2014-09-21 01:24:24
Φωτογραφία για «Αστυνομικά τμήματα θα κατεβάσουν… ρολά!»
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Ανοχύρωτη πόλη φαίνεται πως θυμίζει η Θεσσαλονίκη μετά και τις μεγάλες ελλείψεις που σημειώνονται σε προσωπικό, όπως προκύπτει από την ενίσχυση που παρείχε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης με μόλις 63 αστυνομικούς.

Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα οι περίφημες 1.200 κενές οργανικές θέσεις να παραμένουν… κενές, αστυνομικοί να κάνουν διπλές νυχτερινές βάρδιες την ώρα που για πολλούς το ρεπό είναι άγνωστη λέξη.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες της αστυνομίας καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ελέγξουν την εγκληματικότητα στην πόλη, κάτι που φαίνεται άλλωστε από τις επιτυχίες που σημειώνουν τα τμήματα της όπως η Διεύθυνση Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο το αρνητικό κλίμα δεν ανατρέπεται, καθώς πολλά αστυνομικά τμήματα παραμένουν υποστελεχωμένα, με ελάχιστους αστυνομικούς να βγάζουν μόλις ένα περιπολικό για ελέγχους, αφού δεν υπάρχουν περισσότερα άτομα στις βάρδιες και να γίνονται περισσότερες περιπολίες.


Και όλα αυτά γίνονται, την ώρα που η ΓΑΔΘ ετοιμάζεται να υποδεχθεί νέες υπηρεσίες, όπως η υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο karfitsa.grο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόφιλος Παπαδάκης για την κατάσταση που επικρατεί.

«Πολλά αστυνομικά τμήματα κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης, αφού πέραν της πολύ μικρής ενίσχυσης, στον ορίζοντα υπάρχουν και πολλές συνταξιοδοτήσεις μεγαλώνοντας το πρόβλημα.

«Οι αστυνομικοί που ήρθαν φέτος δεν φτάνουν ούτε για τέσσερα αστυνομικά τμήματα», επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης, προβλέποντας μάλιστα έναν «δύσκολο χειμώνα», καθώς για μια ακόμα φορά τη μερίδα του λέοντος σε αστυνομικούς υπαλλήλους πήρε η Αθήνα.

Την κατάσταση δυσχεραίνει και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου χρειάζεται αρκετές αστυνομικές δυνάμεις, όπως στα γήπεδα και τις πορείες.

«Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του υπουργού για ενίσχυση», τονίζει ο Θεόφιλος Παπαδάκης, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι για την υποστελέχωση ευθύνεται και το γεγονός της κακής κατανομής αστυνομικών υπαλλήλων. «Περίπου το 40% των αστυνομικών υπαλλήλων απασχολείται σε πάρεργα, όπως η απασχόληση σε γραφεία, η έκδοση ταυτοτήτων κτλ», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.

Επιστολή προς Τσακνάκη

Στο μεταξύ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με επιστολή που απέστειλε προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Δημήτριο Τσακνάκη, εκφράζει τα παράπονα της που για μια ακόμα φορά η Θεσσαλονίκη έμεινε χωρίς ενίσχυση. «Συνυπολογίζοντας ότι είχατε μακρά θητεία στην Γ.Α.Δ.Θ. και γνωρίζετε τα προβλήματα της πόλης μας καλύτερα από τον καθένα, πιστέψαμε εις μάτην, ότι φέτος κάτι θα άλλαζε για την αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Μάλιστα τονίζεται από τους αστυνομικούς υπάλληλους ότι θα ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο δυναμικών διεκδικήσεων ώστε να «κλείσουν» επιτέλους τα παραθυράκια στις «ύποπτες» έκτακτες μεταθέσεις, οι οποίες γίνονται για άλλους λόγους εκτός επετηρίδας, και έχουν ως αποτέλεσμα να στερούν θέσεις από τις τακτικές αξιοκρατικές μεταθέσεις».

Πηγή: www.karfitsa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ