2014-08-22 12:25:17
Φωτογραφία για Οδηγώντας μέσα στα... μαύρα τα μεσάνυχτα: Δρόμος υψηλού ρίσκου οι ΕΟ Πατρών – Πύργου και Πύργου – Κυπαρισσίας
Όσοι επισκέπτονται την Ηλεία για πρώτη φορά, μέσω της εθνικής οδού ( ο Θεός να την κάνει) Πατρών- Πύργου ή αυτοί που έχουν χρόνο να βγουν εκτός «των τειχών», έχουν να μαρτυρήσουν πως το πρώτο που τους εντυπωσιάζει είναι το …σκότος ! Μόνον υπό το φως της πανσελήνου μπορεί να υπολογίζει κανείς στα χιλιόμετρα του δρόμου εντός των ορίων του νομού. Από τα σύνορα με την Αχαΐα ως το Καλό Νερό, πρέπει να έχεις Άγιο για να κινηθείς με στοιχειώδη ασφάλεια, ειδικά τις νυκτερινές ώρες. Φως δεν υπάρχει πουθενά κατά μήκος στης Ε.Ο Πατρών - Πύργου και Πύργου - Κυπαρισσίας! Και η κατάσταση αυτή, κατά την οποία υποχρεούνται οι εποχούμενοι να κινούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο της Ηλείας, βασιζόμενοι στο …ένστικτό τους και μόνον (και στους προβολείς των οχημάτων τους), ξεπερνά τα δυο χρόνια τώρα. Είναι απορίας άξιον, πως παραμένουν ακόμα ηλεκτροδοτούμενοι ορισμένοι εκ των «κόμβων» στις εισόδους – εξόδους των πόλεων. Και βέβαια, μέσα στα… μαύρα τα μεσάνυχτα, δεν υπάρχει καν ο μπούσουλας των διαγραμμίσεων για τους οδηγούς!


Φταίει ο…Χατζηπετρής !

Αν αναζητήσει κανείς τον «ένοχο» για το σκοτάδι στο εθνικό οδικό δίκτυο, θα βρεθεί στη δύσκολη θέση : Να υποθέσει πως φταίνε οι «κυνηγοί» χαλκού και μετάλλων; Το πρόβλημα είναι γνωστό και υπαρκτό. Όπως γνωστές είναι και οι προτάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του. Που αφορούν στον έλεγχο όχι των ανθρώπων που ξηλώνουν και εμπορεύονται τα υλικά, αλλά των αποδεκτών της λείας τους… Κατ΄άλλους το θέμα έχει να κάνει με το υπέρογκο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τον φωτισμό τόσων χιλιομέτρων δικτύου. Κόστος που καλύπτεται από κονδύλια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Επομένως η καταστροφή των εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού κατά μήκος της Ε.Ο είναι –εκτιμούν - ένα ισχυρό «άλλοθι» για να εγκαταλειφτεί η προσπάθεια αποκατάστασης.

Όλα του δρόμου δύσκολα

Όπως είναι γνωστό στο εθνικό οδικό δίκτυο την ευθύνη μέχρι το 2011 την είχε η ΔΕΚΕ Πατρών και από της καταργήσεώς της ως τώρα η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του περιορισμού του δημοσιονομικού κόστους, στην υπηρεσία αυτή από τα 283 άτομα που την στελέχωναν όταν συστάθηκε, σήμερα υπηρετούν μόλις 70! Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην παλιά ΔΕΚΕ το κλιμάκιο της Ηλείας αποτελούσαν 12 άτομα και σήμερα έχει απομείνει ένα! Από αυτούς τους υπαλλήλους, ελάχιστοι –μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού – είναι ειδικευμένοι χειριστές, οι οποίοι για παράδειγμα μπορούν να πλαισιώσουν συνεργείο για την διαγράμμιση του δρόμου. Και αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικής σημασίας, δεδομένου ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ξεκινήσει καινούργια εργολαβία για την διαγράμμιση του Εθνικού Οδικού δικτύου από την Πάτρα –Πύργο ως το Καλό Νερό. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί ορισμένα τμήματα και τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει αυτή που μας αφορά άμεσα ( περί τα τέσσερα εκατομμύρια έχουν δεσμευτεί για το σκοπό αυτό) και ο πονοκέφαλος για την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, είναι τα συνεργεία και η στελέχωσή τους! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από όσα μας δήλωσε ο Δ/ντής της υπηρεσίας Γιάννης Μέγκας, ο οποίος επισημαίνει ότι η υπηρεσία της οποίας προΐσταται καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια : «Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Ο κόσμος έχει δίκιο να διαμαρτύρεται, είναι πράγματι θέματα ασφάλειας για τα οποία σας διαβεβαιώνω εμείς έχουμε πέρα από την ευθύνη και μεγάλη ευαισθησία. Δυστυχώς δεν εξαρτώνται όλα από μας, ούτε οι καθυστερήσεις ούτε η χρονοβόρα διαδικασία για τις εργολαβίες. Ωστόσο πιστεύω, ότι τώρα φτάσαμε στο τέρμα και θα προχωρήσουν και αυτή που αφορά την διαγράμμιση του δρόμου, μην ξεχνάτε ότι έχουμε στην ευθύνη μας 1.200 χιλ εθνικού δικτύου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και αυτή της αντικατάστασης – αποκατάστασης του ηλεκτροφωτισμού».

Επαναδημοπράτηση λόγω ασύμφορων προσφορών

Ρωτάμε για τα μαύρα σκοτάδια μας, πέραν των άλλων προβλημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο εντός του νομού εδώ και δυο χρόνια. «Μόλις τώρα συντάσσαμε νέα επιστολή προς την τροχαία στην οποία παρακαλούμε για μεγαλύτερη αστυνόμευση του δικτύου» θα μας πει ο κ. Μέγκας. «Δεν έχουμε άλλο τρόπο να σταματήσουμε το ξήλωμά σχαρών-καπακιών – καλωδίων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ειδικά όταν λείπουν οι σχάρες και παραμένουν ανοιχτές παγίδες για τους οδηγούς, τα φρεάτια. Είναι τεράστια η πληγή των κλοπών και των φθορών από τους κυνηγούς μετάλλων. Είναι θα μου πείτε μεγάλος και ο χρόνος μέχρι την αποκατάσταση. Κανονικά θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε εξέλιξη η αντίστοιχη εργολαβία σε Ηλεία –Αχαΐα. Ωστόσο επειδή η έκπτωση που έδωσαν οι εργολάβοι στην δημοπρασία που διενεργήσαμε ήταν πολύ μικρή ( 4-5%) κρίναμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σε νέα δημοπρασία. Ελπίζουμε αυτή η δεύτερη δημοπρασία να έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Ελπίζουμε επίσης να μην υπάρξουν ενστάσεις και όλες οι διαδικασίες να κυλήσουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα και να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν να αποκαθιστούμε την ηλεκτροδότηση, στα σημεία που έχουν γίνει κλοπές και καταστροφές του δικτύου». Και οι Ηλείοι, όπως και οι επισκέπτες μας ντόπιοι και ξένοι, θα πρέπει ως τότε να συνεχίσουν να ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή κινούμενοι στο θεοσκότεινο, εθνικό κατά τα άλλα, οδικό δίκτυο Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ