2014-08-07 17:10:06
Φωτογραφία για ΔΗΚΟ: Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει
Tο προτεινόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, στα γραφεία του κόμματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο “δεν θα λύσει το πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Θα λύσει, ενδεχομένως, τα προβλήματα των τραπεζών, καθώς θα περιορίσει τις ζημιές τους και θα επιφέρει τεράστια κερδοφορία στους νέους μετόχους τους.

Οι κυπριακές οικογένειες, όμως, θα χάσουν τα σπίτια τους και θα τους μείνουν τα χρέη και τα ψηλά επιτόκια”.

Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, “επιμένει πως πρέπει να διαμορφωθεί ένα σωστό συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης.

Αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αλλαγή των οδηγιών για τα ΜΕΔ της Κεντρικής Τράπεζας και την  έναρξη ανεξάρτητων πειθαρχικών ερευνών:(α) για την παραχώρηση του ανεξασφάλιστου ELA, (β) για τις παραδοχές PIMCO και(γ) για το ξεπούλημα των κυπριακών τραπεζικών παραρτημάτων στην Ελλάδα.


Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, που χάθηκαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα με το «κούρεμα» των καταθέσεων, την άμεση παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αφερεγγυότητας και πτωχεύσεων και τη θεσμοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Επιπλέον, είπε, το ΔΗΚΟ “εισηγείται μια εναλλακτική διαδικασία διαχείρισης δανείων: Ο Νόμος να ισχύει μόνο για νέα δάνεια και για αναδιαρθρωμένα δάνεια (που θα αναδιαρθρώνονται μετά από συμφωνία με τον δανειζόμενο), που θα συναφθούν μετά την ψήφιση της νομοθεσίας. Έτσι, ο δανειζόμενος θα γνωρίζει τα νέα δεδομένα και τους κινδύνους, που θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση, κατά την οποία δεν θα ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις”.

Επίσης, πρόσθεσε, “με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί κίνητρο στις Τράπεζες για να προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν πράττουν σήμερα. Θα δύναται με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης να συμφωνείται πως σε περίπτωση εκποίησης, θα απαλλάσσονται οι εγγυητές ή και ότι θα εξοφλείται όλο το χρέος σε περίπτωση εκποίησης της υποθήκης”.

Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, “θα δοθεί κίνητρο για το δανειζόμενο για να συμφωνεί στην αναδιάρθρωση του δανείου του. Έτσι, θα επανέλθει η ισορροπία στη σχέση τράπεζας – οφειλέτη”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι «ως έχει το νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις προτάσεις και τους προβληματισμούς που καταθέτει.

Σε ερώτηση κατά πόσον το ΔΗΚΟ θα αποτυπώσει αυτές τις προτάσεις υπό τη μορφή τροπολογιών, είπε ότι «θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση τη Δευτέρα και θα δούμε κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για τροπολογίες. Να αναμένουμε να ξεκινήσει η συζήτηση.»

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει περίπτωση στο τέλος αυτής της συζήτησης να διαμορφωθεί ένα άλλο νομοσχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι χωρίς να παρουσιαστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας πτώχευσης, η οποία θα προστατεύσει και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κάτι τέτοιο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΔΗΚΟ ζητά θεσμοθέτηση του Κώδικα (Δεοντολογίας) της Κεντρικής Τράπεζας από τη στιγμή που χθες ο Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι είναι θεσμοθετημένος και προβλέπονται αυστηρές ποινές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε : «Όταν εγείραμε ακριβώς το ίδιο ζήτημα με τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι: “δεν υπάρχει προσωπικό για να εποπτεύει την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας”. Άρα, αν είναι θεσμοθετημένος ο Κώδικας, αλλά δεν εφαρμόζεται αυτό σίγουρα δεν μας ικανοποιεί.»

Ερωτηθείς κατά πόσον τον ανησυχεί η θέση, που εκφράζει η Τρόικα, ότι αν δεν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση, είπε ότι «μας ανησυχεί το γεγονός να αφήσουμε απροστάτευτο τον κόσμο, τις κυπριακές οικογένειες, τα κυπριακά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα τους προστατεύσουμε και ελπίζω ακριβώς ότι θα συμφωνήσει μαζί μας και η κυβέρνηση ότι όλοι αυτοί πρέπει να προστατευτούν», κατέληξε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ