2014-09-07 07:48:45
Φωτογραφία για Την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία χαιρέτισαν Πούτιν – Ποροσένκο
Αμοιβαία ικανοποίηση εξέφρασαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ουκρανό ομόλογο του Πέτρο Ποροσένκο, χαιρέτισε την εκεχειρία, η οποία φαίνεται πως γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές, ενώ εξέφρασε τη σημασία της εποπτείας της κατάπαυσης του πυρός από ομάδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ανάγκη άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τις συνέπειες της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα μέλη της Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσίας – Λευκορωσίας και Καζακστάν). Εξάλλου Πούτιν και Ποροσένκο συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία για τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.


Στην χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Επαφών στο Μινσκ, μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, με τη συμμετοχή εκροποσώπων της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός. Η εκεχειρία εφαρμόζεται ήδη όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της αυταποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Αν και οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν άμεσα και οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως δεν είχαν άμεση ενημέρωση, κάτι που ήταν αναμενόμενο, όπως λένε οι αυτονομιστές, από το μεσημέρι και μετά οι εχθροπραξίες κόπασαν. Προς το παρόν, στην περιοχή του Ντονιέτσκ επικρατεί ηρεμία σε όλα τα μέτωπα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δυνάμεις του ουκρανικού στρατού βρίσκονται συγκεντρωμένες γύρω από τη Μαριούπολη και τη Βολνόβακχα.

Βάση της χθεσινής συμφωνίας, οι αυτονομιστές δεσμεύθηκαν να απελευθερώσουν του αιχμαλώτους του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι σύμφωνα με το Κίεβο είναι πάνω από 200, ενώ οι δυνάμεις του στρατού θα απελευθερώσουν του αιχμάλωτους αυτονομιστές την ερχόμενη Δευτέρα.

Interfax, Itar Tass
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ