένε το ίδιο πράγμα το τελευταίο καιρό για την ΔΗΜΑΡ, ότι μια κλειστή ομάδα γύρω από τον Φ. Κουβέλη αποφασίζει μόνη της και οδηγεί το κόμμα σε παρακμή.

Μην τα βάζετε όλα και όλους στο ίδιο τσουβάλι. Δεν είναι ίδια η άποψη του Γ. Ψαριανού με του κ. Λυκούδη ή με του κ. Πανούση ή με άλλων συντρόφων.

(…) ο κ. Ψαριανός για παράδειγμα είχε να εμφανιστεί σε συνεδρίαση οργάνου της ΔΗΜΑΡ ( Κ.Ε , Ε.Ε, Κ.Ο) ορισμένους μήνες. Αντιθέτως, ο Σπύρος ο Λυκούδης είναι παρών σε όλες τις συνεδριάσεις καταθέτει την γνώμη του και την διεκδικεί.

Στα δημοκρατικά κόμματα η διαφορετική άποψη και η διασταύρωση των αντίθετων απόψεων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αλλά άλλο αυτό και άλλο ο πετροπόλεμος.

Θέλω να πώ ότι μια σειρά σημαντικών στελεχών που στις εκλογές του 2012 ήταν όλοι στο πλευρό του Φ. Κουβέλη λένε τώρα ότι στραβά αρμενίζουμε. Και ακούω την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να λέει όχι δεν αρμενίζουμε στραβά, στραβός είναι ο γιαλός.

Όχι δεν λέει αυτό την αδικείτε πάλι την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έκανε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αποδέχθηκε το γεγονός ότι είναι ένα συντριπτικό εκλογικό πλήγμα, το οποίο σκόρπισε απογοήτευση στον κόσμο μας την οποία προσπαθούμε να ανατάξουμε. Παραδεχτήκαμε ότι κάναμε συγκεκριμένα λάθη, ήταν θολό το στίγμα μας. Μεταδώσαμε ένα θολό πολιτικό μήνυμα λέγοντας ότι δεν είμαστε ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον.

Πήραμε μια απόφαση την μόνη που μπορούσαμε, να πάμε στην βάση του κόμματος. Και οδεύουμε σε συνέδριο στις 12 Σεπτεμβρίου. Δεν λέμε ότι είναι στραβός ο γιαλός. Προσπαθούμε να ξανά στήσουμε το κόμμα στα πόδια του. Με τον μόνο δημοκρατικό τρόπο που υπάρχει. Ο κόσμος μας θα μας πει , ούτε οι τηλεοράσεις ούτε οι εφημερίδες, ούτε οι παράγοντες του δημοσίου βίου. Θα τους ακούσουμε όλους βεβαίως, επειδή τους σεβόμαστε. Αλλά αυτή τη στιγμή όλη η εξουσία για το αύριο της ΔΗΜΑΡ δεν ανήκει σε κανέναν άλλο. Ανήκει στα μέλη της. Θα πάμε στο συνέδριο και από εκεί θα γυρίσουμε την επόμενη σελίδα.

Θέλετε να μου πείτε στο συνέδριο τι θα προτείνετε; Διότι προσπαθώ και εγώ, όσο καλόπιστα μπορώ, πείτε με και κακόπιστο, τη στρατηγική του κόμματος. Μια αφήνετε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσατε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, την άλλη ότι θα προτιμούσατε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω ακόμα καταλάβει στη πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και στην έκκληση του να ψηφίσετε από κοινού πρόεδρο δημοκρατίας, τι απαντάτε...

Τα μπλέκετε τώρα. Αν διαβάσετε λίγο πιο προσεκτικά τις επιστολές του κ. Κουβέλη στους πολιτικούς αρχηγούς θα διαπιστώσετε τι θέλουμε να κάνουμε. Σας το λέω όσο πιο σύντομα μπορώ. Είναι άλλωστε στοιχείο της πρόσφατης απόφασης της Κεντρικής μας Επιτροπής. Η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία συμμετοχής στο διάλογο της Κεντροαριστεράς, όχι γενικώς για να συζητήσουμε τι κάνουμε αλλά για να βάλουμε ένα στόχο προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου, να πούμε δηλαδή ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα είναι απολύτως απαράδεκτες για την κοινωνία. Το έδειξε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα διότι εκτός από το συντριπτικό μήνυμα που έστειλε στη ΔΗΜΑΡ, έστειλε και άλλο ένα μήνυμα. Οι δυο εταίροι της σημερινής κυβέρνησης απώλεσαν συνολικά 11%, 7% η ΝΔ και 4% το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει πρόβλημα με τις συντηρητικές πολιτικές. Βεβαίως θα μου πείτε κράτησε στάσιμο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ισχύει αλλά είναι μια άλλη κουβέντα αυτή. Λέμε λοιπόν εμείς, συζήτηση με την κεντροαριστερά με προσανατολισμό να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο προοδευτικής εναλλακτικής διακυβέρνησης του τόπου.

Σε αυτό το σχέδιο λέμε καθαρά ότι χωράνε όλοι πλην των συντηρητικών πολιτικών και της Νέας Δημοκρατίας. Χωράει το ΠΑΣΟΚ, εφόσον απεξαρτηθεί από τη ΝΔ, χωράει το ΠΟΤΑΜΙ εφόσον ενδιαφέρεται, χωράνε οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, χωράει η ΔΗΜΑΡ και φυσικά χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα να σταματήσει να μετεωρίζεται ανάμεσα σε ανεδαφικούς δογματισμούς και σε ρεαλιστικές θέσεις.

Λέτε καλός ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά, καλό το ΠΑΣΟΚ αλλά, καλό το ΠΟΤΑΜΙ αλλά και τελικά έχετε μείνει στη γωνία μόνοι.

Λέμε ότι ο χώρος, ο τόπος έχει ανάγκη από τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος το οποίο δεν μπορεί να αγνοοήσει τις εξελίξεις που έχουμεσολαβήσει. Είναι μια πραγματικότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος στις εκλογές που πέρασαν και εξ όσων βλέπουμε, δεν βλέπουμε και τάση αναστροφής. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε ή να μην είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τρόπος για να είμαστε ή να μην είμαστε με το ΠΑΣΟΚ είναι ένας: Ένα είναι το εργαλείο, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αλλιώς είναι πολιτικός γάμος για να διασωθεί οποίος θέλει να διασωθεί. Ο μόνος τρόπος είναι οι προγραμματικές συμφωνίες. Αν μπορέσουμε να έχουμε προγραμματικές συμπτώσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ, με το ΠΟΤΑΜΙ η με οποιοδήποτε άλλο θα πρέπει να μπούμε σε μια κατεύθυνση. Λέμε όμως ότι αυτή η κατεύθυνση είναι αναγκαία για να ανασάνει η κοινωνία και η οικονομία.

Στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ που λέει "ναι, ελάτε να συνεργαστούμε αλλά πρώτα θα συμφωνήσουμε ότι θα εκλέγουμε πρόεδρο δημοκρατίας" εσείς τι απαντάτε;

Δεν λέει αυτό το ΠΑΣΟΚ. Εμείς λάβαμε την επιστολή του κ. Βενιζέλου, χαιρόμαστε γιατί ο τόνος είναι θετικός και οι επισημάνσεις ευγενικές. Υπάρχει μια αναφορά συγκεκριμένη την οποία εμείς δεν την διαβάζουμε ούτε ως προϋπόθεση, ούτε ως προαπαιτούμενο. Μπορεί να τεθεί στην πορεία αλλά τώρα δεν έχει τεθεί. Λέει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή του "οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τους θεσμούς, όπως το θεσμό του προέδρου της δημοκρατίας".

Σας το ρωτώ λοιπόν εγώ ευθέως. Η Δημοκρατική Αριστερά θα υπερψηφίσει πρόεδρο της δημοκρατίας εφόσον το πρόσωπο την καλύπτει;

Σας απαντώ εξίσου ευθέως. Οι απόψεις του κ. Βενιζέλου για το θέμα είναι γνωστές. Το ίδιο είναι και οι απόψεις του κ. Κουβέλη. Έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό. Εμείς λέμε ότι το θέμα της προεδρίας της δημοκρατίας δεν μπορεί να τεθεί σε κομματικό διάλογο μεταξύ δυο κομμάτων. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο με βάση το πολιτικό κλίμα της περιόδου και τις ασκούμενες πολιτικές. Έτσι θα προστατεύσουμε και τον θεσμό της προεδρίας της δημοκρατίας. Λέμε ότι δεν θα βάλουμε το θέμα της εκλογής στο τραπέζι του διαλόγου. Οποίος το βάζει τώρα θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι κάνει λάθος. Ότι δεν βοηθάει το διάλογο.

*στο BHMA FM και στον δημοσιογράφο, Β. Χιώτη Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ