2014-09-28 00:18:26
Φωτογραφία για Tι έδειξε η μεγάλη ερευνα του ΑΠΘ για τα οπωροκηπευτικά στα σουπερμαρκετ;
Της Βάσιας Μπάρμπα.

Έρευνα με αντικείμενο τα «τροφομίλια» που διανύουν τα οπωροκηπευτικά, πριν φτάσουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ, πραγματοποίησε ο

Τομέας Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ.

Η Λέκτορας Μαρία Παρταλίδου, υπεύθυνη για την έρευνα, μιλά στο thousandnews.gr για την αφορμή της εργασίας, τους στόχους και τις επιδιώξεις της:

«Κάνοντας μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ, παρατηρούμε ότι τα ράφια των οπωροκηπευτικών, είναι γεμάτα από τρόφιμα που έχουν ταξιδέψει πάρα πολύ. Ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει απ' αυτό, είναι ότι έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη σ' αυτά που τρώμε. Επίσης, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους μικρούς γεωργούς να επιβιώσουν οικονομικά, ενώ μόλις 2% των γεωργών στην Ευρώπη, είναι κάτω των 35 ετών. Τα δεδομένα αυτά μας έκαναν να βρεθούμε σε μικρά και μεγάλα σούπερ μάρκετ, για να καταγράψουμε ποια και πόσα τρόφιμα έρχονται από το εξωτερικό. Στη συνέχεια μιλήσαμε με γεωργούς, ώστε να δούμε πώς τα βγάζουν πέρα οικονομικά και τι σχέδια έχουν για το μέλλον».


Οι γεωργοί συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πουλήσουν τα λαχανικά τους είναι, πλέον, να το κάνουν μόνοι τους, είτε στις λαϊκές-υπαίθριες αγορές είτε στα κινήματα πόλης. Η λαχαναγορά και ο χονδρέμπορας έχει πάψει να είναι γι αυτούς ένα ασφαλές και δίκαιο μέρος συναλλαγής. Συμφωνούν όμως ότι η υπαίθρια αγορά τους αποσπά από το χρόνο που πρέπει να αφιερώσουν στο χωράφι. Έτσι συμπράξεις μεταξύ γεωργών και καταναλωτών θα ήταν ιδανικό σενάριο για εκείνους.

«Μια λύση στο μέλλον για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να ενισχυθούν τα τοπικά συστήματα παραγωγής. Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία είναι μια εναλλακτική μορφή γεωργικής παραγωγής, πώλησης και οργάνωσης, με βάση ένα τοπικό δίκτυο, που στηρίζεται στην απλή λογική της συνεργασίας, με έμφαση στη δημιουργία μιας κοινότητας γύρω από τα τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο, οι μικροί γεωργοί μπορούν να παρακάμψουν τις παραδοσιακές δομές της αγοράς και της χρηματοδότησης οι οποίες τους δημιουργούν μεγαλύτερο ρίσκο» υποστηρίζει η κ. Παρταλίδου.

«Το οικοδόμημα της παγκόσμιας οικονομίας, στηρίζεται σε εξαγωγές τροφίμων. Έτσι δουλεύει το σύστημα, ώστε καμία χώρα να μην είναι αυτάρκης. Έπειτα, φταίνε κι οι συνήθειές μας. Δεν μπορούμε να ψάχνουμε ντομάτα το χειμώνα...», τονίζει η Μαρία Παρταλίδου, και καταλήγει: «Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης νέων λεκτόρων, ήταν όμως πιλοτική. Ευελπιστούμε να βρούμε κάποιον χορηγό, ώστε να μπορέσουμε να την επεκτείνουμε».
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ