2014-10-01 19:45:10
Φωτογραφία για Τελευταίος ψεκασμός για το δάκο στις... μισές ελαιοκομικές περιοχές της Ηλείας
Ολοκληρώνεται στο νομό, το πρόγραμμα δακοκτονίας που εφαρμόστηκε ουσιαστικά περίπου στο μισές ελαιοκομικές περιοχές, λόγω περιορισμένων πόρων που διατέθηκαν και πάλι βάσει των στοιχείων που διατηρεί το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, από την ελαιοκομική χρονιά, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007! Από τότε και τα δέντρα έχουν επανέλθει και νέες ελαιοκαλλιέργειες που στο μεταξύ φυτευτήκαν, έχουν υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των δέντρων.

Δεν είναι να απορεί επομένως κανείς – αφού η εφαρμογή των ψεκασμών για το δάκο αφορούν τη μισή παραγωγή της Ηλείας - που αυτή την περίοδο οι παραγωγοί διαπιστώνουν μεγάλη δακοπροσβολή στα λιοστάσια τους και επιχειρούν με δικά τους μέσα να προστατεύσουν την παραγωγή τους.

Πέραν τούτου, διαπιστώνεται και πάλι μεγάλο ποσοστό ακαρπίας στις ελιές, αυτή τη φορά σε περιοχές που δεν είχαν εμφανίσει πέρυσι προβλήματα στην καρπόδεση. Οι παραγωγοί συνδέουν την εμφάνιση του φαινομένου με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος ( χαλάζια, ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο και αυξημένα ποσοστά υγρασίας).


Με αφορμή πάντως την έναρξη του τελευταίου δολωματικού ψεκασμού, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής γνωρίζει στους ελαιοκαλλιεργητές του Νομού μας ότι θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου από τα συνεργεία των εργολάβων, πρώτα στα Δ.Δ.: Κυλλήνης , Κάτω Παναγιάς , Κάστρου , Νεοχωρίου ,

Στην συνέχεια και σύμφωνα με την εξέλιξη του δακοπληθυσμού, την ωρίμανση των ελιών, αλλά και την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής θα κλιμακωθεί ο δολωματικός ψεκασμός στις ελαιοκομικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Ιδιαίτερη Προσοχή πρέπει να δοθεί από τους καλλιεργητές που συγκομίζουν νωρίς τον ελαιόκαρπο προκειμένου να μην ψεκαστούν τα ελαιόδεντρά τους από τα συνεργεία Δακοκτονίας κατόπιν συνεννόησης.

Το πρόγραμμα ψεκασμών θα είναι αναρτημένο στους πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες και ώρες των ψεκασμών.

Οι μελισσοκόμοι που βρίσκονται και μέχρι απόστασης πέντε χλμ. από τα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών, παρακαλούνται για την προστασία των μελισσοσμηνών τους. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.

Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3. περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης. Θα ψεκάζονται όλα τα δέντρα σε ελαιώνες με αραιή πυκνότητα δέντρων (λιγότερα από 10 δέντρα στο στρέμμα), ανά δεύτερο δέντρο στους μέτριας πυκνότητας ελαιώνες (10-18 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα) και ανά τρίτο δέντρο στους πυκνούς ελαιώνες (περισσότερα από 18 δέντρα ανά στρέμμα).

Για τις τοποθεσίες που δεν μπορεί να καλύψει το ψεκαστικό μηχάνημα (έλλειψη δρόμου, μεγάλη κλίση εδάφους, αλλεπάλληλοι περιφραγμένοι ελαιώνες κ.λ.π.) θα χρησιμοποιούνται ψεκαστήρες πλάτης.

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων οι ελαιώνες τους ανήκουν σε Δημοτικά Διαμερίσματα που δεν εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα Δολωματικής Δακοκτονίας 2014, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των ελαιόδεντρων τους και κατ’ επέκταση της παραγωγής τους από την προσβολή του δάκου.

Η εποπτεία της Δακοκτονίας, συμπληρώνει ότι η παρουσία των ελαιοκαλλιεργητών στις παραπάνω περιοχές αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση τους και εκτιμά ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και τελικά στην επιτυχία του όλου έργου της Δακοκτονίας.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ