2014-08-14 23:19:09
Φωτογραφία για «Τρίβουν τα χέρια» τους οι Τούρκοι για το ρωσικό εμπάργκο
Οι τουρκικές επιχειρήσεις απολαύουν μια σημαντική αύξηση των παραγγελιών από τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα κάνει λόγο περί σημαντικής και μακροπρόθεσμης ευκαιρίας για τις τουρκικές εξαγωγές λόγω των απαγορεύσεων που επέβαλε η Μόσχα στα αγροδιατροφικά προϊόντα των δυτικών χωρών σε αντίποινα για το εμπάργκο που επέβαλε η Δύση λόγω των ενεργειών της στην ουκρανική κρίση.

Ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, επικεφαλής του Επιμελητηρίου των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας (TIM) επισήμανε πως αναμένει μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών προς τη ρωσική αγορά, ενώ πρόσθεσε πως οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν ένα μέρος της ρωσικής ζήτησης για φρούτα και λαχανικά.

«Η ζήτηση από τη Ρωσία για τουρκικά προϊόντα αυξήθηκε αφού τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ και την ΕΕ», επιβεβαίωσε ο Μπουγιούκεκσι, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Η Τουρκία βρισκόταν στην 5η θέση μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν με τρόφιμα τη Ρωσία, με έναν όγκο εξαγωγών η αξία των οποίων ανήλθε σε 1,68 δισεκ. δολάρια το 2013.


Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε πως οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση της Ρωσίας προσφέρουν μια ευκαιρία στην χώρα του να αυξήσει τις εξαγωγές της, όχι μόνο αυτές των τροφίμων, αλλά και καταναλωτικών ειδών γενικότερα.

«Βλέπω τη Ρωσία ως μια ευκαιρία για την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση θα είναι μακρόχρονα», είπε ο Ζεϊμπεκτσί σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη Δευτέρα. Αυτή η «ευκαιρία», πρόσθεσε, πρέπει να μεταφραστεί σε μια «ισχυρή, μακροπρόθεσμη, εταιρική» σχέση. «Διεξάγουμε συνομιλίες ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες τους και να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτήν την ευκαιρία», προσέθεσε.

Η Τουρκία και κράτη της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία μοιάζουν να είναι οι χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από την απόφαση της Μόσχας να απαγορευθεί η εισαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία του μεγαλύτερου μέρους των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την Πέμπτη την απαγόρευση, διάρκειας ενός έτους, των εισαγωγών κρέατος, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι είπε ότι το Επιμελητήριο του οποίου προΐσταται συνεργάζεται στενά με τα υπουργεία Οικονομίας και Γεωργίας ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις εξαγωγές στη Ρωσία. «Αναμένουμε μια ρωσική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε ο ίδιος.

Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής των φρούτων και των λαχανικών που παράγονται στην ΕΕ, ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής πουλερικών των ΗΠΑ και ένας σημαντικός καταναλωτής θαλασσινών, κρέατος και γαλακτοκομικών. Οι περιορισμοί που επέβαλε επομένως δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες για χώρες που παράγουν τέτοια είδη.

Παράλληλα, η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου στην Αίγυπτο και τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τη χώρα αυτή, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι σήμερα, καθώς η Μόσχα και το Κάιρο εξετάζουν την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Η εξέλιξη σημειώνεται καθώς το Κρεμλίνο αναζητεί νέες πηγές προμηθειών, καθώς απαγόρευσε τις περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις οι οποίες επεβλήθησαν στη Ρωσική Ομοσπονδία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

«Η Αίγυπτος έχει ήδη αυξήσει τις (αγροδιατροφικές) προμήθειες στην αγορά μας κατά 30% (και) είναι έτοιμη να (τις) αυξήσει κατά ακόμη 30% στο εγγύς μέλλον» επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Η αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο φορτίων με προϊόντα όπως πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και πορτοκάλια θα καλύψει έως και το 50% των ελλείψεων σε αυτά τα προϊόντα που προκαλούν τα αντίποινα τα οποία αποφάσισε η Μόσχα, σημείωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Νικολάι Φιοντόροφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σότσι.

Η Αίγυπτος βρίσκεται στην πρώτη θέση στην εισαγωγή σίτου παγκοσμίως και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σίτου. Η χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής αγόρασε 3,6 εκατ. τόνους ρωσικού σίτου το οικονομικό έτος το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουνίου.

«Οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις εξαγωγές αυτή τη χρονιά», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Για την Αίγυπτο, θα πρόκειται για 5 ως 5,5 εκατ. τόνους» προϊόντων επιπλέον, τόνισε.

Ο Πούτιν και ο Σίσι συζήτησαν επίσης σήμερα για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζακστάν, ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ακόμη, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας σταθμός διαχείρισης της διακίνησης εμπορευμάτων της Αιγύπτου στις ακτές της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και αντιστοίχως, η δημιουργία ενός βιομηχανικού κόμβου της Ρωσίας στο αιγυπτιακό έδαφος, στο πλαίσιο των έργων επέκτασης της Διώρυγας του Σουέζ.

Η Ρωσία πέρυσι εισήγαγε αγροδιατροφικά είδη αξίας 17,2 δισεκ. δολαρίων από τις χώρες που αφορούν οι κυρώσεις, εκ των οποίων τα 9,2 δισεκ. δολάρια αντιστοιχούν στις κατηγορίες προϊόντων που αφορούν οι κυρώσεις αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Εμπορικό Κέντρο, μια κοινή υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πηγή: ant1
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ