2014-10-09 04:23:08
Φωτογραφία για HSBC: O μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Συστάσεις προς την τρόικα και ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιλαμβάνει η έκθεση της τράπεζας HSBC Την πρώτη την καλεί να αφήσει την ελληνική κυβέρνηση να χαλαρώσει τη λιτότητα, ενώ εκπέμπει SOS για τον πολιτικό κίνδυνοαφού αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Είναι σχεδόν βέβαιο κατά την HSBC ότι θα εκτροχιαστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής στο 2012.

Αναλυτικά η HSBC εκτιμά ότι σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόωρων εκλογών, και οι προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2015 θα μπορούσαν να αποδειχθουν ως θρυαλλίδα εξελίξεων.

Εάν το Κοινοβούλιο δεν εκλέξει πρόεδρο με ειδική πλειοψηφία (180 από τις 300 ψήφους), διαλύεται αυτόματα.

Ο κυβερνών συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του ΠΑΣΟΚ έχει μόνο μια μικρή πλειοψηφία (154 ψήφοι) και θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τους ανεξάρτητους βουλευτές (24 ψήφοι) και τη Δημοκρατική Αριστερά (10 ψήφους).


Ενώ τα δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού εμφάνισαν επιδόσεις ελαφρώς καλύτερες από ό, τι αναμενόταν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Μαΐου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν αύξηση του ρεύματος κατά της λιτότητας, και διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάποια χαλάρωση της λιτότητας για να κερδίσει τη δημόσια στήριξη.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υποσχέθηκε πρόσφατα μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης το 2015, καθώς και μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές.

Ωστόσο, η Τρόικα εξακολουθεί να προβάλλει ως αντεπιχείρησμα το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015.

Πιθανές πρόωρες εκλογές θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτροχιάσουν την τρέχουσα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής (επαναλαμβάνοντας την κατάσταση του 2012) αφήνοντας τη χώρα στο έλεος της αβεβαιότητας.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, η HSBC υπενθυμίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τον εύθραυστο χαρακτήρα της οικονομικής κατάστασης, η τρόικα θα προτιμούσε να παράσχει ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, έστω και προληπτικά.

Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την ΕΚΤ, η οποία έθεσε όρους για την αγορά εγγυημένων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων για την Ελλάδα.

Με τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, η Τρόικα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε κάποια λύση επιτρέποντας στον Σαμαρά να γιορτάσει μια εγχώρια νίκη, αλλά εξασφαλίζοντας στην ΕΕ τη δυνατότητα να συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ελληνική προσαρμογή.

Στο οικονομικό πεδίο η τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα αναμένεται το 2014 να καταγράψει θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, μετά από έξι χρόνια ύφεσης (και μια σωρευτική απώλεια της τάξεως του -24%).
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ