2014-08-03 08:54:38
Φωτογραφία για Εντυπωσιακές φωτογραφίες: Σπάσαν τα νερά του UCLA
Ένας αγωγός νερού ηλικίας 90 ετών έσπασε κάτω από τη Sunset Boulevard , με αποτέλεσμα... ένας ανεξέλεγκτος θερμπίδακας να εκτοξεύσει πάνω από 32 εκατομμύρια λίτρα νερού στην πανεπιστημιούπολη του UCLA και να πλημμυρίσουν αρκετά κτίρια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο Pauley Pavilion.

Το Los Angeles Department of Water and Power (DWP) χρειάστηκε περίπου τέσσερις ώρες για να διακόψει πλήρως την παροχή της γραμμής, διαμέτρου 76 εκατοστών, ενώ το νερό κατέκλυζε αθλητικούς χώρους, υπόγεια γκαράζ γεμάτα με αυτοκίνητα και ποικίλα περάσματα στην πανεπιστημιούπολη.

 Κανένας δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, παρόλα αυτά χρειάστηκε η συμβολή συνεργείων διάσωσης, για να βοηθήσουν πέντε ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένα γκαράζ.

Το σπάσιμο του κορμού της γραμμής, αποτελεί μια νέα δραματική ένδειξη για την κατάρρευση των υποδομών νερού στο Λος Άντζελες, ένα χρόνια επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της πόλης. Μεγάλα τμήματα του υδρευτικού συστήματος είναι παλιά και διαβρωμένα και η πόλη δίνει μάχη ώστε να βρει τα χρήματα για την αντικατάστασή τους.


Διαρροές και καταστροφές σωλήνων νερού συμβαίνουν καθημερινά στο Λος Άντζελες, αλλά καμία δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο η πλημμύρα της Τρίτης. Οι αξιωματούχοι του DWP είπαν ότι ήταν τόσο μεγάλη η καταστροφή του αγωγού, εν μέρει επειδή η γραμμή τραβάει νερό από τη δεξαμενή του Stone Canyon. Όταν έσπασε η γραμμή, το νερό έρεε με ένα ρυθμό εκατοντάδων χιλιάδων λίτρων το λεπτό.

Μια σειρά από σημαντικές καταστροφές το 2009 – συμπεριλαμβανομένης και μίας κατά την οποία μία καταβόθρα “κατάπιε” εν μέρει ένα όχημα της Πυροσβεστικής του Λος Άντζελες – προξένησε ξεσπάσματα οργής και εκκλήσεις για δραστηριοποίηση.

Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας παροχής νερού προειδοποίησαν το 2012 ότι ένας αγωγός μήκους 305 χιλιομέτρων – ή αλλιώς το 20% του συστήματος – χρησιμοποιείται για περισσότερα από 100 χρόνια. Η υπηρεσία προέβλεψε ότι μέχρι το 2014, περισσότερα από 426 χιλιόμετρα αγωγού – ή το 27 % του συνόλου – θα είναι τουλάχιστον 100 ετών.

Λόγω της ξηρασίας, οι πελάτες του DWP βιώνουν μία αύξηση της τάξης του 45% στην τιμή του νερού από τις αρχές του 2012. Αλλά σχεδόν το σύνολο των πρόσθετων χρημάτων προορίζεται για την αγορά νερού και όχι για την διόρθωση των σωλήνων.

“Η ταυτόχρονη αντικατάσταση όλων των αγωγών νερού θα κόστιζε μια περιουσία”, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Paul Koretz, που εκπροσωπεί την περιοχή γύρω από το UCLA. “Υποψιάζομαι ότι ακόμα και αν επενδύαμε κάθε σεντ από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της πόλης ... δεν θα λύναμε το πρόβλημα ούτε σε 10 χρόνια.”

Η πλημμύρα άφησε 20 εκατοστά λασπώδους νερού πάνω στο ξύλινο γήπεδο μπάσκετ του Pauley Pavilion, τον 49 ετών χώρο, όπου κάποτε έπαιζαν θρύλοι του αθλήματος, όπως οι Kareem Abdul-Jabbar, Bill Walton και Gail Goodrich, όπως είπε η εκπρόσωπος του UCLA, Carol Stogsdill. Το Pauley Pavilion ανακαινίστηκε δύο χρόνια πριν, με μια ανακαίνιση που κόστισε 136 εκατομμύρια δολάρια. Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί το μέγεθος της ζημιάς.

Περισσότερα από 30 εκατοστά νερού πλημμύρισαν τα υπόγεια μέρη του Morgan Hall, που φιλοξενεί το αθλητικό Hall of Fame της πανεπιστημιούπολης.

“Δυστυχώς, το UCLA ήταν ο “νεροχύτης” αυτής της πηγής νερού,” είπε ο πρύτανης του UCLA, Gene Block. Σχετικά με τη ζημιά στο Pauley Pavilion, είπε, “Είναι οδυνηρό.” 

Δύο υπόγεια γκαράζ στάθμευσης, τα τμήματα 4 και 7, πλημμύρισαν. Περίπου 200 αυτοκίνητα ερευνήθηκαν για τυχόν παγιδευμένους αυτοκινητιστές. Μια ομάδα διάσωσης (LAFD) με τέσσερα φουσκωτά σκάφη ήταν σε επιφυλακή στην περίπτωση που άνθρωποι είχαν εγκαταλειφθεί. 

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την καταστροφή της γραμμής. Είπαν ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για τις επισκευές που πρέπει να γίνουν και ότι Sunset Boulevard μπορεί να παραμείνει κλειστή μέχρι την Τετάρτη. 

Το γεγονός σημειώθηκε ακριβώς πριν τις 15:30 και τελικά ο αγωγός σφραγίστηκε περίπου στις 19:30.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι χρειάστηκε χρόνος για να έρθουν τα συνεργεία στην τοποθεσία λόγω της κίνησης και για να προσδιορίσουν τη σωστή βαλβίδα που έπρεπε να κλείσουν. Ένα λάθος, όπως είπαν, που θα μπορούσε να προκαλέσει το σπάσιμο κι άλλων σωλήνων. 

Οι καλοκαιρινές ψυχαγωγικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην πανεπιστημιούπολη θα ακυρωθούν την Τετάρτη, αλλά οι περισσότερες από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του UCLA, συμπεριλαμβανομένων των θερινών μαθημάτων ερευνών, θα συνεχιστούν κανονικά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. 

“Τα καλά νέα είναι ότι η πανεπιστημιούπολη είναι σε πλήρη λειτουργία”, είπε η εκπρόσωπος του πανεπιστημίου. “Αλλά κάποιες περιοχές είναι σε άσχημη κατάσταση”.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ