2014-09-03 16:14:21
Φωτογραφία για Κίεβο: Συμφωνία Πούτιν-Ποροσένκο για «μηχανισμό κατάπαυσης πυρός»
Δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση το Κρεμλίνο

Μόσχα 

Σε διόρθωση της διατύπωσης στην ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας Ποροσένκο - Πούτιν για εκεχειρία στην Ουκρανία, προχώρησε η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός».  Νωρίτερα, η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι πρόεδροι της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

«Ο ουκρανός πρόεδρος συζήτησε με τον ρώσο πρόεδρο περί συνολικής κατάπαυσης πυρός... συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς», ήταν η αρχική διατύπωση την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Στη συνέχεια, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εκεχειρία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, διότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύρραξη.


Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ανακοίνωση του εκπρόσωπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία «οι Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν στην πραγματικότητα τα βήματα που θα συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις των εθνοφυλακών και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει η ίδια για κατάπαυση του πυρός, διότι δεν αποτελεί μέρος της σύρραξης».

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ, χωρίς αυτό να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μινσκ, Πούτιν και Ποροσένκο δεν είχαν καταγράψει πρόοδο. Το μεν Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εξοπλίζει και υποστηρίζει ενεργά τους φιλορώσους στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία ζητά από την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για το καθεστώς των δύο επαρχιών.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ συνεδριάζει την Πέμπτη στην Ουαλία με το ζήτημα της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην κορυφή της ατζέντας. Την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου, η επίσκεψη Ομπάμα στην Εσθονία είναι σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα, καθώς οι τρεις βαλτικές χώρες εκφράζουν ανησυχία για την ρωσική στάση.

Μέσα στο ψυχροπολεμικό κλίμα, το Σάββατο η ΕΕ είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία πως θα καταρτίσει εντός ημερών νέα μέτρα κυρώσεων. Όσο πλησιάζει η Παρασκευή, οπότε και το νέο ευρωπαϊκό πακέτο θα έπαιρνε μορφή, φωνές στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως στο οπλοστάσιο των «28» θα ήταν και μερικός αποκλεισμός ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων από τις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ