2014-08-28 12:45:09
Φωτογραφία για Αναζητά ισοδύναμα ο Γκίκας
Το φροντιστήριο σχεδόν ολοκληρώθηκε. Σαμαράς και Βενιζέλος σε ρόλο καθηγητή και οι... Χαρδούβελης-Μητσοτάκης-Δένδιας-Βρούτσης-Παπασταύρου-Λαζαρίδης σε ρόλο μαθητών. Θεωρητικά η ελληνική ομάδα είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις κακοτοπιές του Παρισιού και τα «καπρίτσια» των εκπροσώπων των δανειστών, των τεχνοκρατών της τρόικας.

Όμως η διαδικασία στη γαλλική πρωτεύουσα κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να θεωρηθεί. Αυτό εξάλλου μπορεί να το καταλάβει και ο πλέον αδαής από τον αγώνα δρόμου που κάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης, προκειμένου να μεταφέρει στις αποσκευές του στο Παρίσι, ισοδύναμα μέτρα αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό προκειμένου να περάσει τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η ελληνική πλευρά προκειμένου να είναι πειστική στις διεκδικήσεις της οφείλει να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων με τα οποία θα καλυφθούν οι όποιες απώλειες που θα προκύψουν στα δημόσια έσοδα από την εφαρμογή μίας πιο φιλολαϊκής πολιτικής
. Τη στιγμή μάλιστα που για το 2014 και το 2015 υπάρχει μία σημαντική απόκλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το Μνημόνιο και εκείνων που έχει θέσει η κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.Η συζήτηση που ξεκίνησε για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, καταδεικνύει ότι το «παζάρι» για τα ισοδύναμα μέτρα έχει ήδη ξεκινήσει. Βέβαια το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τα περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών (6,5% και 13%). Άλλωστε, μία τέτοια λύση αντί να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη θα συσσώρευε νέα και μάλιστα με τρόπο κοινωνικά άδικο εξαιτίας του χαρακτήρα που έχει η έμμεση φορολογία. Παρά ταύτα, το «σενάριο του ενιαίου συντελεστή» αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι ελαφρύνσεις δεν μπορεί να περάσουν από τους δανειστές μας «αβρόχοις ποσί».

Τα πέντε αγκάθια

Η κυβέρνηση για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα μπορεί πέντε αγκάθια, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα τεθούν από τους τροϊκανούς, αλλά η κυβέρνηση θέλει να τα κρύβει κάτω από το χαλί. Αυτά είναι:

Η λύση για τα ειδικά μισθολόγια και κυρίως γι’ αυτό των ένστολων.

Τα ειδικά μισθολόγια δεν προσμετρούνται στο δημοσιονομικό «κενό» το οποίο η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα «κλείσει» στην νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέσω υπεραποδόσεων και όχι με νέα μέτρα.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, 3% το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ στη συνέχεια υπό τις νέες συνθήκες και υπό το αίτημα για αναπτυξιακή ροπή του μνημονίου φαντάζουν ασφυκτικοί.

Στο πεδίο του χρηματοδοτικού κενού, η… καλή είδηση είναι ότι το ΔΝΤ το περιόρισε, σύμφωνα με πληροφορίες σε 11,1 δισ. ευρώ την προσεχή 2ετία, συνυπολογίζοντας τις εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ από την τελευταία έξοδο στις αγορές.

Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύουν τραπεζικοί κύκλοι είναι η διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών. Ο λόγος για το δικαίωμα των ελληνικών τραπεζών να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, στην όποια, μεταμνημονιακή ενδεχομένως, κατάσταση διαμορφωθεί.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ