2014-07-17 18:06:06
Φωτογραφία για Ηλεία: Νέα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια στο Σέκουλα και του Λάλα
Διαστάσεις προσλαμβάνει το τελευταίο διάστημα και στο νομό μας η προσβολή των αιγοπροβάτων από τον καταρροϊκό πυρετό.

Είναι προφανές ότι από την στιγμή που η νόσος «χτύπησε» και το νομό μας πολύ δύσκολα θα εκριζωθεί καθώς πάντα θα υπάρχουν ζώα «φορείς» της ασθένειας, και όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές ( ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες), μέσω των ξενιστών( κουνούπια) θα ξαναφουντώνει! Το μόνο που ελπίζουν τώρα κτηνοτρόφοι και κτηνιατρική υπηρεσία είναι να μην πάρει έκταση η ασθένεια, να μην αρρωστήσουν δηλαδή πολλά ζώα και αυτά που θα ασθενήσουν να μην εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα. Στο μεταξύ χθες μόλις το υπ. Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων έστειλε απόφαση σε όλες τις Περιφερειακές του υπηρεσίες, ότι απαγορεύεται η μετακίνηση κοπαδιών από την Λέσβο ακόμα και για σφαγή!

Και τούτο γιατί εικάζεται ότι από εκεί μεταφέρθηκε η ασθένεια στην Πελοπόννησο, μέσω ζώων που μετακινήθηκαν την περίοδο του Πάσχα σε σφαγεία
. Ουδέποτε ωστόσο δεν είχε παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα, δεδομένου ότι τα ζώα που οδηγούνται σε σφαγή είναι ελεγμένα και υγιή. Πολλοί κτηνοτρόφοι εικάζουν ότι κάποια ζώα που μετακινήθηκαν από την Μυτιλήνη στην Πελοπόννησο για το σκοπό αυτό δεν σφαγιάστηκαν αλλά πουλήθηκαν σε συναδέλφους τους και πιθανά μαζί τους μεταφέρθηκαν και οι ξενιστές –κουνούπια στη Λακωνία, όπου εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα της νόσου.

Νέες αναφορές από Σέκουλα και Λάλα

Χθες πάντως, στην αρμόδια Δ/νση της Κτηνιατρικής υπήρξε αναφορά από δυο κτηνοτρόφους για πιθανή εμφάνιση της νόσου σε κοπάδι στο Σέκουλα το πρώτο και στο Λάλα το δεύτερο.

Στην διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει αιμοληψία και στα δυο αυτά κοπάδια όπως και σε αυτό που έχει μετακινηθεί από τα Καλάβρυτα στην Στροφυλιά.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ