2014-08-20 05:29:09
Φωτογραφία για Εν αναμονή των 125 εκατ. για τους παραγωγούς...
Το σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά λόγω του ρωσικού εμπάργκο αναμέμεται να παρουσιάσει στα κράτη- μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης ζήτησε άμεση και δυναμική κινητοποίηση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών ώστε να διασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια από την Ε.Ε. ως αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί με το ρωσικό εμπάργκο.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν επηρεάζουν τα μέτρα για τα ροδάκινα, ενώ ενδιαφέρουν μερίδα παραγωγών της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014.


Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με σχετικές διευκρινίσεις «τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού - στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών - πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου».

Παράλληλα, σχετικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις για πακέτο 125 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. το υπουργείο διευκρινίζει ότι «αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα».

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την αποδέσμευση περίπου 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ που αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια.

«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης», εξήγησε.

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννακάκης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ υπογράμμισε ότι οι ροδακινοπαραγωγοί στηρίζουν την κυβέρνηση, σε κάθε μορφής διεκδίκηση σε επίπεδο Ε.. και επεσήμανε ότι μπορεί η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν για τα ευπαθή προϊόντα μετά το ρωσικό εμπάργκο να μην αναφέρεται στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, αλλά - όπως είπε - ενόψει του ειδικού κανονισμού, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή για τα προϊόντα αυτά, απαιτείται εγρήγορση και σκληρή διαπραγμάτευση.

Επίσης είπε ότι η διάθεση ροδακίνων σε κοινωφελή ιδρύματα δεν λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το ρωσικό εμπάργκο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι ακατόρθωτο να διατεθούν ακόμα και 700 τόνοι εντός 20ημέρου στα κοινωφελή ιδρύματα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ