2014-07-25 20:32:08
Φωτογραφία για Βρετανία: Καταναλωτές και ασφαλιστές απαιτούν διαφάνεια στις ασφαλιστικές προσφορές
Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να αναγκαστούν να παρέχουν πιο ξεκάθαρη πληροφόρηση, καθώς... πληθαίνουν οι φωνές από μεγάλες ομάδες Βρετανών καταναλωτών που απαιτούν αλλαγές.

Οι καταναλωτές μπαίνουν στον πειρασμό να αλλάξουν ή να διατηρήσουν το συμβόλαιό τους στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών που τους υπόσχονται χαμηλότερα ασφάλιστρα για ορισμένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, οι ομάδες καταναλωτών κατηγορούν τις ασφαλιστικές ότι δεν παρουσιάζουν στουςασφαλισμένους ακριβή στοιχεία ώστε να πάρουν συνετές αποφάσεις, αλλά αντίθετα τους επιφυλάσσουν αυξήσεις τιμών και άλλες σημαντικές αλλαγές.

Η εποπτική αρχή FCA ανταποκρίθηκε στα παράπονα των καταναλωτών καταρτίζοντας ένα νέο πλαίσιο κανονισμών, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι προσφορές για ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα συμπεριλαμβάνουν τα προηγούμενα ασφάλιστρα. Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στους ασφαλισμένους να δουν τις διακυμάνσεις των τιμών και να υπολογίσουν πόσα χρήματα εξοικονομούν ή χάνουν.


Ύστερα από πρόταση της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών (ΑΒΙ), η κίνηση αυτή αναμένεται να κατευνάσει τα πνεύματα στην αγορά, καθώς πολλοί καταναλωτές αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν από την ασφαλιστικήτους. Από τότε που η Ένωση παρέπεμψε το θέμα στην FCA έλαβε μεγάλη υποστήριξη, πρώτα και κύρια από το ανεξάρτητο καταναλωτικό παρατηρητήριο Which?, το οποίο πρωτοστάτησε στην κατακραυγή.

Στόχος η εύκολη σύγκριση

Αν τελικά υιοθετηθούν, οι νέοι κανονισμοί θα καλύψουν όλους τους ασφαλισμένους, είτε αγοράζουν από μεσίτες και ασφαλιστές είτε από την τράπεζά τους ή κάποια ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών. Η ΑΒΙ προτείνει επίσης βελτιώσεις στα έγγραφα ανανέωσης συμβολαίου για τους κλάδους αυτοκινήτου και σπιτιού. Η Ένωση θέλει να τυπώνεται σε χαρτί και το ασφάλιστρο του προηγούμενου έτους, για λόγους εύκολης σύγκρισης παλαιών και νέων χρεώσεων.

Ωστόσο, οι απαιτήσεις της ABI δεν αφορούν όλα τα προϊόντα, καθώς η ίδια δηλώνει ότι θέλει οι νέοι κανόνες να ισχύσουν για συμβόλαια σπιτιού και αυτοκινήτου. Έτσι, όπως υποστηρίζει η Ένωση, συμβόλαια για κατοικίδια ζώα, ταξίδια στο εξωτερικό και άλλους εμπορικούς σκοπούς θα έπρεπε αρχικά να εξαιρεθούν.

Μια εναλλακτική πρόταση που εξετάζεται είναι να υποχρεωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να εξηγούν τις «εισαγωγικές εκπτώσεις» επί των ασφαλίστρων για νέους πελάτες με περισσότερη ακρίβεια. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες προσελκύονται από ένα πρόγραμμα ασφάλισης λόγω μιας φαινομενικά συμφέρουσας συμφωνίας. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους, οι ίδιοι καταναλωτές υφίστανται ένα πολύ υψηλότερο σύνολο χρεώσεων – και το χειρότερο είναι ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν το συνειδητοποιεί.

Εκφράζεται λοιπόν η ελπίδα ότι με την ενσωμάτωση των μέτρων της εναλλακτικής πρότασης το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, καθώς οι εταιρείες θα αναγκαστούν να ενημερώνουν τους πελάτες για το κόστος που θα έχει το συμβόλαιό τους μετά τη λήξη της περιόδου την οποία καλύπτει η δελεαστική προσφορά.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού και της… κινητικότητας των καταναλωτών

Η ΑBI χαιρέτισε την πρωτοβουλία και εξέφρασε την υποστήριξή της. «Οι ασφαλιστές θέλουν να κάνουν την ανανέωση του συμβολαίου σας πιο εύκολη και κατανοητή, υπενθυμίζοντάς σας το ασφάλιστρο του προηγούμενου έτους και υποδεικνύοντας τις εισαγωγικές εκπτώσεις» δήλωσε o Huw Evans, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης.

Άλλος εκπρόσωπος της ΑΒΙ υποστήριξε ότι η ιδέα μπορεί να ενισχύσει και τον ανταγωνισμό εντός της ασφαλιστικής βιομηχανίας και να μειώσει τις τιμές, καθώς περισσότεροι καταναλωτές θα συναλλάσσονται ενεργά με τις ασφαλιστικές εταιρείες και θα αλλάζουν εταιρεία σε πιο τακτική βάση.

Πιστεύεται ότι η FCA θα προωθήσει παρόμοιους κανόνες με εκείνους που επέβαλε στις τράπεζες τον Απρίλιο, κατά την Αναθεώρηση της Αγοράς Στεγαστικών Δανείων (Mortgage Market Review), όταν οι δανειστές υποχρεώθηκαν να είναι πιο ξεκάθαροι αναφορικά με τις μεταβολές στα επιτόκια των καταθέσεων. Αν η διαφάνεια είναι ο απώτερος σκοπός, κάτι τέτοιο φαντάζει σοφή επιλογή.

Αφού ολοκληρωθεί η κατάρτισή τους, οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ ως το τέλος του επόμενου έτους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ