2014-09-04 07:54:10
Φωτογραφία για Μένουμε Θεσσαλονίκη: Συνάντηση και γνωριμία με τοπικές πρωτοβουλίες από όλη τη χώρα
Οι εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 δημιούργησαν μια νέα πολιτική κατάσταση στον τοπικο-αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας που συμβαδίζει πλήρως με την γενική πανεθνική τάση να μεταβληθεί η χώρα μας σε μια «αποικία χρέους» καθοδηγούμενη από ένα ληστρικό, εθνικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης.

Η ρότα στην οποία έχει μπει η χώρα μας τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια σηματοδοτεί έναν «μεγάλο μετασχηματισμό» στο τοπίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιό της, η ελληνογερμανική συμφωνία για την ‘επιστασία’ των ελληνικών Δήμων, η επαίσχυντη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, η γενικότερη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπουλήσει ό,τι είναι δυνατόν από την περιουσία του ελληνικού λαού -καθώς και η εμφάνιση νέων ολιγαρχών παρα-αθλητικού τύπου, που στήνουν τα δικά τους ιδιωτικά πελατειακά δίκτυα και αξιώνουν ρόλο διαμεσολάβησης στο μεγάλο ξεπούλημα- συστήνουν ένα σκηνικό πανεθνικό σκηνικό διάλυσης, αποσύνθεσης, και γενικευμένης λεηλασίας.


Ούτως ή άλλως, το θεσμικό σκηνικό που έπλεξαν οι Καλλικράτης Ι και ΙΙ, το οποίο υποβαθμίζει τους δήμους σε ρόλο απλής τοπικής διοίκησης ανοίγει τον δρόμο για να αντιμετωπιστεί κάθε ζήτημα που άπτεται της δικαιοδοσίας των ΟΤΑ στο πλαίσιο της πολιτικής ακραίας λιτότητας και καταιγιστικών ιδιωτικοποιήσεων: Από την διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι τις ποικίλες «εργολαβίες» –καθώς πλέον, και μετά το κύμα απολύσεων που χτύπησαν του ΟΤΑ– ένα ελάχιστο μέρος από το έργο των Δήμων αναλαμβάνεται από τις ίδιες τις υπηρεσίες τους. Στη δε Θράκη, η κατάρρευση των παλαιών πελατειακών δικτύων επέτρεψε για πρώτη φορά στα δίκτυα επιρροής του τουρκικού προξενείου να δράσουν σε καθεστώς ευρύτερης αυτονομίας, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές και το DEB.

Ταυτόχρονα με τις αρνητικές εξελίξεις, όμως, η κρίση δημιουργεί προοπτικές. Ο παλιός πολιτικός κόσμος πεθαίνει, οι εξαρτήσεις του σβήνουν, οι άνθρωποι έστω και αργά απελευθερώνονται από τις επίπλαστες πολιτικές διαιρέσεις της ύστερης μεταπολίτευσης.

Σε όλη την Ελλάδα συγκροτούνται μικρές, αλλά υπολογίσιμες, αδέσμευτες πρωτοβουλίες πολιτών οι οποίες αξιώνουν μιαν άλλη πολιτική, που βαδίζει στον δρόμο της αντίστασης, της εθνικής και της κοινωνικής αξιοπρέπειας, που υπερασπίζεται τον τόπο, την εργαζόμενη πλειοψηφία, το περιβάλλον. Μερικές από αυτές κατέγραψαν αξιοσημείωτες επιτυχίες στις τελευταίες εκλογές. Άλλες επέλεξαν να μην συμμετάσχουν αλλά να διευρύνουν τις παρεμβάσεις τους πάνω σε τοπικά ζητήματα.

H συγκυρία επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε σε αυτές τις δυνάμεις όχι μόνο να στερεωθούν ως εναλλακτική επιλογή για ευρύτερα λαϊκά στρώματα αλλά και να βρουν μορφές πανεθνικής συνεννόησης και συντονισμού. Ούτως ή άλλως, οι μεθοδεύσεις των αντιπάλων, η συστηματική διείσδυση των γερμανικών συμφερόντων στους Δήμους, η ληστρική δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, η συστηματική προσπάθεια του τουρκικού επεκτατισμού να εκμεταλλευτεί την κρίση συνοχής του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να εγκαθιδρύσει μια σφαίρα επιρροής σ’ ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης (βλέπε τι συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη, την Καβάλα –και βέβαια στην Θράκη), καθώς και η εμφάνιση των «νέων ολιγαρχών» σε ολόκληρη τη χώρα αποτελούν ζητήματα που θέτουν από μόνα τους μια κοινή πανεθνική ατζέντα γι’ αυτές τις δυνάμεις.

Υπό αυτές τις περιστάσεις, καλούμε όλες τις τοπικές πρωτοβουλίες, τους φίλους και τις φίλες που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σ’ ένα πρόταγμα εθνικής ανεξαρτησίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικολογικής ευαισθησίας και άμεσης δημοκρατίας, σε μια πρώτη πανελλαδική συνάντηση τοπικών-αυτοδιοικητικών κινήσεων. Στόχος, η ανταλλαγή εμπειριών, μια συστηματική αποτίμηση της νέας κατάστασης, καθώς και η ανίχνευση των όρων για μια εναλλακτική αντιστασιακή πολιτική στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, 5-6 Σεπτεμβρίου 2014, στο στέκι του δημοτικού σχήματος «Μένουμε Θεσσαλονίκη» (Βαλαωρίτου 1 και Δωδεκανήσου). Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ