2014-07-22 01:23:06
Φωτογραφία για Τα θλιβερά τραγούδια μας κάνουν… χαρούμενους!
Ο Sir Elton John τραγούδησε κάποτε "Sad songs say so much". Τα θλιβερά τραγούδια μας δημιουργούν πράγματι αρνητικά συναισθήματα και λύπη;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο των Τεχνών και στο RIKEN Brain Science Institute στην Ιαπωνία έθεσαν ως στόχο να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο. Έθεσαν το ερώτημα: «Γιατί ακούμε θλιβερή μουσική αν μας προκαλεί θλίψη;»

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ακούγοντας θλιβερή μουσική στην πραγματικότητα μας κάνει «πιο ρομαντικούς και πιο εύθυμους, ενώ αναπτύσσονται λιγότερο τραγικά συναισθήματα».

Στη μελέτη συμμετείχαν 44 εθελοντές και άκουσαν δύο τραγούδια με θλιβερό περιεχόμενο και ένα με χαρούμενο. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τα συναισθήματά τους με 62 λέξεις ή φράσεις λέγοντας πόσο ταυτίστηκαν με το κάθε τραγούδι ξεχωριστά σε μια κλίμακα που κυμαίνονταν από το 0 (καθόλου) έως το 4 (πολύ). Αν και οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν ότι η θλιβερή μουσική ήταν "τραγική", αυτή η εμπειρία τους  βαθμολογήθηκε πολύ πιο χαρούμενα.


Οι ερευνητές γράφουν:

«Οι συμμετέχοντες βίωσαν αμφίσημα συναισθήματα στο άκουσμα θλιμμένης μουσικής. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή το συναίσθημα που προκαλείται από τη μουσική είναι έμμεσο, δηλαδή δεν προκαλείται από προσωπικά γεγονότα. Έτσι, με κάποιον τρόπο οι συμμετέχοντες αισθάνονται ευχαρίστηση».

Παρατήρησαν ότι τα συναισθήματα που επηρεάστηκαν από τη μουσική δεν αποτελούν άμεση απειλή για τους ακροατές σε αντίθεση με τα συναισθήματα που αισθανόμαστε σε καθημερινή βάση. «Ως εκ τούτου», λένε ότι «μπορούμε να απολαύσουμε ακόμη και ένα δυσάρεστο συναίσθημα όπως είναι η θλίψη. Αν υποφέρετε από δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλούνται στην καθημερινή ζωή, η θλιμμένη μουσική μπορεί να είναι χρήσιμη για την αποφόρτισή σας.»

Αρκετές μελέτες έχουν διεξαχθεί πρόσφατα σχετικά με τα οφέλη της μουσικής τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα νέο μοντέλο θα πρέπει να δημιουργηθεί για την εξέταση των συναισθημάτων που δημιουργούνται από τη μουσική:  «Αυτό το νέο μοντέλο πρέπει να επικεντρωθεί στην πιθανότητα ότι αυτό που βιώνουμε στο άκουσμα της μουσικής είναι ένα έμμεσο συναίσθημα».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ