2014-07-14 09:50:36
Φωτογραφία για Εθνική Άμυνα: Χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω ανευθυνότητας των υπουργών
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση και ανταλλακτικά χάθηκαν με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ

Από τον Μάνο Ηλιάδη

Λιγότερο από ενάμιση χρόνο πριν («κυριακάτικη δημοκρατία» 17 Μαρτίου 2013) είχαμε αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις τρόποι να καταστραφεί ένα στράτευμα. Ο πρώτος είναι η μη ανανέωση του εξοπλισμού του, καταργώντας τα  εξοπλιστικά προγράμματα, με αποτέλεσμα το υλικό του να καθίσταται σύντομα απαρχαιωμένο και να καθορίζει  την μορφή των επιχειρήσεων που είναι δυνατόν να αναλάβει.

Ο δεύτερος είναι ο δραστικός περιορισμός του λειτουργικού προϋπολογισμού που πλήττει άμεσα την συντήρηση του υπάρχοντος υλικού που, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της εκπαιδεύσεως και την έλλειψη καυσίμων οδηγεί το όλο σύστημα σε ακινησία. Και ο τρίτος είναι η μείωση του προσωπικού και η καταδίκη στην εξαθλίωση αυτών που παραμένουν.

Στους τρεις αυτούς βασικούς τρόπους, όλους των οποίων τους βλέπουμε σε εφαρμογή μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου -με πρωτοβουλία του ανεγκέφαλου που έδεσε χειροπόδαρα στην χώρα και που προς όνειδος όλων κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος- θα πρέπει να προστεθεί και ένας ακόμη: Η εντυπωσιακή ανεπάρκεια των πολιτικών που αναλαμβάνουν κατά καιρούς την  ηγεσία του ΥΠΕΘΑ από την μεταπολίτευση και εντεύθεν, με μοναδική φωτεινή εξαίρεση τον Ε
. Αβέρωφ και (η αλήθεια να λέγεται, όσο …βιτσιόζικη και αν είναι) του έγκλειστου σήμερα στις φυλακές Άκη Τσοχατζόπουλου που, κατά γενική ομολογία εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών, τουλάχιστον ….καταλάβαινε και ασχέτως των εν συνεχεία αποκαλυφθέντων κινήτρων του, ενεργούσε ταχύτατα (ιδίως…. στους εξοπλισμούς, βέβαια).

Θα χρειαζόταν πολύς χώρος για να αναφερθούν περιστατικά ενδεικτικά αυτής της ανεπάρκειας, αλλά θα περιοριστούμε στο πλέον πρόσφατο από αυτά το οποίο ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι και τώρα. Το θέμα έχει να κάνει με τις συνεχείς περικοπές των αμυντικών προϋπολογισμών από το 2009 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι αμυντικές δαπάνες από  6.482 δισ. ευρώ το 2009 να φτάσουν τα 3,4 δις. περίπου το 2013 και τουλάχιστον και άγνωστο πώς θα διαμορφωθούν τελικά μέχρι το τέλος του  2014. Αποτέλεσμα των περικοπών αυτών ήταν, εκτός των άλλων, να μειωθούν σε απαράδεκτα επίπεδα οι εξοπλιστικές δαπάνες -όχι για νέο υλικό, όπως δήλωναν σε κάθε τόνο όλοι οι ΥΕΘΑ μετά το 2005- αλλά για την εκτέλεση υποπρογραμμάτων ζωτικής σημασίας για την στοιχειώδη διατήρηση του υφιστάμενου αμυντικού μηχανισμού.

Ο λόγος για κονδύλια που αφορούν κυρίως στην τεχνική υποστήριξη, την συντήρηση, την προμήθεια απαραίτητων σύγχρονων  πυρομαχικών, επαναπιστοποιήσεις βλημάτων, ανταλλακτικά κ.λπ., κάτι που αποτελεί την σύγχρονη «φιλοσοφία» στον τομέα της άμυνας της χώρας, η οποία, κατά την φρασεολογία της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων που συνήλθε στις 9 Οκτωβρίου 2013, συνοψίζεται στα εξής:

«Βασικός σκοπός του ΥΠΕΘΑ είναι η διασφάλιση της καλύτερης συντήρησης και της μέγιστης αποτελεσματικότητας των οπλικών μας συστημάτων». – «Οι Ε.Δ. της χώρας διαθέτουν από τα πλέον σύγχρονα, σε διεθνή κλίμακα, οπλικά συστήματα» (σ.σ.: πολύ θα θέλαμε να μάθουμε ποιος τους το είπε αυτό) – «Βασικοί στόχοι είναι η συντήρηση του υλικού και των συστημάτων μας, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας και η αποφυγή απόκτησης νέων πανάκριβων οπλικών συστημάτων». – «Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για νέες προμήθειες!» (το θαυμαστικό δικό μας).

Περιττό να τονισθεί ότι τα διατιθέμενα κονδύλια για τέτοιας μορφής «εξοπλισμούς» είναι λίαν περιορισμένα. Το 2013, για παράδειγμα, το σύνολον αυτών των εξοπλιστικών δαπανών ήταν και για τους τρείς Κλάδους των Ε.Δ. ιδιαίτερα μειωμένα  (και μειώνονται συνέχεια), ήτοι 650 εκατ. ευρώ (ήταν 750 εκατ.), για το 2014 είναι  583 εκατ., ενώ για το 2015 προβλέπεται η περαιτέρω περικοπή τους κατά 116 εκατ. ευρώ. Εξ ίσου περιττό να τονισθεί εδώ είναι ότι, εν όψει των ελάχιστων αυτών κονδυλίων,  ζωτικής σημασίας είναι η  πλήρης απορρόφησή τους, με την έγκαιρη και σε σύντονο ρυθμό εκτέλεση των προβλεπομένων προγραμμάτων προμηθειών, πράγμα που όπως θα δούμε παρακάτω δεν έγινε.

Τι ακριβώς έγινε; Με βάση το «Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού 2011-2025», τα πέντε (5) κύρια προγράμματα που κατάρτισαν με τεράστια φειδώ και κόπο τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων είχαν ενταχθεί στο πρώτο τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα, το οποίο είχε εστιασθεί στην συντήρηση και στα πυρομαχικά. Τα προγράμματα αυτά, σε εκατ. ευρώ, είχαν ως εξής:

1. ΓΕΑ: Εργοστασιακή συντήρηση-Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων-Οχήματα Υποστηρίξεως Αεροσκαφών : 1.403,35 (εκατ. ευρώ).

2. ΓΕΣ: Τεχνική Υποστήριξη-Συντήρηση-Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Οπλικών Συστημάτων, Μέσων, Κύριου και Λοιπού Υλικού, Στρατιωτικών Εργοστασίων και Προμήθεια Υλικού-Εξοπλισμού τυ Σύγχρονου Μαχητή: 300 εκατ.

3. ΓΕΝ: Οπλισμός-Πυρομαχικά Π.Ν.- Τεχνοεπισκευαστική Υποστήριξη Σκάφους: 418,5 εκατ.

4. ΓΕΣ: Πυρομαχικά Υψηλής Εκρηκτικότητας (σ.σ.: ούτε που θυμάμαι από πότε ακούω αυτό το πρόγραμμα)- Έξυπνα Πυρομαχικά, Συμπλήρωση Αποθεμάτων Πυρομαχικών και Εκπαιδεύσεως: 336 εκατ.

5. ΓΕΑ: Επαναπιστοποίηση- Απόκτηση Βλημάτων και Υλικών Όπλων Π.Α. : 166,19 εκατ.

Σε κάθε πρόγραμμα είχαν εκπονηθεί και συμπεριληφθεί σε αυτό διάφορα υποπρογράμματα, τα οποία είχαν σχεδιασθεί να καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αναγκών συντηρήσεως, αναβαθμίσεως οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

Το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα, αντί του 2011, άρχισε πρακτικά να εφαρμόζεται από  το 2013 (!), δεδομένου ότι το 2011 και 2012 η τεράστια σύγχυση που επικράτησε κατά την εφαρμογή του «νόμου Βενιζέλου» και το θολό τοπίο σχετικά με διαδικασίες και αρμοδιότητες, έφεραν όλα τα σημεία της γνωστής … διανοίας του. Τι συνέπειες είχε αυτό; Την απώλεια πιστώσεων που είχαν προβλεφθεί για το ΥΠΕΘΑ, με το ύψος της απώλειας να μη δύναται ακόμη να προσδιορισθεί, αφενός λόγω της ακυρώσεως προγραμμάτων τα οποία έπεσαν θύματα της « αντισταθμιστικής προσφοράς» για την μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών του προσωπικού και κυρίως  εκ της μη υλοποιήσεώς τους στον τακτό χρόνο.

 Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις εκ των πλέον έγκυρων πηγών, τα κονδύλια που χάθηκαν τα έτη 2011 και 2012  ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ(!), γιατί ο Γ. Στουρνάρας αρνήθηκε να τα διαθέσει στην συνέχεια, με αφορμή την μη ολοκλήρωση των προγραμμάτων εντός του προβλεπόμενου έτους, με ευθύνη κυρίως της ΓΔΑΕΕ (σ.σ.: με τόσους εξοπλισμούς, πώς να προλάβει;). Η τελευταία, βέβαια, επικαλείται ότι τα Επιτελεία τής έστελναν ελλιπείς φακέλους, αλλά ακόμη και έτσι να ήταν, γιατί δεν τους έστελνε πάραυτα πίσω για συμπλήρωση;

Το 2013, τα υποπρογράμματα είχαν πλέον οριστικοποιηθεί και αναμενόταν η άμεση υλοποίησή τους, προκειμένου να υποστηριχθούν τα οπλικά συστήματα που, ως γνωστόν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εδώ και μία πενταετία! Δυστυχώς, όμως, το μέγιστο τμήμα των υποπρογραμμάτων και πάλι δεν συμβασιοποιήθηκε, με αποτέλεσμα οι Ε.Δ. να χάσουν  τουλάχιστον άλλα 350 εκατ. ευρώ!!

Το 2014, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σημαντικός αριθμός υποπρογραμμάτων δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμβάσεις, με μεγάλη πιθανότητα, αν όχι και βεβαιότητα, οι Ε.Δ. να χάσουν σημαντικά ποσά ακόμη μέχρι το τέλος του έτους, με το σύνολο των απωλειών να είναι πιθανόν να  ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ! Αυτά δε σε έναν γλίσχρο πλέον αμυντικό προϋπολογισμό που από τα 6,5 δισ. ευρώ  το 2009 είναι πολύ κοντά να φτάσει στην πράξη τα 2,5 δισ.(!) το 2014.

Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης καταστάσεως είναι ότι  η περίφημη διαθεσιμότητα υλικού, από κύρια οπλικά συστήματα μέχρι απλά οχήματα, μπαταρίες και πυρομαχικά  να πάει πλέον κατά διαβόλου. Η διαθεσιμότητα, όμως, είναι περιττό να λεχθεί ότι έχει την πλέον άμεση σχέση με το αξιόμαχο κάθε στρατού και η κάθετη πτώση της, στο  σύνολο μάλιστα  των Ε.Δ., έχει τεράστια σημασία για την εκτέλεση της αποστολής τους, που είναι η προάσπιση της ακεραιότητας της χώρας και η προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Για αυτή την αξιοθρήνητη και προφανέστατα εθνοβλαβή  κατάσταση είναι προφανές ότι την μικρότερη ευθύνη έχουν τα Γενικά Επιτελεία, την βασική η περίφημη πλέον ΓΔΑΕΕ, όπου ο Βασιλάκος φαίνεται να άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του της ευθυνοφοβίας και της αδράνειας και φυσικά την κύρια έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από την περίοδο Βενιζέλου και εδώ. Η οποία, πέραν των άλλων, εκτός δηλαδή της εποπτείας του χώρου της, δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε  τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτικής της, που είναι όχι η αγορά νέου υλικού, αλλά η συντήρηση του υπάρχοντος. Το απόλυτο μίνιμουμ, δηλαδή.

Αντί άλλων σχολίων, ένα ερώτημα: Όταν κάποιος προκαλέσει ζημία στο Δημόσιο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, διώκεται για κακούργημα. Όταν κάποιος, ή κάποιοι, είναι υπεύθυνοι μέσω πράξεων ή παραλείψεων να στερηθούν οι Ε.Δ. της χώρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των αυξημένων κινδύνων, 700 και πλέον εκατ. ευρώ, δεν έχει καμία ευθύνη;

κυριακάτικη δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ