2014-09-22 11:15:01
Φωτογραφία για Stratfor: Η σκοτσέζικη ανεξαρτησία πήρε... παράταση
Γιατί η νίκη του «όχι» στη Σκοτία δεν σημαίνει και το τέλος του αγώνα για ανεξαρτησία. Οι υποσχέσεις του Κάμερον για παραχώρηση εξουσιών και το καυτό ζήτημα της ενέργειας. Οι ελπίδες της Καταλονίας και οι επιπτώσεις για την Ευρώπη.

Oι πολίτες της Σκοτίας ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα που θα έβαζε τέλος σε τρεις αιώνες πολιτικής ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ψήφος στο «όχι» έλαβε περίπου 55%, ενώ το «ναι» περίπου 45%. Είχαν προηγηθεί μερικές αγωνιώδεις εβδομάδες, καθώς όσο περνούσαν οι ημέρες συρρικνωνόταν η απόσταση μεταξύ του «ναι» και του «όχι».

Αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, η κυβέρνηση στο Λονδίνο θα ήταν αντιμέτωπη με περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Μολονότι οι κυβερνήσεις της Σκοτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν συμφωνήσει στο δημοψήφισμα, δεν υπήρχε ακριβές χρονοδιάγραμμα για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που η Σκοτία ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η Σκοτία θα δει την αυτονομία της να αυξάνεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια.


Η ανεξαρτησία θα μείνει στο επίκεντρο

Το μακροπρόθεσμο πολιτικό ζήτημα, πάντως, θα συνεχίσει να υφίσταται. Επιπλέον, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Τα δημογραφικά στοιχεία προμηνύουν ότι το ζήτημα θα παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Σκοτίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Σε ομιλία που έδωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να τιμήσει τις δεσμεύσεις του για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Σκοτία σε θέματα που αφορούν την φορολογία, τις δαπάνες και το κοινωνικό κράτος. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στην διαδικασία η Αγγλία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία. Αν η Σκοτία ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας, θα ακολουθούσε μια πολύ πολύπλοκη διαπραγματευτική διαδικασία σε καυτά ζητήματα, όπως το νόμισμα της Σκοτίας και η διανομή των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα.

Περισσότερα στο Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ