2014-09-09 20:24:07
Φωτογραφία για Σλοβενία: Συμφωνία για κυβερνητικό συνασποσμό
Οι επικεφαλής του Κόμματος του Μίρο Τσέραρ (SMC), του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) και των Σοσιαλδημοκρατών (SD) υπέγραψαν, χθες, συμφωνία για τη... συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, βάζοντας τέλος στις σχετικές διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν περίπου έξι εβδομάδες.

Η νέα, κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σλοβενίας αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κυβερνώντα κόμματα θα προσπαθήσουν να βγάλουν τη Σλοβενία από την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και ηθική κρίση, διασφαλίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, προστατεύοντας τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες.

Αρχικά, το νέο κυβερνητικό σχήμα είχε περισσότερο φιλελεύθερο προσανατολισμό, αλλά στη συνέχεια έκανε "στροφή" προς τα αριστερά, μετά την απόφαση του κεντροδεξιού κόμματος Νέα Σλοβενία (Nsi) να μην συμμετάσχει στον συνασπισμό, όπως επίσης και τη σχετική άρνηση της Συμμαχίας Αλενκα Μπράτουσεκ (ZaAB).


Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προβλέπει, για παράδειγμα, ότι η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα είναι προσεκτική προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ρίσκα καθώς και αρνητικός κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος.

Η ίδια προσέγγιση θα ακολουθηθεί και σε ό,τι αφορά τις κρατικές επιχειρήσεις, ενώ οι βασικές υποδομές θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, αλλά και προετοιμασία του πλαισίου για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει 14 υπουργεία και δύο υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου, δηλαδή τρία χαρτοφυλάκια περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι η συμφωνία καταδεικνύει τη σταθερή δέσμευση των τριών μερών για συνεργασία προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για τη Σλοβενία, συμπεριλαμβανομένης της σταθεροποίησης της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης.

Το SMC, το DeSUS και το SD θα προσπαθήσουν ακόμη να σταθεροποιήσουν τα δημόσια οικονομικά, να δημιουργήσουν ένα κανονικό κοινωνικό περιβάλλον και να φέρουν εις πέρας ό,τι χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

"Οι εταίροι του συνασπισμού είναι σταθερά προσηλωμένοι στο να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πετύχουν την υλοποίηση αυτών των στόχων τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και εντός του Κοινοβουλίου" τόνισε ο κ. Τσέραρ και πρόσθεσε ότι το νέο κυβερνητικό συνασπισμό θέλει να συνεργαστεί τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με την κοινωνία των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του DeSUS Καρλ Έριαβετς υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας που, όπως είπε, θα φέρει αυτή η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει, σύντομα, στη Σλοβενία, κυβέρνηση με πλήρη εξουσία.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ντέγιαν Ζίνταν πρόσθεσε ότι το κόμμα του υπήρξε πάντα στοιχείο σταθερότητας στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι και η νέα κυβέρνηση δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Το κράτος δεν μπορεί να αντικαθιστά κυβερνήσεις κάθε χρόνο, υπογράμμισε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ