2014-09-11 07:40:04
Φωτογραφία για Πώς το Μαϊάμι έγινε η νέα Μέκκα των ασφαλιστών
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες ανθούν σήμερα στη Λατινική Αμερική, όπως άλλωστε όλη την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του περιοδικού «Businessweek».

Αυξημένο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από τις ασφαλιστικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν ανοίξει γραφεία στην πόλη της Νότιας Φλόριδας, ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα μια ολοένα μεγαλύτερη βάση Λατινοαμερικανών πελατών.

Αξιοποιώντας τη θέση και την πολυπολιτισμικότητα της πόλης

Ίσως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το Μαϊάμι έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες – και ιδίως όσες αναζητούν πελάτες στη Λατινική Αμερική. «Το Μαϊάμι συνδέεται με απευθείας πτήσεις με τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, έχει πολυπολιτισμικό πληθυσμό και ιδανικό κλίμα, φαίνεται λογικό να έχει εξελιχθεί σε κόμβο για την περιοχή» λέει ο Bobby Vernon, ιδρυτής και διευθυντής της Dual Specialty Underwriters.


Όπως αποδεικνύεται, η έλξη που ασκεί το Μαϊάμι είναι αμφίδρομη. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην πόλη με σκοπό να δραστηριοποιηθούν στη Λατινική Αμερική. Σήμερα όμως και πολλές λατινοαμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η βραζιλιάνικη εταιρεία μάρκετινγκ GrupoAvadora, έρχονται στο Μαϊάμι για να προσεγγίσουν Αμερικανούς πελάτες.

Το Μαϊάμι προσελκύει λατινοαμερικανικές εταιρείες σε μεγάλο βαθμό για τον ίδιο λόγο που προσελκύει αμερικανικές: χάρη στον δίγλωσσο πληθυσμό του. Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης μιλούν δύο γλώσσες, οπότε είναι ευκολότερο να προσλάβει κανείς υπαλλήλους που μιλούν τόσο αγγλικά όσο και τη γλώσσα της χώρας όπου εδρεύει μια εταιρεία του νότιου ημισφαιρίου. Κατά τον ίδιο τρόπο επωφελούνται και οι αμερικανικές εταιρείες, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους που μιλούν ισπανικά ή πορτογαλικά.

Έτσι άρχισαν όλα

Το Μαϊάμι όμως δεν αποτελούσε ανέκαθεν κόμβο για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ο Bobby Vernon ήταν από τους πρώτους που αποφάσισαν να επικεντρωθούν στη παροχή ειδικών ασφαλιστικών προϊόντων προς τη λατινοαμερικανική αγορά από την έδρα του… σπιτιού του στη Νότια Φλόριδα.

Ο ίδιος έστησε την επιχείρησή του το 2000 και τονίζει ότι εκείνες τις μέρες το τοπίο ήταν πολύ διαφορετικό. «Τότε η Λατινική Αμερική ήταν κυρίως μια αγορά για τον κλάδο περιουσίας με πολύ λίγα ειδικά ασφαλιστικά προϊόντα. Η διανομή ήταν πολύ ανεπαρκής και δεν υπήρχε ουσιαστικά ένα κανάλι χονδρικής ή επαγγελματίες με γνώσεις για τα προϊόντα ειδικών ασφαλειών. Για να αναπτυχθεί η αγορά χρειαζόταν ειδικούς που θα μπορούσαν να φέρουν γνώση του προϊόντος και νέα δυναμικότητα στην αγορά. Έγιναν τότε κάποιες δειλές προσπάθειες στις πωλήσεις χονδρικής από το Λονδίνο, έπρεπε όμως να μιλάς αγγλικά και να δουλεύεις σε ώρα Λονδίνου. Σκέφτηκα ότι έχοντας γνώση του προϊόντος, γνώσεις ισπανικών, και λειτουργώντας τοπικά στο Μαϊάμι είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω ένα νέο μοντέλο διανομής και να αλλάξω την αγορά».

Έκτοτε πολλές άλλες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, από την AIG ως τη Liberty International Underwriters (LIU) της Liberty Mutual, έπραξαν το ίδιο. «Εφόσον η AIG, μια ηγέτιδα της αγοράς, αποφάσισε να μεταθέσει 60 άτομα από τη Νέα Υόρκη και να μεταφέρει ολόκληρο το τμήμα της Λατινικής Αμερικής στο Μαϊάμι, γύρω στο 2004, δεν άργησαν να ακολουθήσουν κι άλλοι» εξηγεί ο B. Vernon.

Το 2006, για παράδειγμα, η LIU άνοιξε γραφείο στο Μαϊάμι και τους ετήσιους δείκτες ανάπτυξής στη Λατινική Αμερική να εκτινάσσονται στο 30-40%!

Εκτός όμως από τις ασφαλιστικές και τις αντασφαλιστικές εταιρείες, και οι διαμεσολαβητές, όπως η βρετανική Hyperion Insurance Group, αντιλήφθηκαν την αυξανόμενη σημασία του Μαϊάμι. Το 2002 η Hyperion υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία του B. Vernon και τελικά την εξαγόρασε το 2008, αλλάζοντας στη συνέχεια την επωνυμία της σε Dual Specialty.

Πρόσφατες εξελίξεις

Η πόλη εξακολουθεί να προσελκύει ασφαλιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αντασφαλιστών, διαμεσολαβητών και εκείνων που εργάζονται στις ειδικές ασφάλειες. Οι εταιρείες που σήμερα δραστηριοποιούνται στη Λατινική Αμερική έχουν επίσης πρόσφατα διευρύνει την γκάμα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν στην περιοχή.

Για παράδειγμα, το 2012 η LIU λάνσαρε ένα νέο ασφαλιστικό προϊόν στη λατινοαμερικανική αγορά, εστιαζόμενη στο περιβάλλον. Τότε ο αντιπρόεδρος της LIU Environmental, ο Rob Maier, είχε δηλώσει ότι «η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη στις ειδικές ασφάλειες. Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι η αγορά της ασφάλισης περιβαλλοντικής ευθύνης θα γνωρίσει αύξηση της ζήτησης κατά τα επόμενα τρία χρόνια, χάρη σε τρεις αλληλεπιδρώντες παράγοντες: μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών κινδύνων, αυστηρότερες περιβαλλοντικές νομοθεσίες, που δίνουν έμφαση στις οικονομικές εγγυήσεις για ζημίες που οφείλονται σε αδειοδοτημένες δραστηριότητες, και γενικότερη έλλειψη ειδικών προϊόντων στην αγορά που να αφορούν την περιβαλλοντική ευθύνη».

Πιο πρόσφατα, η Aspen Insurance ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τον δικό της κόμβο στο Μαϊάμι, με σκοπό να εξυπηρετήσει την αγορά χερσαίας ενέργειας της Λατινικής Αμερικής. Η αγορά ενέργειας είναι η μόνο η πρώτη φάση των επεκτατικών σχεδίων της εταιρείας στο νότιο ημισφαίριο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Mario Vitale, κι άλλα ειδικά προϊόντα πρόκειται να λανσαριστούν στην περιοχή.

Το να μετακομίσουν στο Μαϊάμι δεν αποτέλεσε καλή κίνηση μόνο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του δείκτη ανεργίας στην πόλη: παρότι αυτός το 2013 ξεπερνούσε το 9%, έπεσε κάτω από το 7% ήδη τον Ιούλιο του 2014. Ο συνδυασμός νέων θέσεων εργασίας και αυξημένων φορολογητέων εισοδημάτων έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζουν όλοι, τόσο οι ασφαλιστές όσο και το Μαϊάμι.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ