2014-09-14 10:01:25
Φωτογραφία για ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ Ο ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Εφικτή η εκλογή του, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές

Τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος κινείται πολιτικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς, προτείνει για διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο επικεφαλής του ''Ποταμιού'', Σταύρος Θεοδωράκης, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο Νίκος Αλιβιζάτος θα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση για το αξίωμα του Προέδρου, ο οποίος μάλιστα θα μπορούσε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και να καταστεί εφικτή η εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο από την παρούσα Βουλή, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί «θα πρέπει να τολμήσουν και να μην συμβιβαστούν με μετριότητες».

Από την άλλη, αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους στη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια από τη Βουλή, «κι ας μας ρίξουν εκεί», εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ
. Αντώνης Σαμαράς. Την ίδια στιγμή στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο εντείνονται οι ζυμώσεις τόσο για το πρόσωπο του υποψηφίου όσο και για τον χρόνο έναρξης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Κι όλα αυτά εν μέσω του έκρυθμου κλίματος που δημιουργεί η κεντρική απόφαση της Κουμουνδούρου να καταγγείλει συναλλαγή και εκβιασμούς βουλευτών, σε μια προσπάθεια να στιγματίσει όσους τυχόν σκέπτονται το ενδεχόμενο υπερψήφισης Προέδρου Δημοκρατίας.

Μήπως τελικά η πρόταση είναι ο Κώστας Καραμανλής;Το Μαξίμου επιδιώκει να «κλείσει» τη σχετική συζήτηση, παραπέμποντάς την στον «κατάλληλο χρόνο», δηλαδή στις αρχές του νέου έτους. Αυτό, ωστόσο, μοιάζει δύσκολο καθώς το πολιτικό προσωπικό έχει εμφανώς εισέλθει σε «τροχιά προεδρικής εκλογής». Άλλωστε, όλα τα ορόσημα της κυβερνητικής διαδρομής στο εξής, δηλαδή, η ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η απόρριψη νέων αντιδημοφιλών μέτρων, η αποτροπή ενός νέου πακέτου και, εντέλει, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, έχουν ως κατάληξη τη δυνατότητα εξασφάλισης ή μη των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου και τη συνέχιση του βίου της κυβέρνησης.

Ως προς το πρόσωπο που θα στηρίξει ως υποψήφιο η κυβερνητική πλειοψηφία, στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να εκτιμούν ότι ο κ. Φώτης Κουβέλης συνεχίζει να είναι μία υποψηφιότητα με αξιώσεις. Ωστόσο, η εικόνα διχασμού της ΔΗΜΑΡ και η ανάλυση ότι μερίδα στελεχών της θα συνταχθεί, ανεξαρτήτως προσώπου, με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ, αντιθέτως, άλλοι θα στηρίξουν την εκλογή Προέδρου από την υπάρχουσα Βουλή, οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. Μεταξύ αυτών και το σενάριο μιας κεντροδεξιάς, ενδεχομένως δε και γυναικείας, υποψηφιότητας, για την οποία μίλησε προ ημερών και ο κ. Ανδ. Λοβέρδος.

Στον πυρήνα αυτού του σεναρίου βρίσκεται η εκτίμηση ότι, υπό προϋποθέσεις πάντοτε, μία τέτοια υποψηφιότητα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ψήφους και από τη μεγάλη δεξαμενή των εκ δεξιών της Ν.Δ. «ανεξαρτήτων» βουλευτών, αν και αρκετοί εξ αυτών (Νικολόπουλος, Καπερνάρος, ο οποίος βρίσκεται όπως δηλώνει σε ανοικτή γραμμή με τον Τ. Μπαλτάκο για τη συγκρότηση πολιτικής κίνησης, και άλλοι) εμφανίζονται αρνητικοί.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ