2014-10-08 10:29:16
Φωτογραφία για ΕΜΠΟΛΑ: ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και της χώρας μας για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος του ιού Έμπολα εντός των συνόρων. Εκτός από τις συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αλλά και τις τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ήδη έτοιμος ο ειδικός χώρος στον οποίο θα νοσηλευθεί ενδεχόμενο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα, έχει ορισθεί το εργαστήριο «αναφοράς» για τον ιό, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα, απομονωμένο κτίριο σε χώρο του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» έχει ήδη ετοιμαστεί ειδικά, προκειμένου να «φιλοξενήσει», εφόσον χρειαστεί, κρούσμα του ιού Εμπολα στην Ελλάδα. Ήδη έχει τοποθετηθεί ο κατάλληλος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες αναλώσιμων υλικών ώστε ο χώρος αυτός να είναι απολύτως αυτόνομος σε ενδεχόμενη ενεργοποίησή του. Επιπλέον, έχει ορισθεί και η ομάδα υγειονομικού προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του ιού Εμπολα στη χώρα μας.


Από το καλοκαίρι, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τον χειρισμό ύποπτου κρούσματος του ιού καθώς και για τα συμπτώματα και τα στοιχεία του ιστορικού ενός ασθενούς, που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό. Οδηγίες έχουν εκδοθεί και για εργαζομένους σε Σώματα Ασφαλείας ή σε δομές πρώτης υποδοχής που έρχονται σε επαφή με μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα καθώς και για πληρώματα αεροσκαφών. Σε επαφή είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ με τις ελληνικές πρεσβείες στις χώρες όπου είναι σε εξέλιξη η επιδημία, ενώ σε ισχύ παραμένει η «ταξιδιωτική οδηγία» του κέντρου πρόληψης, που ζητεί από όσους έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία, να αποφύγουν προς το παρόν αυτή τη μετακίνηση, εφόσον δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος.

«Είμαστε σε ένα στάδιο που ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται για τον αιμορραγικό πυρετό Εμπολα», αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή», η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, η οποία εκφράζει την αισιοδοξία ότι σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα του ιού στην Ελλάδα, «θα κυλήσει ομαλά». Προς το παρόν, συναγερμός για πιθανό ύποπτο κρούσμα του επικίνδυνου ιού έχει σημάνει μόλις μία φορά, τον περασμένο Αύγουστο, και αφορούσε αλλοδαπό ταξιδιώτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο «Έμπολα» αποδείχθηκε ελονοσία. Έως και χθες και με βάση τα δεδομένα από την εξάπλωση του ιού αλλά και τις συνεχείς εκτιμήσεις κινδύνου των διεθνών οργανισμών υγείας, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται χώρα όπου η πιθανότητα να υπάρξει κρούσμα είναι πολύ μικρή, λόγω απόστασης αλλά και απουσίας απευθείας πτήσης από τις χώρες όπου ενδημεί η νόσος. Ωστόσο, η εμφάνιση του Εμπολα στην Ευρώπη αλλάζει πλέον τα δεδομένα.

Συναγερμός στην Ευρώπη για τον Εμπολα

Η σκιά της επιδημίας Εμπολα που μαστίζει τη Δυτική Αφρική πλανάται βαριά σήμερα και πάνω από την Ευρώπη. Η Γηραιά Ηπειρος, μετά τις ΗΠΑ, έχει καταληφθεί από τον πανικό του λοιμώδους νοσήματος που δεν έχει, επί του παρόντος τουλάχιστον, γιατρειά, ενώ την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί για τα χειρότερα.

Μια Ισπανίδα νοσοκόμα, που περιέθαλψε ασθενείς με Έμπολα στο νοσοκομείο Λα Παζ Κάρλος Γ΄ της Μαδρίτης, είναι το πρώτο κρούσμα του λοιμώδους νοσήματος που μεταδόθηκε εκτός Αφρικής. Ηδη νοσηλεύονται σε καραντίνα, στο ίδιο νοσοκομείο, τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, όπως και μια άλλη νοσηλεύτρια που παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα. Επίσης νοσηλεύεται ένας άλλος ταξιδιώτης προερχόμενος από τις μαστιζόμενες από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού χώρες της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος και αυτός παρουσίασε συμπτώματα τα οποία συνάδουν με λοίμωξη από Εμπολα. Αργά χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι ένας από τους τέσσερις βρέθηκε αρνητικός στον ιό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η γυναίκα αρρώστησε ενώ βρισκόταν σε άδεια, στις 30 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες αφού είχε φροντίσει τον ιερέα Μανουέλ Γκαρσία Βιέγο, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό ενώ βρισκόταν στην Αφρική. Παρουσίασε πυρετό, όμως δεν πήγε στο νοσοκομείο παρά την περασμένη Κυριακή και τώρα νοσηλεύεται στον θάλαμο απομόνωσης.

Ήταν ειδικά εκπαιδευμένη

Η προσβολή, ωστόσο, της νοσηλεύτριας γεννάει αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με το πόσο έτοιμη ήταν η Ισπανία να υποδεχθεί ασθενείς του αιμορραγικού πυρετού και κατά συνέπεια πόσο έτοιμη είναι να αντιμετωπίσει τα δυνάμει περιστατικά που θα εμφανιστούν εκεί στο μέλλον. H νοσηλεύτρια, αξίζει να σημειωθεί, αποτελούσε μέλος μιας ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας για τη διαχείριση των πασχόντων από τον ιό και σύμφωνα με πληροφορίες είχε βοηθήσει τον ιερέα, που κατέληξε από το νόσημα, να αλλάξει εσώρουχο και είχε μεταβεί στο δωμάτιό του για να συλλέξει υλικό μετά τον θάνατό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και τα πτώματα των προσβληθέντων από τον φονικό ιό είναι εξαιρετικά μολυσματικά.

Ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου όπου καταγράφηκε το περιστατικό, Χοσέ Ραμόν Αρίμπας, δήλωσε ότι η θεραπεία που γίνεται στη νοσοκόμα εμπεριέχει τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που προσβλήθηκαν από Έμπολα και ανάρρωσαν. Πάντως έως χθες ο διοικητής του νοσοκομείου, Ραφαέλ Περέζ Σανταμαρίνα, έλεγε ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς μολύνθηκε η νοσοκόμα από τον ιό και ότι τηρούνται όλα τα διεθνή πρωτόκολλα που επιβάλλονται για τα μολυσματικά νοσήματα. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς το ισπανικό υπουργείο Υγείας ζητώντας πειστικές εξηγήσεις για το περιστατικό. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στο ισπανικό Κοινοβούλιο, παρακολουθούνται άτομα τα οποία πιθανώς ήρθαν σε επαφή με τη νοσοκόμα.

Είναι αναπόφευκτο

Ενώ οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, η περιφερειακή επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ευρώπη Σουζάνα Ζακάμπ δηλώνει ότι είναι αναπόφευκτη η ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέσα στους ερχόμενους μήνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με μαθηματικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει, ο ιός θα «επισκεφθεί» τη Γαλλία και τη Βρετανία πριν από τα τέλη του Οκτωβρίου. 

Η Ζακάμπ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters επισήμανε το προφανές, ότι δηλαδή σε μεγαλύτερο κίνδυνο για Έμπολα βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων όπου νοσηλεύονται επαναπατρισθέντες ασθενείς της νόσου. Ήδη πολλά κράτη της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισπανία, έχουν νοσηλεύσει αρρώστους που έπασχαν από μία από τις πιο θανατηφόρους ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο. Η Ζακάμπ, ωστόσο, τόνισε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη λόγω των ταξιδιωτικών σχέσεων με την Αφρική.

Ο Έμπολα έχει κοστίσει τη ζωή σε 3.439 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε πέντε κράτη της Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία και Σενεγάλη) αλλά ο μεγάλος ασθενής που φαίνεται ότι επλήγη από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού είναι η οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Έμπολα έχει καταφέρει ένα πραγματικά σκληρό πλήγμα στις οικονομίες της περιοχής.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ